Beide organisaties reageren op nieuw onderzoek van de Universiteit Hasselt waaruit blijkt dat als de horeca vanaf 2015 helemaal in het wit moet werken door de invoering van de elektronische kassa, er 68.000 van de 164.000 jobs zullen verdwijnen.

5 maatregelen

Een verdere verlaging van de lasten op arbeid en een btw-verlaging naar 6 procent op voeding en drank zijn maar twee maatregelen waar de nieuwe federale regering werk moet van maken, zegt zowel beroepsvereniging Horeca Vlaanderen als ondernemersorganisatie NSZ.

Daarnaast acht Horeca Vlaanderen het noodzakelijk dat de toegelaten arbeidsduur wordt verhoogd. 'In de horeca is een specifiek systeem nodig dat werken tot 48 uur per week toestaat waarbij de extra uren forfaitair worden belast', zegt afgevaardigd bestuurder Danny Van Assche. 'We pleiten niet voor de verhoging van de officiële arbeidsduur, maar wel voor de mogelijkheid dat wie langer wil werken, dat ook kan.' Van Assche stelt dat de sector graag af wil van het zwartwerk, maar 'dat is momenteel economisch niet haalbaar', luidt het.

NSZ denkt ook na over manieren om meer mensen naar eetcafé of restaurant te lokken. Zo zou een jaarlijks bedrag tot bijvoorbeeld 400 euro aan kosten gemaakt op restaurant of in het eetcafé voor burgers fiscaal aftrekbaar kunnen worden gemaakt in de personenbelasting.

Het NSZ pleit ook voor de verhoging van de fiscale aftrekbaarheid van de beroepsmatig gemaakte restaurantkosten van 69 naar 100 procent. Een uitgebreid pakket maatregelen om de horecasector te redden, is dringend nodig, aldus nog de ondernemersorganisatie.

ABVV boos

ABVV Limburg overweegt intussen ernstig om klacht in te dienen tegen tegen Ghislain Houben, professor aan de Universiteit Hasselt, en Horeca Vlaanderen. Vakbondsvrouw Nicole Houbrechts heeft zware bedenkingen bij de kwaliteit van de studie, 'waarbij maar 250 horecazaken onder de loep werden genomen en die gebeurde op bestelling van Horeca Vlaanderen'.

Houbrechts hekelt de 'eenzijdige invalshoek' van het onderzoek, dat volgens haar bijna op maat werd geschreven van de werkgevers in de horeca en waarbij 'die arme drommel die zijn ganse leven in het zwart heeft gewerkt en niks aan rechten heeft opgebouwd' volledig wordt vergeten. 'Ik vraag me af wat men gaat doen als die mensen worden betrapt. Gaat men die dan allemaal vrijpleiten?'

Houbrechts ziet ook een 'duistere kant' aan de studie, vanwege de koppeling van de officiële boekhouding van de horecazaken met de zwarte. Professor Houben mocht voor zijn onderzoek ook de zwarte boekhouding van de 250 horecazaken inkijken. 'Dat betekent dat de professor en Horeca Vlaanderen dus ook de namen van de zaken kennen met een zwarte boekhouding.'

In haar ogen wordt er in de studie 'gepronkt' met de zwarte boekhouding van horecazaken. (Belga/KVDA)

Beide organisaties reageren op nieuw onderzoek van de Universiteit Hasselt waaruit blijkt dat als de horeca vanaf 2015 helemaal in het wit moet werken door de invoering van de elektronische kassa, er 68.000 van de 164.000 jobs zullen verdwijnen. Een verdere verlaging van de lasten op arbeid en een btw-verlaging naar 6 procent op voeding en drank zijn maar twee maatregelen waar de nieuwe federale regering werk moet van maken, zegt zowel beroepsvereniging Horeca Vlaanderen als ondernemersorganisatie NSZ.Daarnaast acht Horeca Vlaanderen het noodzakelijk dat de toegelaten arbeidsduur wordt verhoogd. 'In de horeca is een specifiek systeem nodig dat werken tot 48 uur per week toestaat waarbij de extra uren forfaitair worden belast', zegt afgevaardigd bestuurder Danny Van Assche. 'We pleiten niet voor de verhoging van de officiële arbeidsduur, maar wel voor de mogelijkheid dat wie langer wil werken, dat ook kan.' Van Assche stelt dat de sector graag af wil van het zwartwerk, maar 'dat is momenteel economisch niet haalbaar', luidt het. NSZ denkt ook na over manieren om meer mensen naar eetcafé of restaurant te lokken. Zo zou een jaarlijks bedrag tot bijvoorbeeld 400 euro aan kosten gemaakt op restaurant of in het eetcafé voor burgers fiscaal aftrekbaar kunnen worden gemaakt in de personenbelasting. Het NSZ pleit ook voor de verhoging van de fiscale aftrekbaarheid van de beroepsmatig gemaakte restaurantkosten van 69 naar 100 procent. Een uitgebreid pakket maatregelen om de horecasector te redden, is dringend nodig, aldus nog de ondernemersorganisatie.ABVV Limburg overweegt intussen ernstig om klacht in te dienen tegen tegen Ghislain Houben, professor aan de Universiteit Hasselt, en Horeca Vlaanderen. Vakbondsvrouw Nicole Houbrechts heeft zware bedenkingen bij de kwaliteit van de studie, 'waarbij maar 250 horecazaken onder de loep werden genomen en die gebeurde op bestelling van Horeca Vlaanderen'. Houbrechts hekelt de 'eenzijdige invalshoek' van het onderzoek, dat volgens haar bijna op maat werd geschreven van de werkgevers in de horeca en waarbij 'die arme drommel die zijn ganse leven in het zwart heeft gewerkt en niks aan rechten heeft opgebouwd' volledig wordt vergeten. 'Ik vraag me af wat men gaat doen als die mensen worden betrapt. Gaat men die dan allemaal vrijpleiten?' Houbrechts ziet ook een 'duistere kant' aan de studie, vanwege de koppeling van de officiële boekhouding van de horecazaken met de zwarte. Professor Houben mocht voor zijn onderzoek ook de zwarte boekhouding van de 250 horecazaken inkijken. 'Dat betekent dat de professor en Horeca Vlaanderen dus ook de namen van de zaken kennen met een zwarte boekhouding.' In haar ogen wordt er in de studie 'gepronkt' met de zwarte boekhouding van horecazaken. (Belga/KVDA)