“Ik heb geen zin om Jo Lernout aan te vallen”

Robert Van Apeldoorn redacteur Trends-Tendances

Philippe Bodson, de gewezen crisismanager van Lernout & Hauspie, heeft het boek van Jo Lernout niet gelezen, maar hij weet van de verwijten die hem gemaakt worden. Zijn oordeel: “Een opgeklopt verhaal.”

eXtra informatie op www.trends.be

Jo Lernout, de medestichter van de teloorgegane Ieperse onderneming Lernout & Hauspie (L&H), beschuldigt ex-crisismanager Philippe Bodson ervan niet alles gedaan te hebben om de groep van het faillissement te redden. “Ik heb geen zin om Lernout hierover aan te vallen,” zegt Bodson. “Hij heeft het al moeilijk genoeg.”

PHILIPPE BODSON. “Het was mijn droom om een overnemer te vinden. Als ik de activiteiten van L&H voor die prijs had kunnen verkopen, zouden ze me in Vlaanderen tot een godheid hebben uitgeroepen. Maar aan het bod hingen veel voorwaarden en Temic aarzelde. Het ging eerder om een blijk van interesse.”

U zou ook bij de eerste discussie al een maandloon van 150.000 euro hebben gevraagd.

BODSON. “Ik heb over een salaris niet onderhandeld. Toen ik de functie aanvaardde, heb ik dezelfde voorwaarden gevraagd als mijn voorganger, John Duerden. Ik wist zelfs niet wat die waren. Het was geen makkelijke post. Voor de functie van bestuurder lagen de verzekeringspremies erg hoog. Ik heb dan ook besloten om mij niet in te dekken. Ik ben zelfs op persoonlijke titel vervolgd geweest voor het faillissement van een filiaal in Frankrijk.”

Wat vindt u nu van L&H en de rol van Jo Lernout daarin?

BODSON. “Wat nu gebeurt, is een opgeklopt verhaal. In de hele rolverdeling bij L&H was Jo Lernout degene die het minst op de hoogte was van boekhoudkundige kwesties. Maar in tegenstelling tot wat sommigen beweren, zoals experts van Philips, was de technologie van L&H reëel. Het was geen wind. Ze moest nog geperfectioneerd worden en er wordt nu nog aan gesleuteld bij ScanSoft, dat een deel van de activiteiten heeft overgenomen. Jo Lernout en Pol Haus- pie verdienen daarvoor onze bewondering. Ze waren de eersten en de besten. Bovendien zou ik willen opmerken dat door de overname door ScanSoft een onderzoeksactiviteit in België gebleven is, meer bepaald in Gent.”

Robert Van Apeldoorn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content