IAB spoort accountants aan om klanten te screenen
Het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten schrijft een handleiding waarmee accountants zwart geld kunnen opsporen bij nieuwe klanten.
In september start het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten (IAB) met een sensibiliseringscampagne over de antiwitwaswetgeving (zie ook blz. 66). “Ook schrijft een werkgroep een praktische identificatieprocedure uit om nieuwe cliënten te screenen op het gebruik van zwart geld. Tegen begin volgend jaar zal die richtlijn klaar zijn,” aldus IAB-ondervoorzitter Erwin Vercammen.
Met deze actie hoopt de belangenvereniging de maatschappelijke kritiek op de cijferberoepen, die sinds de zaak rond de kasgeldvennootschap van Hugo Van Praag opnieuw fel de kop op steekt, in de kiem te smoren. Uit het recente eindwerk van Joeri Van den Bosch (Vlekho) blijkt namelijk dat de fiscale adviseurs en boekhouders de antiwitwaswet nog niet goed snappen: “Velen negeren het repressieve luik van de maatregelen en blijven duistere constructies uitwerken om belastingen te ontwijken.”
Maar fiscale optimalisatie is toch het recht van de belastingplichtige en een hoofdtaak van de cijferberoepen? Van den Bosch: “Ja, maar de accountants en hun collega’s zouden zich beter concentreren op deugdelijk bestuur, het invoeren van de boekhoudkundige normen en het zoeken naar de beste oplossing voor de investeringen. Nu opereren ze nog te veel in de marge van de wettelijkheid. Zo worden geregeld commissies van bedrijven met hoge witte inkomsten getransfereerd naar verlieslatende ondernemingen met zwart geld. Hier ligt een belangrijke taak voor de beroepsorganisaties.”
IAB-ondervoorzitter Erwin Vercammen relativeert: “De respectieve instituten zijn zich terdege bewust van hun cruciale rol in de antiwitwaswetgeving. In diverse publicaties wijzen we onze leden op hun verplichtingen. Anders treedt onze tuchtcommissie op. Ook leggen we nu de laatste hand aan een deontologische code voor de belastingconsulenten die nog niet gereglementeerd zijn. In oktober zal die tekst aan minister van Economie Marc Verwilghen (VLD) voorgelegd worden om in een Koninklijk Besluit te gieten. Bovendien signaleren onze leden bij de minste twijfel elke transactie met verdacht geld aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI). Uit contacten met die instelling blijkt dat zij haar taak naar behoren vervult. Maar de beroepsorganisaties beschikken niet over de middelen om malafide personen op te sporen. Dat is de taak van het gerecht.”
Daarom pleit Van den Bosch voor de oprichting van een onafhankelijk orgaan – zoals de compliance officer in de banksector – die de cijferberoepen controleert. “Maar wij beschikken al meer dan twintig jaar over zo’n autonoom toezichtsorgaan: de Hoge Raad voor Economische Beroepen,” repliceert André Kilesse, voorzitter van het Instituut der Bedrijfsrevisoren (IBR). “Daarnaast let een overheidsorgaan, Accom, sinds 2003 nauwlettend op de onafhankelijkheid van de commissarissen. Ten slotte ondertekenden wij samen met de accountants, belastingconsulenten en zelfstandige boekhouders-fiscalisten op 15 juli een samenwerkingsprotocol met de fiscus om de fiscale fraude aan te pakken. Hieruit zal een gedragscode over de fiscale aangiften en de vereenvoudiging van de fiscale procedures volgen.”
E.P.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier