Individuele Pensioentoezegging ontzorgt zaakvoerders

© ING Belgium
ING
ING
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

8 november 2020, 19:38 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:11

Zelfstandigen die een vennootschap runnen, kennen het probleem: hun bedrijf maakt winst, maar zelf ontvangen ze een eerder karig loon. Een extra appel voor de dorst is dan meer dan welkom. Met de Individuele PensioenToezegging (IPT) is dat mogelijk én fiscaal aantrekkelijk. Annemie Huysmans, verzekeringsspecialist bij ING, legt de voordelen uit.

Zelfstandigen doen er goed aan om naast hun werkelijke pensioen ook extra pensioen op te bouwen. Dat kan makkelijk via het VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen). Voor zelfstandigen met een vennootschap is er een andere bijzonder aantrekkelijke optie: de IPT, Individuele Pensioentoezegging. Annemie Huysmans is verzekeringsspecialist bij ING: “De IPT is een ideale manier voor zelfstandigen met een vennootschap om hun tweede pijler op te bouwen. Naast hun wettelijke pensioen kunnen ze hun vennootschap geld laten sparen dat ze zichzelf dan op hun 67ste verjaardag kunnen uitkeren. Die IPT is een heel goedkope en fiscaal aantrekkelijke manier om privé geld te sparen via je onderneming.” Voor het bedrijf zijn de gespaarde bedragen 100% fiscaal aftrekbaar.

Drie keuzes

Klinkt aantrekkelijk, niet? Wel zijn er enkele beperkingen. Je kan niet onbeperkt veel geld laten sparen in je IPT. Er spelen een aantal parameters mee die bepalen hoeveel je extra pensioenopbouw via de IPT mag zijn. Huysmans: “Je loon, voordelen van alle aard, je familiale status en de resultaten van je onderneming spelen mee in de zogenaamde ’80 procentregel’. Jaarlijks wordt op die manier bepaald hoeveel je maximaal kan sparen in je IPT.”

Maar laat dat geen bekommernis zijn. De voordelen zijn bijzonder groot. In samenwerking met AXA Verzekeringen biedt ING drie mogelijke IPT-producten. Huysmans: “Eerst is er de ‘Secure’, een volledig Tak21-product met een gegarandeerd rendement van 1% (tarief dat momenteel van kracht is). Gezien de huidige marktomstandigheden is dat een voordelige gegarandeerde rente. Daar komt trouwens nog een winstdeelname bovenop, waardoor je tot nu toe meestal rond de 2% rendement uitkomt.” Het product ‘Invest’ laat je gespaarde centen investeren (Tak23), waarbij je een bepaald risicoprofiel kan kiezen: neutraal, defensief of dynamisch. Huysmans: “Simulaties leren ons dat je bij een dynamische manier van investeren tussen de 3,5 en de 7% rendement haalt.” De derde optie is dan om het Tak21-product met het Tak23-product te combineren.

Annemie Huysmans, verzekeringsspecialist bij ING
Annemie Huysmans, verzekeringsspecialist bij ING

ING biedt rendement en zekerheid

ING is natuurlijk niet de enige die IPT’s aanbiedt. Maar de voordelen van ING’s drie IPT-producten zijn wel onbetwistbaar. Zo is er het hoge spaarrendement: zelfs in een Tak21 krijg je gegarandeerd 1% (tarief dat momenteel van kracht is), mét extra winstdeelname. Wat ook typisch is voor het ING-aanbod: de zogeheten ‘verticale’ rente. Huysmans: “Hierbij wordt een nieuwe interestvoet niet alleen gebruikt voor de bedragen die je op dat moment stort, maar wordt die ook retroactief toegepast op de al eerder gestorte bedragen. Zeker bij een historisch lage rente is dat een onschatbaar voordeel. Want we gaan ervan uit dat de rente op lange termijn alleen maar kan stijgen.”

Als je als zelfstandig zaakvoerder je IPT combineert met andere waarborgen, worden de premies tot 20% goedkoper. Denk daarbij aan een overlijdensdekking of een gewaarborgd inkomen. Nog een troef nodig? Weet dan dat je een voorschot op je bijeengespaarde pensioen kan nemen nog voor je op pensioen gaat. Huysmans: “Stel dat je op je vijftigste verjaardag een buitenverblijf in Spanje wil kopen, dan kan je een stuk van je IPT gebruiken om die investering te financieren. Je kan op die manier tot 75% van de opgebouwde reserve nemen.”

Tot slot nog een woordje over corona. Natuurlijk gooit die pandemie wat roet in het pensioeneten. Zo zijn er zelfstandigen die tijdelijk hun extra pensioensparen onderbreken. En er is de wet die zegt dat je als zaakvoerder een regelmatig maandelijks inkomen moet ontvangen om van de IPT te kunnen genieten. Huysmans nuanceert echter: “Een zaakvoerder die zichzelf even geen loon uitkeert maar ondertussen van een corona-overbruggingsrecht geniet, zou in theorie geen IPT-storting mogen doen. We gaan er echter van uit dat de fiscus hier de nodige souplesse aan de dag zal leggen.”

De inhoud van bovenstaand artikel is geschreven in samenwerking met ING.

Meer informatie over de pensioenoplossingen van ING?

Ga naar ing.be/businesspension