Kantoren sluiten, punten openen

Zijn eerste jaar bij De Post is razendsnel voorbijgegaan. Het najaar belooft niets anders, want Koen Van Gerven moet nog maar eens 150 kantoren sluiten en 100 PostPunten creëren.

Eind juni gaf Koen Van Gerven zichzelf een cadeau voor zijn eerste jaar als hoofd van de divisie retail en financiële diensten van De Post. Hij liet een persbericht rondsturen waarbij De Post meldde dat de omvorming van het verkooppuntennet voortgaat. In het tweede semester van dit jaar zullen er nog eens 150 kantoren de deuren sluiten (in het eerste semester waren dat er 130). De 230 PostPunten – alternatieve verkooppunten in onder andere supermarkten – krijgen er nog 100 broertjes bij.

“U hebt me vorig jaar de doodgraver genoemd, maar dat ben ik niet,” zegt Van Gerven. “Ik ben eerder een boomsnoeier, zodat achteraf de boom beter kan groeien. Ik geef toe dat ik af en toe de kettingzaag heb moeten gebruiken voor een heel dikke tak.”

“Het eerste jaar is zeer snel gegaan,” zegt Koen Van Gerven. “Ik heb de tijd niet gehad om de eerste vlaag van vertwijfeling te voelen die je meestal na zes maanden in een nieuwe functie krijgt. Ik had vooraf ook geen grote voorstellingen gemaakt van wat het zou worden. Zo vermijd je desillusies. Ik heb niets gedaan in mijn eerste jaar waar ik spijt van heb.”

Van Gerven ruilde vorig jaar de socialedienstengroep Acerta voor De Post. “Ik ben onder de indruk gekomen van de complexiteit van dit bedrijf,” zegt hij. “Nog te veel mensen denken aan De Post als een oubollig bedrijf. Ik heb ook geleerd dat De Post niemand onberoerd laat. Iedereen heeft een uitgesproken mening over dit bedrijf. Zodra er een reorganisatie gebeurt in de eigen achtertuin, reageren mensen heel emotioneel.”

Tweede grote taak van Koen Van Gerven is de Financiële Post. In april is hij voorzitter geworden van de Bank van de Post na het vertrek van Carl Holsters. Ook dat is een zware taak, want net als het kantorennetwerk is de Financiële Post – de backoffice van de Bank van de Post – erg verlieslatend. “Zowel de Financiële Post als het kantorennetwerk zullen in 2009 in financieel evenwicht zijn zoals gepland,” belooft Van Gerven. “Momenteel zitten we op schema en hebben beide bijgedragen tot het betere resultaat van 2006.”

Met zulke cruciale taken kon het niet anders of Van Gerven werd lid van het directiecomité. Ook dat is hem enorm meegevallen. “Ik ben onder de indruk van het professioneel team in het directiecomité,” zegt Van Gerven. “Johnny Thijs ( nvdr – CEO van De Post) houdt ons scherp. Ook mijn directe medewerkers zijn erg professioneel.”

Voor zijn twee hoofdtaken kan Van Gerven terugvallen op zijn ervaring: negentien jaar Generale Bank (nu Fortis) en vijf jaar reorganisatie bij Acerta. Maar van één taak had hij weinig kaas gegeten: het overleg met de vakbonden. “Die relaties verlopen erg correct,” zegt Koen Van Gerven. “Er bestaan daar veel indianenverhalen over. Ik heb thuis een echtgenote en drie dochters. Je krijgt me dus niet zo gemakkelijk meer in de gordijnen.” Hoewel de tijd die hij heeft om zich thuis daarin te oefenen al beperkt was en nog beperkter is geworden. “Je moet er zijn op momenten dat het nodig is,” zegt hij filosofisch.

KOEN VAN GERVEN (DE POST)

waS: gedelegeerd bestuurder Acerta.

iS: hoofd retail en financiële diensten De Post.

VRIJE TIJD: nauwelijks.

G.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content