EXCLUSIEF. ECB-voorzitter Lagarde: ‘Ruim 1.000 miljard euro per jaar nodig voor investeringen in klimaat, defensie en digitalisering’
In een exclusief interview met Trends-Kanaal Z pleit ECB-voorzitter Christine Lagarde voor een eengemaakte Europese kapitaalmarkt. Vanaf 2031 zullen we jaarlijks 800 miljard euro moeten investeren in de klimaattransitie. Daar komen nog investeringen in defensie en digitalisering bovenop. “Alles samen goed voor ruim 1.000 miljard euro per jaar”, rekent Lagarde voor.
Wie gaat dat betalen?
“Je hebt de overheid. De meeste lidstaten hebben nauwelijks ruimte in hun begroting”, aldus Lagarde. “En je hebt een pak geld dat ofwel ligt te slapen op bankrekeningen hier in Europa, ofwel Europa verlaat om geïnvesteerd te worden in de VS.”
“En dan heb je nog de private sector, of het nu durfkapitaal is of fondsen die hun geld elders investeren. We hebben dat geld nodig om te investeren in de klimaattransitie, defensie-uitgaven en de digitalisering.”
Lees verder onder het videofragment
“Het geld is nodig, het is er, we moeten het alleen beschikbaar stellen”, aldus nog Lagarde.
De Europese kapitaalmarkt moet uniforme regels hanteren, pleit de ECB-voorzitter, met een gemeenschappelijke infrastructuur en één financiële waakhond naar het model van de Amerikaanse SEC.
Lees verder onder de foto
2% inflatie is in zicht
Inflatie komt uiteraard ook ter sprake. We komen van ver: van 10,6 procent in oktober 2022 naar 2,8 procent nu, terwijl de economie een zachte landing lijkt te gaan maken.
“Maar we zijn er nog niet”, benadrukt Lagarde. “We moeten ook duurzaam naar 2 procent. Het mag geen one shot zijn.”
‘Klimaattransitie valt binnen ECB-mandaat’
Christine Lagarde vindt ook dat de Europese Centrale Bank een belangrijke rol te spelen heeft in de klimaattransitie, want die heeft een impact op de prijsstabiliteit in de eurozone.
“De ECB zit zelf niet aan het stuur van de klimaattransitie, maar we moeten wel onze rol opnemen, met een degelijk risicobeheer”, zegt ze.
De erfenis van Lagarde
Tot slot legt Christine Lagarde haar ultieme ambitie bloot: haar mandaat eind 2027 afsluiten met een ECB die klaar is voor de toekomst. Met een digitale euro. Met een scherpe focus op klimaatverandering. En ze wil een centrale bank nalaten die een voorloper is in diversiteit.
Lees ook de analyse van onze hoofdeconoom Daan Killemaes:
Bekijk hieronder het integrale interview met Christine Lagarde
De keuze van de hoofdredactie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier