Herstel bij Tessenderlo zet door

Ook analisten en beleggers beginnen door te hebben dat Tessenderlo Group een sterk turn-aroundverhaal aan het worden is. De jaarresultaten over 2014 lieten al het beste vermoeden voor de komende jaren en de tradingupdate over het eerste kwartaal is daarvan alleen maar een bevestiging. Op het eerste gezicht was er slechts een beperkte omzettoename van 2,4 %. Maar op vergelijkbare basis gaat het om een stijging met 10,7 %, tot 405,8 miljoen EUR, en dat is 2,5 % boven de gemiddelde analistenverwachting (+8,2 %). Maar nog straffer was de klim met 27,1 % van de recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfskasstroom (rebitda), tot 46,2 miljoen EUR, ongeveer de dubbele stijging van de analisensconsensus. Ook de afbouw van de netto financiële schuld van 240,5 naar 111,9 miljoen EUR, vooral dankzij de kapitaalverhoging (afgerond 175 miljoen EUR) eind vorig jaar, is een bijzonder gunstige ontwikkeling.

We blijven erbij dat de wissel van referentie-aandeelhouder (out: de Franse overheidsholding SNPE, in: Picanol en Luc Tack) voor Tessenderlo Group de meest cruciale gebeurtenis van de voorbije decennia is. We beschouwen Tessenderlo Group als een basiswaarde voor de voorbeeldportefeuille voor de komende jaren (rating 2B).

Petrobras: grote, maar overzienbare schade

Het feit dat er goedgekeurde cijfers en balansen waren, bleek bij Petrobras veel belangrijker dan de cijfers zelf. De nieuwe CEO Aldemir Bendine kondigde aan dat het grote corruptieschandaal de nationale oliemaatschappij 6,2 miljard Braziliaanse real (BRL) of 2,1 miljard USD heeft gekost. Het nettoverlies voor 2014 komt uit op 21,6 miljard BRL of 7,3 miljard USD, en de groep boekt voor maar liefst 44,6 miljard BRL of 15,1 miljard USD af op activa in de balans. Het dividend wordt geschrapt en het investeringsbudget 2016 wordt met 37 % verminderd, tot 25 miljard USD.

Dat is het totale verdict van het rampjaar 2014 door de koppeling van jarenlange fraude en de zwaarste daling van de olieprijs in meer dan vijf jaar. Met de publicatie van de cijfers en de balansen is een grote donkere wolk aan de hemel verdwenen. Maar er blijven er nog enkele over. Op het aandeel blijft dan ook een hoger dan gemiddeld risico kleven (rating 2C). We namen het zekere voor het onzekere door al voor de aankondiging op 1 maart 250 aandelen van onze positie te verkopen. We bouwen de rest van de positie verder af.

Vale: ommekeer

In het volgende nummer komen we uitgebreid terug op het productierapport van Vale. Het belangrijkste is dat de ijzerertsproductie weliswaar nog met 4,9 % op jaarbasis is gestegen, tot 74,5 miljoen ton, maar dat was 10,2 % minder dan in het laatste kwartaal van 2014 en 5,3 % minder dan de analistenconsensus van 78,7 miljoen ton. Nog belangrijker was de aankondiging van concurrent BHP Billiton dat het zijn expansieprogramma voor ijzererts vertraagt en zo nooit de productiedoelstelling van 290 miljoen ton tegen midden 2017 kan halen.

BHP is de eerste van de grote drie ijzerertsproducenten (ook nog Rio Tinto) om de productietoename af te remmen. Het zorgde afgelopen woensdag met 5,9 % voor de grootste dagstijging in de ijzerertsprijs in tweeënhalf jaar, tot 54 USD per ton (dieptepunt 47 USD begin april). De kans is reëel dat we de bodemprijs van de laatste tien jaar nu wel hebben gezien. De koers van Vale klom alvast 20 % boven de bodemkoers in meer dan tien jaar. We zien verder herstelpotentieel en liggen op de loer om onze positie mogelijk verder te verhogen (rating 1B).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content