Er zit meer dan muziek in iTunes

iTunes is zowat het populairste programma voor het downloaden, het beheren en het afspelen van een digitale muziekcollectie. Maar wat heeft de nieuwste versie 8 te bieden? En hoe maakt u iTunes nog beter?

i Tunes is uitgegroeid tot de referentie in muziek. Als u dit programma gebruikt, dan heeft u wellicht al het advies gekregen om te upgraden naar versie 8. Wij hebben onze kans gewaagd. We vinden de nieuwe mogelijkheid om door de muziekcollectie te bladeren handig. Uw albumillustraties worden hierbij mooi als een soort matrix weergegeven. Deze zogenaamde rasteroptie vindt u terug in het menu bij weergave. Ook enigszins leuk zijn de nieuwe visuele effecten die op het ritme van de afgespeelde muziek getoond worden.

De meest ambitieuze nieuwigheid in iTunes 8 is echter de fameuze genius-sidebar. Die vindt u aan de rechterkant terug. De geniusfunctie inventariseert uw volledige muziekcollectie. Zodra dat gebeurd is, wordt die informatie doorgesluisd naar Apple. Uiteraard anoniem en alleen als u hiervoor uw toestemming gegeven heeft. Uw gegevens worden dan op een centrale server vergeleken met de data en het koopgedrag van andere gebruikers. Als u daarna een nummer in uw bibliotheek selecteert en op de geniusknop klikt, wordt automatisch een afspeellijst met gelijkaardige songs gecreëerd. Daarnaast krijgt u ook suggesties uit de iTunes Store voorgeschoteld (of wat dacht u?). De selectie was bij onze tests niet slecht, maar zo’n systeem werkt pas echt goed als het door heel veel mensen gebruikt wordt.

Stemmingslijsten en albumillustraties

iTunes 8 heeft dus een aantal leuke extra’s in huis, maar de upgrade naar deze versie duurde bij ons wel erg lang. Ziet u daartegen op, dan kunt u zonder pro-blemen voort met uw huidige versie. Daarvoor kunt u dan bijvoorbeeld een leuke, gratis plug-in zoals Moody (www.crayonroom.com/moodyfaq.php) gebruiken. Die laat u speellijsten aanmaken volgens een welbepaalde stemming. Dat gebeurt via een matrix met zestien kleuren die allemaal een bepaalde gemoedstoestand vertegenwoordigen (horizontaal gaan ze van droevig naar vrolijk, verticaal van rustig naar opzwepend). Eerst moet u dus wel elk nummer manueel labelen en dat vergt aanzienlijk wat tijd. Maar zo creëert u dus stap voor stap verschillende stemmingslijsten die u dan kunt selecteren via een afzonderlijk venstertje.

Ook in de vorige iTunes-versies konden al albumillustraties weergegeven worden (weliswaar nog niet in raster-weergave). iTunes gaat zelf op zoek naar covers van cd’s die u in uw muziekcollectie heeft. Maar helaas worden niet alle illustraties teruggevonden. Werkt u op een Mac, dan kunt u met CoverScout (www.equinux. com/us/products/coverscout/index.html) proberen de leemtes op te vullen. Dit programma gaat namelijk op zoek naar albumillustraties in verschillende onlinedatabases, zoals Amazon.com en Google Images. Voor pc is er een alternatief: iArtwork (www.iartwork.net). Deze software werkt wel alleen als u het Microsoft.NET Framework 2.0 in huis heeft (zie www.microsoft.com/downloads). (T)

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content