Nieuws Centrum voor Cybersecurity waarschuwt bedrijven: ‘Wachtwoord is niet meer voldoende, tweestapsverificatie is noodzakelijk'
Video | Nieuws Video | Nieuws 'Google wilde trager gaan met AI-robot vanwege de gevaren en uitdagingen' De lancering van ChatGPT heeft de sector van artificiële intelligentie wakker geschud. Na jaren van onderzoek in de luwte, onthullen nu ook Google en het Chinese Baidu hun concurrerende AI-robots. Die van Google heet 'Bard', Baidu koos voor 'Ernie Bot'. Vanaf maandag krijgen enkele "vertrouwde testers" toegang tot Bard, in de komende weken zal de chatbot van Google breder beschikbaar zijn via z'n zoekmachine. Baidu's Ernie Bot wordt nu nog intern getest, maar zou in maart publiek gelanceerd worden. Hoe ver staan die concurrerende modellen eigenlijk? En wat wordt het businessmodel erachter? Hoofdredacteur Kristof Van der Stadt van DataNews legt het uit in de studio van Kanaal Z. Bekijk de video.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Colruyt zet een slimme camera in aan de kassa Colruyt introduceert een nieuw kassasysteem gebaseerd op een slimme camera. Zo moeten klanten sneller kunnen afrekenen. Een ander systeem helpt medewerkers dan weer om efficiënter de rekken bij te vullen. Al die tijdswinst moet de winstmarge weer helpen opkrikken. Tien jaar geleden realiseerde de retailer nog een brutomarge van 6%, nu is dat nog maar iets meer dan 2%.s
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws AI als 'extra paar ogen' bij kankerdiagnose Artificiële intelligentie helpt voortaan de dokters van de Antwerpse ziekenhuizen ZNA en GZA met de diagnose van kanker. De ziekenhuisgroep is de eerste in ons land die daarvoor de hulp van software inschakelt. Vaak moeten dokters schattingen maken van het aantal tumorcellen of ze riskeren een beginnende tumor over het hoofd te zien. Aan het oog van de computer daarentegen ontsnapt zo goed als niets.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Europese defensiesector kan bestellingen moeilijk bijbenen Duitsland plooit onder aanhoudende internationale druk en gaat nu toch 14 krachtige Leopard-tanks leveren aan Oekraïne. Andere landen krijgen ook toestemming om hetzelfde te doen. De Verenigde Staten hebben meteen toegezegd om 30 van hun Abrams-tanks te verschepen. Daarmee komt een belangrijke nieuwe golf van Westerse wapenleveringen aan Oekraïne op gang. De Europese defensie-industrie zal een tandje moeten bijsteken om voorraadtekorten te voorkomen, zo concluderen onze collega's van Trends deze week. Dat zal niet eenvoudig zijn, na decennia van militaire afschaling.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Waterstofwet gaat de uitbouw van een waterstofnet regelen De Kamercommissie Energie heeft z'n principiële goedkeuring gegeven aan de eerste Belgische waterstofwet. Die regelt het vervoer van waterstof via een toekomstig pijpleidingennet, tussen onze havens, de buurlanden en grote industriële verbruikers. België is daarmee Europees pionier. Ons land hoopt zo voorsprong uit te bouwen en een toegangspoort te worden voor waterstofimport in Europa.
