JAN VAN CROMBRUGGE. DE CIJFERAAR
Onlangs nam Jan Van Crombrugge (44 j.) afscheid uit het kabinet van premier Dehaene. De Gentenaar werd beroemd als de Toshiba-boy, die op z’n draagbare pc de rekenmodellen simuleerde voor de financieringswet van gewesten en gemeenschappen. Met gehaaide kabinetards zoals Wim Coumans, Marc Justaert, Bernard Martens, Baudouin Meunier, Eric Kirsch en Roger Malevé vormde hij de “superequipe” van ’88, die onder leiding van Dehaene, eerst als formateur, nadien minister voor institutionele hervormingen een blauwdruk neerzette voor de staatshervorming.
“We schreven geschiedenis, ” blikt Jan Van Crombrugge terug. “Voor het eerst werd, met behulp van een Toshiba D3000, verder gecijferd dan één legislatuur ver. ” Een revolutie in de Wetstraat, waaraan Hugo De Ridder later in z’n boek “Sire, geef me honderd dagen” een hoofdstukje wijdde.
Jan Van Crombrugge volgde Latijn-wiskunde aan het Gentse Sint-Lievenskollege het cijferen is hem blijven fascineren. Op z’n CV prijkt het diploma burgerlijk elektrotechnisch ingenieur en een certifikaat “Programmeren op digitale rekenmachines”. We spreken anno ’70. “Rekenmachines waren toen nog iets heel mysterieus, ” herinnert-ie zich.
In ’75 trok de jonge ingenieur in dienst bij de RTT (Regie voor Telefonie en Telegrafie). Radiokommunikatie werd er zijn ding. “Toen een politiek heet hangijzer, ” zegt Van Crombrugge. “Denk maar aan de opkomst van de CB (nvdr citizen band) en lokale radio’s. “
Daaruit ontstonden de veelvuldige kontakten met ministeriële kabinetten en Justitie. “In ’86 werd ik door Fons Verplaetse hij was toen kabinetschef bij premier Martens op het kabinet gevraagd om te advizeren bij het telekomkontrakt van de eeuw en het RTL-TVi- en VTM-dossier. In feite fungeerde ik er als verbindingsman tussen Martens en Paula D’Hondt, die toen staatssekretaris voor PTT was. “
In mei ’88 kwam hij op het kabinet van Dehaene terecht. En in maart ’93 verzeilde hij opnieuw bij dezelfde politicus, nu als advizeur van de eerste minister. Ondertussen bleef zijn carrière bij Belgacom verder kabbelen : in juni ’91 werd hij er hoofdingenieur-direkteur van de administratie, voor het gewest Antwerpen. “Mijn papieren loopbaan, ” zo omschrijft Van Crombrugge die titulatuur. “Want in de praktijk bleef ik door Belgacom op de kabinetten gedetacheerd. “
Tot eind vorige maand. Jan Van Crombrugge verliet het kabinet voor de funktie van adjunkt-gewestdirekteur van Belgacom-Antwerpen. De reden ? “Ach, mijn rol was ietwat uitgespeeld op het kabinet, ” zegt hij. “Het Sint-Michielsakkoord is uitgevoerd, de grote budgettaire massa zo’n 650 miljard frank is verdeeld over gewesten en gemeenschappen. De diskussie zal nu vooral inhoudelijk van aard worden, niet meer zozeer technisch. En na 9 jaar te hebben gewerkt als zelfstandige op een KMO want zo zie ik die kabinetten verlangde ik wel eens naar iets anders. “
Om straks de rekenmodellen van Belgacom eens onder handen te nemen ?
JAN VAN CROMBRUGGE (BELGACOM) “We schreven geschiedenis in de Wetstraat. “
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier