Koen De Leus (BNP Paribas Fortis): ‘Stijging voedselprijzen is gigantisch’
Niet alleen het economische groeicijfer, maar ook het Belgische inflatiecijfer moeten we met de nodige omzichtigheid benaderen, zegt Koen De Leus, hoofdeconoom bij BNP Paribas Fortis.
Volgens het statistiekbureau Stabel is de stijging van de levensduurte in januari gezakt tot 8,05 procent, tegenover 10,35 procent in december. Opnieuw dankzij de dalende energieprijzen. Maar de kerninflatie, zonder voeding en energie, stijgt van 7,34 naar 8,05 procent.
“Dat kerninflatiecijfer is minder volatiel”, legt Koen De Leus uit. “Als dat stijgt of zeer hoog blijft, zullen de prijzen van verschillende goederen en diensten hoog blijven. Met ‘tweederonde-effecten’ als gevolg: om de hoge kerninflatie te compenseren, stijgen de lonen, waarna de bedrijven de hogere loonkosten weer doorberekenen in hogere prijzen. Om die loon-prijsspiraal te voorkomen, bestaat het risico dat de ECB de rente nog meer de hoogte in duwt.”
Vooral de voedingsprijzen raken niet onder controle. Volgens Statbel is voedsel nu 15,6 procent duurder dan één jaar geleden. “Dat is gigantisch”, zegt Koen De Leus.
“Maar als je kijkt naar de prijs van graan, dan merk je dat die al serieus gedaald is. Als de grondstoffenprijzen dalen, mag je verwachten dat ook de voedingsprijzen de komende maanden afkoelen. Gecombineerd met de dalende energieprijzen, kan dan het algemene inflatiepeil snel omlaag gaan.”
Lees verder onder de video
Koen De Leus in het Z-nieuws vanaf 1:10
Lees ook:
Peter Vanden Houte over economische groei: ‘Zeggen dat het goed gaat, is overdreven’
Econoom Jan Eeckhout: ‘Inflatie is lager dan de mensen denken’
Duurdere voeding is ‘onvermijdelijk’, zegt sector
Dat consumenten vandaag fors meer betalen voor hun voeding, was onvermijdelijk. Dat zegt Fevia, de federatie van de voedingsindustrie. De kosten om voeding te maken zijn de voorbije twee jaar spectaculair gestegen. Zowel grondstoffen, energie, verpakkingen en vervoer werden aanzienlijk duurder en de lonen zijn enorm gestegen. Voedingsbedrijven kregen die gestegen kosten te weinig en te laat doorgerekend aan de supermarkten. De laatste maanden stegen de winkelprijzen uiteindelijk wel, met vertraging.
Volgens de voedingsbedrijven is het evenwel koffiedik kijken of en wanneer de winkelprijzen opnieuw kunnen zakken. Internationale prognoses van onder meer de Wereldvoedselorganisatie FAO wijzen op prijzen van grondstoffen en energie die wellicht voor langere tijd op een hoog niveau zullen blijven. (Belga)
De prijzen in de supermarkt zullen nog even stijgen, maar wellicht minder hard
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
BNP Paribas Fortis
-
Maatschappelijke zetel:
Brussel
-
Sector:
Banken