Video | Macro-economie & beleid Video | Macro-economie & beleid Steven Vanackere: 'Vrouwen starten met een voorsprong op school en op het werk, maar verliezen die snel' Vrouwelijk talent blijft hardnekkig ondergewaardeerd op onze arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een rapport van de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid. Vrouwen krijgen nog altijd 8,5 procent minder loon en hun pensioen ligt zelfs een kwart lager dan dat van mannen. Ook krijgen ze minder promotiekansen. Ons land wil tegen 2030 een werkgelegenheidsgraad van 80% halen. …
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws BMW en Sony tonen visueel verbluffende concept cars op CES Op CES 2023 gunnen automerken een blik in de toekomst, door uit te pakken met hun prototypes. BMW showt zijn i Vision DEE, de eerste wagen die van kleur kan veranderen! Maar nog belangrijker is het augmented reality display op de voorruit. Ook Afeela, de prille joint-venture tussen Sony en Honda, legt de nadruk op een interieur met grote schermen. Want als auto's zelfstandig gaan rijden, kunnen de inzittenden pas echt genieten van een film of computergame.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Kenianen lanceren eigen platform voor creatievelingen Uit onvrede met de hoge commissies op Youtube en Spotify hebben Kenianen hun eigen platform voor creatievelingen gelanceerd: HustleSasa. Vanuit één app kunnen artiesten muziek streamen en tegelijk producten verkopen zoals merchandise en concerttickets. Creatievelingen in Oost-Afrika proberen zo hun online carrière en business in eigen handen te nemen, los van de grote buitenlandse techbedrijven.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Febiac reageert op de erg magere autoverkoop (video) Voor de Belgische autosector was het voorbije jaar erg mager. Er zijn amper meer dan 366.000 nieuwe personenwagens ingeschreven. Nog 4,4 procent minder dan in 2021, en meteen het laagste peil sinds 1995. Gabriel Goffoy, de communicatiedirecteur van automobielfederatie Febiac, legt in de studio van Kanaal Z uit wat er aan de hand is en welke de voorzuitzichten zijn.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Inclusio heeft 20 miljoen gëinvesteerd in 123 huurwoningen In Brussel heeft Inclusio zijn grootste project tot nu toe geopend: 3 woonblokken met in totaal 123 sociale appartementen. Inclusio is de beursgenoteerde vastgoedspeler die sociale projecten realiseert, van woningen tot scholen en centra voor mensen met een beperking. Het bouwproject "Middelweg" is een investering van 20 miljoen euro, die helpt om de wachtlijsten op de Brusselse sociale huurmarkt op z'n minst een tikkeltje korter te maken.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws IT'ers zien nettoloon fors kelderen door hervorming auteursrecht De verloning van IT-ers via het fiscaal supervoordelige auteursrecht wordt ingeperkt. Daarmee komt een einde aan een jarenlange sluipweg waarlangs steeds programmeurs steeds minder belasting moesten betalen. Ook voor hun werkgevers, de IT-bedrijven, was dat interessant in de "war for talent". Maar de regering heeft beslist om de voorwaarden duidelijker af te bakenen. Heel wat IT-ers riskeren nu flink loonverlies te lijden.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Ziekenhuizen vrezen voor zwaar verliesjaar, minister wijst op extra budgetten Bijna 8 op de 10 algemene ziekenhuizen in Vlaanderen zullen volgend jaar in het rood gaan. Dat tonen hun begrotingen voor 2023. Koepelorganisatie Zorgnet Icuro spreekt van een "bloedbad". Ziekenhuizen zullen hun reserves moeten aanspreken. Geld dat eigenlijk dient voor investeringen in gebouwen, apparatuur of digitalisering, maar dat nu vooral gaat naar gas en elektriciteit.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Belgische economie ontsnapt wellicht aan een recessie België kan waarschijnlijk een recessie vermijden, zegt de Nationale Bank. Onder meer dankzij de automatische loonindexering, waardoor de koopkracht van de Belgen behoorlijk goed op peil blijft. Maar die indexering zadelt onze bedrijven wel op met een stevige loonhandicap: in 2 jaar stijgen de Belgische loonkosten 5,6 procentpunt méér dan in de buurlanden. Dat kostennadeel doet onze bedrijven in snel tempo internationaal marktaandeel verliezen.