GOED GEREGELD
Handelaars in tweedehandse computers zijn niets nieuws, maar vanuit Mechelen bouwt Telogy International sinds 1992 aan een Europees verkoopnet in tweedehandse test- en meetapparatuur.
Telogy richt zich tot universiteiten en fabrikanten van elektronische apparaten, zoals Philips, Barco, Thomson of Motorola. Hen vertellen de Mechelaars dat een beter beheer van hun park aan oscilloscopen, analysers, tellers, recorders en wat al meer een aanzienlijke besparing kan opleveren. Niet zonder succes. Alcatel schoof vorig jaar zijn metrologie-afdeling naar Telogy door, dat daardoor met zestien mensen groeide tot 37. Sinds januari 1998 staat Telogy in voor calibratie, onderhoud en herstellingen van de test- en meetapparatuur van Alcatel en een aantal van zijn klanten, zoals Imec – een vijfjarig contract van zowat 200 miljoen frank. Met het ex-Alcatel-labo als basis wil Telogy nu de Belgische nummer één worden in calibratie en onderhoud, diensten die vandaag vooral door de fabrikanten worden verzorgd. “We gaan ook samenwerken met de inkoopafdeling van Alcatel om te zien hoe ze op hun apparatuur kunnen besparen,” zegt algemeen directeur Luc Vandessel van Telogy International, dat nu vestigingen of agenten heeft in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en de Benelux.
Telogy International maakte vorig jaar voor het eerst winst – 8 miljoen frank netto op een omzet van 230 miljoen frank (+25%). “Dit jaar mikken we op 40 miljoen frank, netto,” verklapt hij. In september steekt de ploeg de straat over naar een groter gebouw.
Het particuliere Telogy Inc, uit Menlo Park, Californië, koopt gebruikte testapparatuur in – gewoonlijk zo’n drie tot vier jaar nadat die op de markt kwam – om haar te recalibreren en te reconditioneren en door te verkopen. Het zoekt momenteel overeenkomsten te sluiten met grote Europese bedrijven om van hen gebruikte apparatuur in te kopen. “Hoe meer apparatuur we in Europa zelf kunnen sourcen, hoe betere prijzen we kunnen maken,” zegt Europees verkoopdirecteur David Saeys.
Wereldwijd heeft Telogy zo’n 30.000 apparaten uitstaan, een park van 250 miljoen dollar. “Wij zijn zo’n dertig procent goedkoper als nieuw, met dezelfde waarborg,” stelt Luc Vandessel. Ook verhuur en leasing zijn mogelijkheden.
Meer dan 60 procent van de apparatuur die bij Telogy passeert, is gemaakt door Hewlett-Packard ( HP), de marktleider in test- en meetapparatuur. HP verkoopt sinds anderhalf jaar in Europa ook zelf gereconditioneerde apparatuur. Het propageert nu ook bij grote klanten technologiemanagement: het outsourcen van de analyse van hun test- en meet noden, in plaats van alleen de apparatuur. “Dat betekent uiteraard ook dat je onbenut materiaal terugneemt. Dat kunnen we dan via ons kanaal van gereconditioneerde apparaten kwijt,” zegt field engineer André Vandenberk van HP. Volgens hem vormt tweedehandse apparatuur hooguit 10 procent van de markt. Ook Telogy ziet brood in outsourcing. “Maar wij handelen ook in Tektronix, Fluke, Wandel & Goltermann, onder andere,” preciseert Luc Vandessel, die in een vorig leven zelf verantwoordelijk was voor test- en meetapparatuur bij HP in de Benelux. Zijn doel is om de nummer één te worden in gereconditioneerde apparatuur in Europa. Voorlopig is dat nog Livingston.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier