Diependaele sluit in Davos deal met Microsoft: Copilot moet AI-turbo zetten op Vlaamse overheid
Tot 10.000 medewerkers van de Vlaamse overheid en lokale besturen krijgen binnenkort voor hun werk toegang tot Copilot, de AI-assistent van Microsoft. Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) heeft daarover een akkoord gesloten met het Amerikaanse technologiebedrijf op het Wereld Economisch Forum in Davos. “We willen als Vlaamse overheid een voortrekker zijn in digitalisering. Dan kan je niet meer om AI heen,” zegt Diependaele. “Een deel van het regeerakkoord is zelfs geschreven met ChatGPT.”
De Vlaamse overheid gaat een contract sluiten voor 10.000 licenties op Copilot, het platform voor artificiële intelligentie van Microsoft. Tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos is al een gedetailleerde mondelinge overeenkomst gesloten. Het contract, dat vier jaar zal lopen, moet enkel nog groen licht krijgen van de regering. De waarde ervan is niet bekendgemaakt.
Microsoft: ‘Grootste Copilot-overheidscontract in Europa’
De deal tussen Microsoft en Vlaanderen is het grootste Copilot-overheidscontract in Europa tot dusver, zegt Microsoft.
Een contract voor zowel de Vlaamse als de lokale overheden brengt volgens minister-president Matthias Diependaele schaalvoordelen en administratieve vereenvoudiging met zich mee. Stapsgewijs zal worden uitgewerkt waar in de overheidsdienstverlening artificiële intelligentie kan helpen. Dat zal voor elke dienst anders zijn, maar er zit volgens het kabinet-Diependaele heel wat automatisering in. Zo zou Copilot moeten leiden tot een efficiëntere en snellere verwerking van dossiers.
Diependaele: ‘Beter dienstverlening naar burgers en ondernemers’
“We hebben het akkoord met Microsoft dat we 10.000 licenties van Copilot afnemen voor de Vlaamse ambtenaren om daar gebruik van te maken,” legt Diependaele uit aan Z-nieuws (vanavond om 20 uur ook te bekijken op Kanaal Z). “We willen als Vlaamse overheid een voortrekkersrol spelen met betrekking tot digitalisering en dan kan je vandaag niet meer om AI heen.”
Als voorbeeld noemt Diependaele het controleren van subsidiestromen uit verschillende afdelingen van de Vlaamse overheid. “Dat we de meerwaarde daarvan beter kunnen inschatten. En eigenlijk alles met het oog op een nog betere dienstverlening naar Vlaamse burgers en ondernemers.”
Ervaring met Microsoft
‘Wij hebben gekozen voor Microsoft omdat we daar al heel veel ervaring mee hebben en omdat we daar al mee samenwerken,” dixit Diependaele nog. “Weet u, er zijn in het verleden nog pogingen geweest om zaken uit te sluiten omdat het buitenlands is. Bijvoorbeeld: Duitsland heeft altijd de regelgeving gehad dat men met servers in Duitsland moet werken. Dat is nu wel de reden waarom men vandaag nog altijd met de fax werkt in de Duitse gezondheidszorg.”
Gaat AI kunnen helpen om moeilijke knopen, zoals de begroting, mee door te hakken? “We hebben niet direct de intentie om het parlement te vervangen door AI. Dat is misschien voor latere stappen, maar de begroting zullen we zelf nog opstellen. Maar het kan wel helpen. Het is een groot geheim dat ik u verklap, maar een heel klein deel van het regeerakkoord is zelfs geschreven met ChatGPT. Maar ik daag iedereen uit om uit te zoeken wel deeltje dat zou zijn.”
Lees ook een interview met de general manager van Microsoft België en Luxemburg
Marijke Schroos: ‘Het grootste obstakel voor AI in België is onze zin om bij te leren’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier