Gezond met cichorei

Innovatie hoeft niet altijd te komen van computerchips. De Tiense Suikerraffinaderij doet het met… cichorei.

Per seizoen verwerkt Orafti, een volle dochter van de Tiense Suikerraffinaderij (op haar beurt eigendom van het Duitse Südzucker), zo’n 300.000 ton cichoreiwortels en helpt zo mee aan de redding van een met uitsterven bedreigde landbouwteelt. Orafti haalt inuline uit de cichoreiwortel, een stof die, in combinatie met water, vet vervangt. “Er waren al vetvervangers op de markt, zoals gelatines en gommen,” zegt bio-ingenieur Paul Coussement, directeur van Orafti, “maar inuline benadert veel beter het rijke mondgevoel dat vet aan voeding geeft.” Verdere bewerking van inuline levert oligofructose op, dat suiker op voedingstechnisch vlak vervangt in laagcalorische producten. “Oligofructose heeft echter niet de zoetkracht van suiker, zodat toevoeging van zoetstoffen nodig blijft, zoals aspartaam,” zegt Coussement. Maait zijn suikervervanger geen gras weg voor de voeten van het moederbedrijf ? “De trend naar minder suiker en minder vetten is niet te stoppen,” antwoordt Coussement. “En we spreken van enkele druppels in de zee : in de suikermarkt gaan miljoenen tonnen om. Ons aandeel daarin is miniem.”

De rij toepassingen van inuline en/of oligofructose is lang, van low fat yoghurt en dieetkoekjes tot minarine en vetverlaagd roomijs. Inuline en oligofructose zijn allebei vezels, werken bevorderlijk voor de darmtransit en zo blijkt meer en meer cholesterolverlagend en kankervoorkomend. Bovendien stimuleren beide stoffen de bifidusbacteriën in de dikke darm, en dat is revolutionair, aldus Coussement. “Tests tonen aan dat deze bacteriën het verteringssysteem resistenter maken tegen infecties. Maar tot nog toe was er nooit een substantie gevonden die deze bifidusbacteriën stimuleert.”

Door deze bifidogene werking kunnen de voedingsproducenten een nieuwe weg op, die van functionele voeding. De functies zijn in dit geval “verbetering van de darmflora” of iets vager “natuurlijke bescherming” en dies meer. “De producenten kunnen zich met dit nieuw gamma positioneren op de markt,” zegt Coussement. “En wat meer is : omwille van die toeters en bellen kunnen ze een hogere prijs vragen. Het gaat immers niet meer om gewone yoghurt of melk.”

CONCURRENTIE.

In de aanmaak vaninuline heeft Orafti wereldwijd slechts twee concurrenten : het Nederlandse Sensus (dat behoort tot Suikerunie) en het Henegouwse Warcoing Industrie. In de productie van oligofructose uit inuline is Orafti de enige. Voor ’97 voorziet Warcoing Industrie een omzet van 1 miljard. Coussement wil alleen kwijt dat Orafti de voorbije tien jaar zowat 3 miljard investeerde in de cichoreiderivaten en dat het bedrijf in 35 landen distributeurs heeft, waarvan 15 in Europa. In het seizoen zijn bij Orafti 212 mensen met cichorei aan de slag. In de officieel neergelegde resultaten laat Orafti voor ’96 een omzet zien van 2,5 miljard en een bedrijfswinst van 244 miljoen. Maar die cijfers dekken ook de belangrijke productie van parelsuiker en suikersiropen van Orafti. Het aandeel van de cichoreiderivaten in de cijfers houdt Coussement zorgvuldig geheim. “In inuline en oligofructose zijn wij marktleider en worden daarom scherp in de gaten gehouden. Wij worden overrompeld door consultants die een marktstudie maken en uit zijn op basisinformatie om te verkopen aan onze concurrenten. Die laatsten wachten gewoon het resultaat van onze investeringen af. Boeken wij succes, springen zij op de kar. Precies uit onze cijfers kunnen zij afleiden of wij al dan niet succesvol zijn. Dat startsein willen we hen niet geven.”

Alvast in het buitenland slaan de producten van Orafti aan, volgens Coussement. “In Zwitserland is een groot deel van de yoghurt- en zuiveldrankenmarkt ingenomen door functionele voeding op basis van inuline en oligofructose. In Duitsland doen de zuivelproducenten Müller en Bauer het ook, evenals de warenhuisketen Aldi. En er is het Franse Danone met zijn yoghurt Actimel bijvoorbeeld.” Voor België contacteerde Trends Danone, Nutricia, Vandemoortele en de vestiging van Campina in Aalter, maar, toeval of niet, de bevoegde persoon bleek telkens niet aanwezig te zijn. Ogenschijnlijk kent België niet bepaald een overrompeling van zuivelproducten met inuline of oligofructose. Zo is er de minarine Actiline van Vandemoortele, maar Nutricia heeft zijn zuiveldrank Fyos intussen uit de Belgische markt genomen. “De Belgische markt van functionele voeding is nog niet voldoende ontwikkeld”, zegt marketingverantwoordelijke Christine Nicolay. “De Belgen hebben een andere eetcultuur. In Duitsland heb je natuurwinkels die inuline in potjes verkopen, om te scheppen met de lepel. Hier heb je dat niet.” Coussement : “Wij zijn missionarissen. Nieuwe mogelijkheden verkopen is wat wij doen.”

JVG

PAUL COUSSEMENT (ORAFTI) Overrompeld door consultants die uit zijn op informatie om te verkopen aan de concurrentie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content