Kansrijke achterblijver

De druk van de kwartaalrapportering bleek in het verleden niet altijd een zegen voor Barco. Dat was het voorbije eerste trimester opnieuw het geval. Bijkomend element is dat de visualisatiegroep haar organisatiestructuur blijft wijzigen, waardoor vergelijkingen op jaarbasis er niet eenvoudiger op worden. De groepsomzet daalde tussen januari en maart met 12,3 %, tot 242,4 miljoen EUR. Dat cijfer lag bijna 30 miljoen EUR onder de consensusprognose, maar Barco kan wel verzachtende omstandigheden inroepen. Een verkeerde inschatting van het aantal orders bij digitale cinema en de vroegtijdige afbouw van de productiecapaciteit leidde tot een tekort aan onderdelen en zelfs tot economische werkloosheid. Daardoor kon niet aan alle bestellingen worden voldaan. Het gaat om twee contracten met een gezamenlijke waarde van ongeveer 20 miljoen EUR, die dus pas in het lopende kwartaal worden geboekt. Maar uitgesteld is dus niet verloren.

Barco kan ook het effect van de dure euro (EUR) inroepen. Het Kortrijkse bedrijf concurreert in verschillende marktsegmenten onder meer met groepen als Sony, Panasonic en Hitachi, die kunnen profiteren van de zwakke Japanse yen (JPY). De EUR noteerde tegenover de JPY in het eerste kwartaal gemiddeld 10 % hoger dan een jaar eerder. De EUR steeg in het eerste kwartaal ook tegenover de dollar (USD) en het Britse pond (GBP).

Bij Entertainment & Corporate, het vroegere Projection, daalde de omzet met 3 %. Die afdeling is veruit de grootste, met een aandeel van 53 % in de groepsomzet. Industrial & Government, het vroegere Advanced Visualisation, moest zelfs 21,3 % achteruit. Door seizoenseffecten was er ook bij Healthcare een daling met 13,2 %. Van de grote afdelingen kon enkel Defense & Aerospace op jaarbasis een winst voorleggen (+8,1 %).

Voor de omzetevolutie zijn er nog excuses, maar de daling van de inkomende bestellingen was iets zorgwekkender. Barco nam in het eerste kwartaal 253,2 miljoen EUR nieuwe orders aan, 7,3 % minder dan een jaar eerder en 22,5 miljoen EUR onder de consensusverwachting. Exclusief negatieve wisselkoerseffecten bleef de achteruitgang van de bestellingen beperkt tot 4 %. Positief is wel dat de book-to-bill of de verhouding tussen nieuwe orders en de gefactureerde omzet nog altijd hoger ligt dan 1. Dat is in principe een indicatie voor een kleine omzettoename in de komende kwartalen. De totale waarde van het orderboek na het eerste kwartaal bedroeg 468,7 miljoen EUR, evenveel als een jaar geleden, maar wel 7,8 miljoen EUR meer dan na het vierde kwartaal.

Barco heeft de doelstelling laten vallen om dit jaar een lage, enkelcijferige omzetgroei te realiseren. Momenteel houdt de groep het op een status-quo tegenover 2013. De prognose van een hogere winstgevendheid op het niveau van de marge op de bedrijfskasstroom (ebitda) bleef wel gehandhaafd. De winstgevendheid steeg ook al in het eerste kwartaal en het management stelt voor het volledige boekjaar een ebitda-cijfer van minstens 150 miljoen EUR voorop. Barco keerde vorige week een dividend van 1,5 EUR per aandeel uit (1,125 EUR netto). Dat levert het aandeel tegen de huidige koers een rendement van bijna 3 % op. Barco sloot het boekjaar 2013 af met 104,4 miljoen EUR aan liquiditeiten. Barco heeft dan ook een inkoopprogramma van eigen aandelen lopen, dat de koers ondersteunt.

Conclusie

De waardering is tegen 11 keer de verwachte winst, 1,1 keer de boekwaarde en 3,6 keer de ebitda zeker aanvaardbaar, vooral gezien de stijgende winstgevendheid en de voortreffelijke financiële gezondheid van de groep. We verwachten dat de cijfers in het tweede kwartaal beter zullen meevallen. Vandaar de adviesverhoging en de opname in de Inside Selectie.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content