Fons Leroy (VDAB): ‘Schrappen werkloosheidsuitkering onethisch zonder activeringsbeleid’

Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB, gelooft in een stevig activeringsbeleid om werklozen aan een baan te helpen.

“De politieke discussie over de werkloosheidsuitkering wordt vaak te simplistisch gevoerd”, zei Leroy donderdag bij de voorstelling van zijn boek ‘Werk aan werk’.

“Ik heb niets tegen een beperking van de uitkering, maar dat moet dan wel gepaard gaan met een stevig activeringsbeleid”, verduidelijkte de baas van de VDAB. “Ingrijpen in de uitkering is onethisch als het niet gekoppeld wordt aan dat beleid”, luidde het.

Leroy pleit er ook voor om het activeringsbeleid open te stellen naar iedereen, tot de leeftijd van 65 jaar. Activering betekent volgens Leroy ‘kansen geven aan mensen die op de dop zitten’.

Langer aan de slag

Leroy maakte tijdens de boekvoorstelling ook duidelijk dat hij wil dat werknemers langer aan de slag blijven. “Ik ben voorstander van langer werken”, aldus Leroy. Brugpensioen is volgens hem een manier om mensen ‘uit de arbeidsmarkt te stoten’.

Rest de vraag: Hoe lang moeten mensen aan de slag blijven? Leroy: “We moeten zorgen voor werkbaar werk, zodat mensen met goesting langer gaan werken. Vandaag wordt er niet meer geïnvesteerd in mensen van 45 en ouder. Er moet meer aandacht naar hen gaan, door hen op te leiden, te investeren in hun loopbaan.”

‘Verloren generatie’

Niet enkel oudere werklozen hebben het moeilijk om aan een baan te geraken, ook de positie van de jongeren op de arbeidsmarkt oogt zwak. Fons Leroy wil niet spreken van een ‘verloren generatie’, maar geeft toe dat zijn boodschap moeilijk over te brengen is naar de jonge generatie die moeilijk of geen baan vindt.

Ter vergelijking: toen Fons Leroy als jongere op de arbeidsmarkt terechtkwam, lag de jeugdwerkloosheid dubbel zo hoog als nu en waren er geen babyboomers die op het punt stonden met pensioen te gaan. “Onze generatie heeft uiteindelijk wel zijn weg vonden”, aldus Leroy. De gedelegeerd bestuurder van de VDAB
benadrukt wel dat erover gewaakt moet worden dat jongeren niet vast komen te zitten in uitzendarbeid. Tijdelijke jobs moeten worden omgezet in duurzame jobs, luidt het. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content