Hou me tegen

Gezond én lekker? Jawel, het bestaat. Suikervrije chocolade van Cavalier. Doe ons maar twintig repen, mevrouw.

Everything I like is either illegal, immoral, or fattening,” zei ooit iemand. Die doelde natuurlijk onder meer op chocolade, maar niet die van Cavalier, een producent van suikervrije chocola.

Vier jaar geleden kocht de familie Verdegem de activa van Vermeiren Unifood, de Belgische marktleider in chocoladeartikelen zonder toegevoegde suiker. Cavalier investeerde 150 miljoen frank in een nieuwe productielijn en de renovatie van het gebouw, een oude koekjesfabriek.

De productie gebeurt vandaag door het zusterbedrijf, Paverlo, terwijl Cavalier de commercialisatie voor zijn rekening neemt. Er werken twintig mensen bij Paverlo. Sinds de verhuizing in 1997 stijgt de omzet van Cavalier jaarlijks met zo’n 30%. Van de 81,5 miljoen frank die vorig jaar werd gerealiseerd, is 60% afkomtig uit het buitenland. Dat aandeel zal in de toekomst nog toenemen.

Ann Verdegem en haar zus Catheline zijn gedelegeerd bestuurders van Cavalier en Paverlo. “Onze producten zijn voor iedereen die een gezonde en evenwichtige voeding wil. Wij maken een chocolade die ook echt naar chocolade smaakt,” zegt Ann.

Het recept verschilt niet wezenlijk van gewone chocolade. Het basisingrediënt is cacaoboter. De suiker vervangen ze door een zoetstof, maltitol. Omdat maltitol bijna even zoet als gewone suiker is, proef je amper het verschil. Verdegem: “Onze chocolade en koekjes bevatten bovendien 15% tot 25% minder calorieën. Wel voegen we in sommige producten vezels toe, iets typisch voor dieetproducten. En we gebruiken voor de vulling zo veel mogelijk onverzadigde plantaardige vetten.”

Cavalier krijgt een duwtje in de rug van een stijgend aantal diabetici. “Vooral mensen die op latere leeftijd suikerziekte krijgen, hebben er moeite mee hun eetgewoonten te veranderen. Onze chocolade kunnen ze eten zonder dat het hun insulinegehalte beïnvloedt,” zegt Verdegem.

In België is de suikervrije chocolade onder eigen merk of private label te vinden in natuurvoedingswinkels, sommige supermarkten, bakkers en chocoladespeciaalzaken. Ook ziekenhuizen en apotheken verkopen Cavalier. De belangrijkste exportmarkten zijn Canada, Australië, Israël, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content