FORTIS BANK

Dringende noodzaak.

Hij is een vooraanstaande hoogleraar financiële economie (Universiteit van Amsterdam) en raadgever van bankiers. Professor Arnoud W.A. Boot volgde met grote aandacht de slag om Generale Bank. Zijn mening is klip en klaar: “Het bestaansrecht van Fortis-Generale Bank kan alleen worden getoetst aan zakelijke normen. Het is 5 voor 12, het concern moet dringend en dramatisch zijn structuur omgooien. De allerhoogste prioriteit heet het starten van een Fortis Bank, een samenvoeging van alle bestaande banken en spaarbanken in één structuur. In die structuur is meteen het Franstalige establishment in de minderheid. De Fortis Bank heeft een dubbele nationaliteit, of zo je wil, een Benelux-nationaliteit, en een dubbele thuismarkt waarin ASLK, Generale Bank, VSB en MeesPierson samengaan als één onderneming, met één naam, één leiding en één hoofdkantoor. Fortis Bank heeft zodoende een brede omarming met aan de onderkant spaarbanken, in het middenstuk de Generale Bank en aan de bovenzijde een vermogensbank. Het recept in de herfst mag niet zijn, laten we een bankverzekeraar bouwen. Dat geeft tijdverlies. Die bankverzekeraar zal er wel komen, maar de Europese verzekeringsmarkt is vandaag en op de middellange termijn nog immer nationaal qua belasting- en zorgregeling zodat uniforme, grensoverschrijdende producten niet te ontwerpen zijn. Wat wel kan, is een sterke bank die aan haar loketten producten van de verzekeringspoot verkoopt, wat een voorfase is van het echte bankverzekeren, met nieuwe producten. Kijk naar Europa, kijk naar de VS, nergens vormen bankverzekeraars daar één organisatie. Het zijn federaties. De enige kant-en-klare synergie is die van het gezamenlijke vermogensbeheer van de verzekeraar en de bank van een financieel concern.” … “Snelle actie is gewenst, omdat het economische tij in het Westen alsnog meezit, na deze luwte vallen de klappen onvermijdelijk voor de conglomeraten die conglomeraten blijven. Dat gevaar beloert Fortis en ook ING, deze concerns zijn geboren onder zonneschijn.”… “Concentreer Fortis Bank in één hoofdkantoor, dat verzwakt de verschillende bloedgroepen van de mega-bank. Rabo Bank had jarenlang een dubbel hoofdkwartier voor Utrecht als centraal punt werd erkend. De urgentie bij Fortis is groter.”… “Banken in het algemeen zijn onderhevig aan grote onzekerheden over hun toekomstige bestaansredenen. Zij worstelen met de vraag met welke activiteiten zij morgen, dat wil zeggen in de nabije toekomst, nog een toegevoegde waarde kunnen leveren. Het definiëren van een core business lijkt bijna onmogelijk. Het kiezen van een brede strategie waarmee je een voet tussen de deur hebt in een veelheid van activiteiten lijkt dan optimaal. De core business van morgen zit hier waarschijnlijk tussen, en tegelijk doe je de broodnodige ervaring op. Met de brede strategie is er morgen een first mover advantage. De bank van morgen zal verrassend focused zijn. De banken van Fortis kunnen nu al redelijk gefocust worden.”

Professor Boot verdedigt het Fortis-bod: “Als België wil dat zijn nationale identiteit op financieel vlak deels behouden dient te blijven, dan is het beter af met Fortis dan met ABN Amro. Financiële instellingen zijn cultureel erg verbonden met hun omgeving, het zijn alsnog semi-overheidsbedrijven – ook door de mentale en culturele gelijkgezindheid van de bankiers en de toezichthouders in elk land – in plaats van commerciële bedrijven. Fortis zal Generale Bank op een betere wijze inpassen dan ABN Amro dat zou doen. In het midwesten van de VS had ABN Amro een strategie van kleine overnames en daar werd een aparte structuur in stand gehouden. Echter, dat is een compleet andere situatie. In België zou meteen de integratie voor 100% zijn ingezet. Het regionale hoofdkantoor voor Europese zaken in Brussel zie ik nog steeds als een louter publicitaire stunt.”

Rabo Bank en KBC zijn in discussie. “De mogelijke samenwerking van Rabo en Achmea staat daar los van. Rabo en Achmea zijn diffuse groepen en zij brengen nu de niet-bancaire delen samen in joint ventures van Rabo en Achmea. Een verloving van Rabo en KBC zou voor Rabo bancair prima uitkomen. De coöperatieve structuur maakt dit proces niet makkelijk, maar ze is wel geschikt om de eigen identiteit te behouden,” denkt professor Boot.

Waarom zouden Fortis AG en Fortis Amev niet fuseren? Professor Boot kent de gaten in Europese vennootschapswet, maar: “Een fusie hoeft geen klap uit te maken binnen één groep. Overdrijf het gezichtsverlies voor de fuserende partijen niet. Een journalist ziet een winner en een verliezer, maar dat strookt niet met de werkelijkheid. Het interne establishment kan tegen zo’n ontwikkeling te hoop lopen, een achterhoedegevecht leveren, meer niet. Ongetwijfeld zullen er technische problemen rijzen. Grensoverschrijdend fuseren is altijd moeilijk, zelfs in de VS met één munt, één markt en één taal zijn er grote verschillen in de vennootschapswetgevingen tussen de staten.”

FRANS CROLS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content