Reynders: ‘Griekenland moet niet op steun rekenen als het de euro verlaat’

© Belga

‘De Grieken moeten niet meer op steun rekenen als ze na de verkiezingen uit de euro stappen.’ Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders waarschuwt Griekenland in niet mis te verstane bewoordingen.

Beslist een nieuwe Griekse meerderheid na de verkiezingen om uit de eurozone te stappen, dan zal Athene niet meteen opnieuw bij Europa moeten komen aankloppen om hun problemen op

te lossen. “Wij zullen ons dan focussen op het beheersen van de situatie binnen de eurozone”, waarschuwde buitenlandminister Didier Reynders vanuit Peking.

De MR-vicepremier stond een groep Europese en Chinese zakenlui en diplomaten te woord in Peking. Die toonden zich erg ongerust over de eurocrisis en nakende verkiezingen in het noodlijdende Griekenland. “Wat als Griekenland uit de euro stapt?”, klonk het meermaals.

Hervormingen

“Dat zou heel wat hoofdbrekens opleveren, maar we kunnen dat aan”, suste Reynders. “De beslissing is uiteraard aan de Grieken, maar ik hoop dat er maandag een meerderheid mogelijk is die bereid is tot de noodzakelijke hervormingen om de euro te behouden, eventueel met wat meer tijd vanuit de EU en het IMF.” Het mag immers duidelijk zijn dat de aanpak van de Griekse problemen “tien, vijftien of twintig jaar zal vergen”.

Integratie

Op langere termijn is echter nood aan veel meer Europese integratie, drukte Reynders zijn publiek op het hart. “In mijn ogen is nood aan meer fiscale harmonisatie, nog striktere budgettaire discipline en waarschijnlijk ook een reeks potentieel pijnlijke, Europees gestuurde structurele hervormingen.

Het zou met andere woorden gaan om een verdere overdracht van soevereiniteit aan de Europese Unie.” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content