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Bouw omstreden ethaankraker in Antwerpse haven is begonnen In de Antwerpse haven is de bouw gestart van de omstreden ethaankraker van chemiereus Ineos. Met 4 miljard is 'Project One' de grootste investering in de regio in de afgelopen kwarteeuw. Omwonenden en milieu-organisaties blijven zich verzetten tegen de vergunning wegens de uitstoot. Maar Antwerpen en Vlaanderen wilden het megaproject koste wat kost binnenhalen. Zo staat Vlaanderen tot een half miljard euro borg.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Wereldprimeur: EU legt koolstoftaks op aan import Twintig jaar na het oorspronkelijke idee, geeft Europa groen licht voor een koolstofgrenstaks. Die moet producenten van buiten de EU dwingen om hun productie te vergroenen, tenzij ze bereid zijn een CO2-heffing te betalen als ze hun producten in Europa willen verkopen. De heffing beschermt de Europese industrie tegen oneerlijke concurrentie uit landen met minder strenge milieu-eisen. Maar het duurt nog wel enkele jaren voor die concurrenten de grenstaks ook effectief zullen moeten betalen.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Eerste winterprik doet stroomprijs de hoogte in schieten De elektriciteitsprijs schiet de hoogte in. Op de krappe uren 's ochtends en 's avonds betaalde je vandaag op de Belgische spotmarkt meer dan 600 euro per megawattuur. Dat is drie keer meer dan in de daluren. Na een warmte herfst heeft de stroommarkt zich laten verrassen door de eerste winterprik. Frankrijk heeft zelfs maar op het nippertje de activering van het afschakelplan kunnen vermijden.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws B4Plastics tankt 5 miljoen bij Europees Innovatiefonds en verpakkingsreus De jonge Limburgse start-up B4Plastics tankt maar liefst 5 miljoen euro. In die kapitaalronde stapt de Duitse verpakkingsreus Lindal Group aan boord, samen met het Europese innovatiefonds EIC. Ze willen B4Plastics uitbouwen tot een Europese "unicorn", een start-up met een waardering van minstens 1 miljard dollar. Dat moet mogelijk zijn, want B4Plastics helpt kleine en grote merken om hun producten bio-afbreekbaar te maken en milieuvriendelijker te produceren.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Europa wil Amerikaanse protectionisme doorbreken Europa is opgeschrikt door de miljarden aan steun die de V.S. willen pompen in de groene transitie van hun economie. Amerikaanse producenten van bijvoorbeeld elektrische wagens of windmolens zouden zo een concurrentieel voordeel krijgen. Bovenop het voordeel dat de Amerikaanse industrie nu al heeft, doordat aardgas en aardolie in de V.S. momenteel een pak goedkoper zijn dan in Europa.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Voedingssector wil mogelijkheid om prijsafspraken met supermarkten open te breken De Belgische voedingsbedrijven vragen dat de regering een politiek van strikte loonmatiging voert. En dat ze zelf geen extra taksen heft op bijvoorbeeld verpakkingen of suikerhoudende dranken. De voedingsproducenten kampen immers al met fors gestegen kosten, en kunnen die niet altijd doorrekenen. Daarom willen ze ook wettelijk de mogelijkheid krijgen om prijsafspraken met de supermarkten open te breken.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws IBM opent eerste Client Innovation Center in ons land Voor z'n nieuwe Client Innovation Center in Berchem recruteert IBM cloudspecialisten, experten in artificiële intelligentie, programmeurs en business analisten. Of beginners die daar graag specialist in willen worden. Het gaat om een nieuwe afdeling binnen IBM. De multinational wil ICT-oplossingen niet langer uitbesteden maar zélf uitwerken. Het Antwerpse Client Innovation Center is het 25ste in Europa, maar het eerste in ons land.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws China heeft voortaan permanent 'taikonauten' in de ruimte Voor het eerst vindt in het Chinese ruimtestation een crewwissel plaats. Drie astronauten -of taikonauten zoals China ze noemt- hebben hun ruimtetuig met succes gekoppeld aan het Tiangong Space Station. Maandag lossen ze het trio af dat er al 175 dagen werkt. Die mogen terug naar huis, want hun missie zit erop: ze hebben het Chinese ruimtestation afgewerkt, anderhalf jaar nadat de bouw ervan begon.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Cuba bezoekt grote broer China: banden worden hechter De Cubaanse president is op driedaags staatsbezoek in China. Hij hoopt op economische steun van z'n grote communistische broer. Want de Cubaanse economie heeft zwaar afgezien van de pandemie en de impact daarvan op het toerisme. Bovendien is er nog altijd het Amerikaanse handelsembargo tegen het eiland. Gelukkig, uit politiek en economisch opportunisme reikt China de Cubanen maar al te graag de hand.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws #FoxconnRiot: nog meer protesten bij iPhone-fabriek Foxconn Er zijn hevige protesten uitgebroken in 's werelds grootste iPhone-fabriek in China. Dat bevestigt Foxconn, de onderaannemer die de iPhone voor Apple maakt, nu tientallen video's over de protesten circuleren op sociale media. De arbeiders zijn gefrustreerd over het Chinese coronabeleid en de slechte werk- en leefomstandigheden in de fabriek, waar maar liefst 200.000 arbeiders samenwerken én ook gehuisvest zijn.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Primeur in ons land: zo ziet de onbemande wagen van Colruyt eruit In Londerzeel rijdt sinds vandaag een onbemand bestelwagentje van Colruyt. Het vervoert boodschappen tussen een distributiecentrum en een afhaalpunt. Zo'n test op de openbare weg is een primeur in ons land. Maar in Estland, waar het wagentje gemaakt wordt, is zo'n boodschappendienst zonder chauffeur al heel gewoon. Colruyt wil nu uitzoeken of dat in ons land ook mogelijk is.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Duurzame parking in Mechelen kan elk moment woon- of kantoorcomplex worden Aan de afrit Mechelen-Noord van de E19 is een multifunctionele toren van 13 verdiepingen verrezen. Grotendeels ingericht met parkeerplaatsen, maar ook met kantoorruimtes en een supermarkt. Een project van 27 miljoen euro. Door de slimme bouw kan z'n bestemming in de toekomst nog helemaal wijzigen, naar appartementen of een school bijvoorbeeld. Een eis van de stad Mechelen, die zo de hele omgeving van het Keerdok wil opwaarderen.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Industrie gaat 50% meer elektriciteit verbruiken tegen 2030 Stroomnetbeheerder Elia verwacht dat het elektriciteitsverbruik van de Belgische industrie in het lopende decennium nog met de hélft zal toenemen. Die razendsnelle groei is het gevolg van de vergroening en elektrificatie van industriële processen. Ons stroomnet kan die toenemende vraag aan, zegt Elia. Tenminste als we investeren in nieuwe hoogspanningslijnen zoals het Ventilus-project, en we tegelijk de stroomvraag flexibel kunnen sturen.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Tienduizenden werknemers mislopen volwaardige loonindexering Niet alle werknemers in dit land zien hun loon automatisch aangepast worden aan de levensduurte. Dat geldt bijvoorbeeld voor een groot deel van de 38.000 personeelsleden van ondermeer advocaten, architecten en boekhouders. Mensen die vallen onder het paritair comité van de vrije beroepen. Terwijl de meeste bedienden in januari hun loon zullen geïndexeerd zien met zowat 10,5 procent, is dat voor hen maar 1,6 procent.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Margot Cloet: "ziekenhuizen gaan volgend jaar in het rood" De niet-universitaire ziekenhuizen zagen in de eerste jaarhelft 135 miljoen euro bedrijfsresultaat in rook opgaan. Oorzaak zijn de stijgende energie-, loon- en andere kosten. Over het hele jaar 2022 zal de sector zo goed als zeker in het rood belanden. Dat voorspellen economen van Belfius in hun jaarlijkse doorlichting.