INEOS-baas Jim Ratcliffe is officieel mede-eigenaar Manchester United
Manchester United heeft dinsdagavond officieel bekendgemaakt dat Sir Jim Ratcliffe mede-eigenaar van de club is geworden. Eind december werd al bekend dat de hoofdeigenaar van het Britse chemiebedrijf INEOS (INspec Ethylene Oxide and Specialties) zich voor een kwart van de aandelen zou inkopen. Nadat de Premier League en de FA daarvoor het licht op groen zetten, is nu ook de verkoop van de aandelen helemaal afgerond.
De 71-jarige miljardair betaalde ongeveer 1,2 miljard euro om 25 procent van de aandelen in handen te krijgen en investeerde daarenboven nog eens 200 miljoen dollar (185 miljoen euro), waarmee zijn aandelenpakket op 27,7 procent kwam. Op 31 december komt daar nog eens een investering van 100 miljoen dollar (92,5 miljoen euro) bij en zal Ratcliffe voor 28,9 procent eigenaar van de club zijn. De extra 300 miljoen wil Ratcliffe in de renovatie van Old Trafford pompen. De Amerikaanse familie Glazer blijft hoofdaandeelhouder, maar Ratcliffe krijgt de sportieve leiding in handen.
“Mede-eigenaar van Manchester United worden is een grote eer, maar brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee”, zegt Ratcliffe op de clubwebsite. “Dit is het einde van de transactie, maar slechts het begin van een avontuur dat Manchester United weer naar de top van het Engelse-, het Europese- en het wereldvoetbal moet brengen, met faciliteiten van wereldklasse voor onze fans. Het werk om die doelen te bereiken, begint vandaag.”
“Ik wil Sir Jim als mede-eigenaar verwelkomen en kijk ernaar uit om nauw met hem en INEOS Sport samen te werken en Manchester United een schitterende toekomst te bezorgen”, reageerde covoorzitter Joel Glazer.
Zwitserse club
INEOS was ook al eigenaar van het Zwitserse FC Lausanne en van het Franse OGC Nice. Het is hoofdsponsor van de gelijknamige wielerploeg en van Formule 1-renstal Mercedes. Naar verluidt zal Ratcliffe bij Nice, derde in de Ligue 1, een stap opzij zetten om problemen bij een deelname van beide clubs aan de Champions League te vermijden. Lausanne promoveerde pas vorig jaar weer naar de hoogste Zwitserse afdeling, is daarin voorlaatste en speelde sinds het seizoen 2010-2011 geen Europees voetbal meer.
Manchester United stond al een jaar te koop. De familie Glazer bezweek destijds onder de druk van de supporters, die hen sportief wanbeleid verweten. Naast Ratcliffe was Jassim Bin Hamad Al Thani de belangrijkste gegadigde. Die Qatarese sjeik ging voor honderd procent van de aandelen en zou daar een bod van 5,7 miljard euro voor uitgebracht hebben. In 2005 legden de Glazers 790 miljoen pond (922 miljoen euro) op tafel om Manchester United in handen te krijgen. Sindsdien werd Manchester United nog vijf keer kampioen, maar de laatste titel, de twintigste in de clubgeschiedenis, dateert al van 2013, het jaar dat clubicoon Sir Alex Ferguson een punt achter zijn trainersloopbaan zette. Momenteel is Manchester United met 44 punten uit 25 wedstrijden zesde in de Premier League, op dertien punten van leider Liverpool en twaalf van stadsrivaal Manchester City.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier