Tom Naegels: “Mobiliteit is niet het enige wat telt”
“Hadden ze van in het begin de Lange Wapper-brug een paar kilometer noordelijker ingeplant in de haven, dan waren we nu allemaal heel blij met zo’n wonder van architectuur”, meent de Antwerpse schrijver Tom Naegels.
In een uitgebreid interview in het economische weekblad Trends is hij blij dat de discussie over de Antwerpse mobiliteit niet beperkt is gebleven tot het aspect mobiliteit. “Mobiliteit is niet het enige wat telt. Dat is alleen zo voor wie een stad beschouwt als een plek waar hij zo snel mogelijk voorbij moet zien te rijden. Mensen vergeten hoe belangrijk het is dat de steden het goed doen, niet alleen economisch maar ook sociaal. Eén verloederde wijk kan grotendeels het beeld bepalen dat mensen hebben van hun samenleving. Kijk maar naar de impact van een verloederd Kuregem op het beeld van Brussel, België, allochtonen, de islam, en de moderniteit in zijn geheel.”
Tegelijk beseft hij dat beslissen steeds moeilijker is geworden. “Leiderschap trekt zich nog meer terug in achterkamers. Een open-communicatief leiderschap werkt niet in een hetzerige omgeving, wat je op het internet bijna altijd hebt. Wie een beetje succes wil, moet er vooral voor zorgen zelf zo weinig mogelijk het onderwerp van discussie te zijn. Wie zich laat verleiden in het drukke veld van Facebook, Twitter en Netlog, is verloren. De onderhandelingen over de eerste regering Leterme werden praktisch op straat gevoerd. Terwijl je eigenlijk geen constructief gesprek kan voeren met meer dan vijf man tegelijk.”
Ook de media gaan niet altijd vrijuit. “Op een doordeweekse nieuwsdag doen onze media het goed. Maar er zijn wel een aantal problemen. Er is te weinig respect voor de privacy: te dikwijls geven ze alle info die er over een bepaald iemand te geven valt, waardoor er onbewust schade wordt veroorzaakt. Een ander heikel punt is de multiculturaliteit: minderheden komen alleen maar aan bod als ze “ons”, de niet-minderheid, storen. Mijn derde kritiek is er de te grote gretigheid in de heel grote verhalen: Ronald Janssen, Kim De Gelder,… Dan gaan alle remmen los, elk gerucht komt in de krant of op tv.”
“Vlaamse kranten zijn constant bezig met elkaars lezers te proberen afpakken, maar de allochtone gemeenschappen laten ze als doelgroep volledig onaangeboord”, vervolgt hij. “Veel moslims voelen zich genegeerd en uitgespuwd door de heersende elite. Ze gaan zich politiek organiseren, en gebruiken daarvoor hun islamitische identiteit. Een perfect normale politieke dynamiek. Maar de reactie is even hysterisch als destijds met het Vlaams Blok: “Jullie waardenpatroon is fout.” Via een waardenoffensief moeten de allochtonen tot de democratie worden gebracht. Waarom denken we dat dat nu wel zal lukken? Mensen veranderen hoogst zelden van waardenpatroon, en al helemaal niet omdat iemand anders zegt dat dat zou moeten.”
L.H.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier