Chinese premier Li Keqiang: ‘Een handelsoorlog komt niemand ten goede’

De Chinese premier Li Keqiang © belga

De Chinese regeringsleider Li Keqiang heeft de Verenigde Staten er vrijdag voor gewaarschuwd dat ‘een handelsoorlog niemand ten goede komt’.

De reactie van de Chinese premier komt enkele uren nadat de VS invoerheffingen op honderden Chinese producten hadden geactiveerd.

“Als een land de douanerechten wil verhogen, dan zal China daarop antwoorden om zich te verdedigen”, aldus de Chinese premier. “Een handelsoorlog komt niemand ten goede, omdat hij de vrije handel en de multilaterale relaties schaadt.”

Sinds middernacht (tijd in Washington) gelden invoerheffingen van 25 procent op voor 34 miljard dollar (29 miljard euro) aan Chinese producten. Er is sprake van meer dan 500 producten, waaronder ploegen, halfgeleiders en vliegtuigonderdelen.

China kondigde al aan dat het tegenmaatregelen zou nemen, en de Amerikaanse president Donald Trump wil nog meer heffingen invoeren.

Li Keqiang had vrijdag positieve woorden over voor de Europese Unie, als garantie voor het multilateralisme. “China steunt de Europese integratie en de eenheid van de Europese Unie”, klonk het.

“De EU ondersteunt het multilateralisme. Zonder Europa zou er geen wereldwijde ontwikkeling zijn.” De Chinese premier sprak zich uit in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, waar hij deelneemt aan een top van elf EU-landen en vijf Balkanlanden. Hij verzekerde dat die ’16+1′-top niet tot doel heeft Europa te verdelen.

Partner Content