Geen vlees? Dan maar vis

De Europese landbouwsector staat in rep en roer. De kwekers van vis wrijven zich in de handen, want hun zaken gaan goed.

De consument weet niet meer of hij eigenlijk nog wel een stukje vlees mag eten. Vegetariërs worden vanzelfsprekend niet met dit probleem geconfronteerd, maar er is nog een andere sector die volop profiteert van het uitbreken van allerlei veeziektes: de viskwekerij. Dat was overigens al zo voor het uitbreken van BSE of mond- en klauwzeer.

Wereldwijd zit het verbruik van vis en andere zeevruchten al geruime tijd in de lift. De gemiddelde Europeaan verbruikt nu 1,2 kilo zalm per jaar, of dubbel zo veel als tien jaar geleden. Het kweken van zalmen was vorig jaar een lucratieve bezigheid, want de prijzen waren hoog. Tegelijk zijn de productiekosten de afgelopen tien jaar gehalveerd.

1. Nutreco

Dankzij de hoge zalmprijs is de winst van de Nederlandse voedingsgroep Nutreco vorig jaar met 41% gestegen tot 90,9 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg de winst van Nutreco slechts 64,3 miljoen euro. De winst per aandeel steeg met 38,4% tot 2,92 euro. De analisten hadden op een winst van 88 tot 92 miljoen euro gerekend, zodat Nutreco binnen de verwachtingen uitkwam. De omzet was 20% hoger en bedroeg 3,13 miljard euro.

Nutreco is echter geen ‘zuivere’ zalmkweker. Gemeten naar omzet is de divisie vleesactiviteiten (varkens, kippen enzovoort) zelfs groter. In de strategie van het bedrijf is die spreiding tussen vlees en vis precies een voordeel. Het achterblijven van de koers van het aandeel houdt waarschijnlijk wel verband met de vervelende kwalen die de Europese veestapels troffen.

Voorzitter Wout Dekker sluit niet uit dat 2001 het jaar van de kip wordt, zoals 2000 dat van de zalm was. Toch kan vis in de toekomst steeds belangrijker worden voor Nutreco. Er wordt nu ook geprobeerd om andere soorten te kweken, zoals kabeljauw, tonijn en barracuda.

2. Pan Fish

Het Noorse Pan Fish is wél een zuivere speler op de vismarkt, want bij dit bedrijf staat alles in het teken van de zalm. Pan Fish is zowel actief in Europa als in de Verenigde Staten en Azië. In 1999 werden Atlantic King Stranda, Delfa Norge en Seafood Farmers overgenomen. In 2000 kocht Pan Fish een belang van 80% in Norway Seafarms.

Volgens president Ola Holen is de vleescrisis een tragedie zonder weerga, die het voedingsgedrag van de consument grondig zal veranderen. Daarom vindt Holen het belangrijk dat de verbruiker leert dat Noorse zalm uitstekend en gezond voedsel is.

Als gevolg van de uitbreiding van het mond- en klauwzeervirus, is de koers van Pan Fish de jongste weken fors gestegen. Over de jongste twaalf maanden ging het aandeel van 25 naar een piek van bijna 80 Noorse kroon.

3. Fjord Seafood

Ook Fjord Seafood is een Noorse kweker van Atlantische zalmen. Net als Pan Fish groeit het bedrijf door overnames, met als belangrijkste die van Naeroy Havbruk en Kongsmoen Settefisk in 1999. Het aandeel van Fjord Seafood bereikte in de eerste week van maart een piek van 46,80 Noorse kroon en is sindsdien wat teruggevallen.

Volgens de analisten blijft het aandeel interessant, hoewel niet iedereen een koopadvies geeft. De prijs voor een kilo zalm is gestegen van iets meer dan 25 kroon in 1999 tot 29,30 kroon vorig jaar. Tegelijk daalde de gemiddelde productieprijs van 21,70 tot 19,07 kroon per kilo. De winstmarge per kilo verkochte zalm steeg van 3,87 tot 10,31 kroon. De zalmkwekers verdienen dus goed geld.

Jos Sterk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content