Een nieuwe generatie grijpt de macht

© PN

De tijd dat een handvol topspelers de grote toernooien onder elkaar verdeelde, lijkt definitief voorbij. Tegenwoordig zijn er op iedere major steevast wel dertig kandidaten voor de overwinning. Met de Amerikaan Brooks Koepka, die zondag de US Open won, hebben de majors al zeven keer op rij een verschillende winnaar. Koepka volgt na Jason Day (USPGA 2015), Danny Willett (Masters 2016), Dustin Johnson (US Open 2016), Henrik Stenson (British Open 2016), Jimmie Walker (USPGA 2016) en Sergio García (Masters 2017). Het niveau bij de professionals was nooit eerder zo hoog, met een brede nivellering aan de top. Dat fenomeen wordt aangedreven door een zeer ambitieuze, nieuwe generatie.

Dat bleek nog maar eens tijdens de US Open op het moeilijke parcours van Erin Hills in de staat Wisconsin. Het parcours is zeven kilometer lang en wordt omzoomd door een genadeloze rough. De eerste vijftien namen in de uitslag zijn veelzeggend, met spelers als de Japanner Matsuyama (25 jaar), de Engelsman Fleetwood (26 jaar), de Amerikanen Schauffele (23 jaar), Fowler (28 jaar), Mullinax (24 jaar), Thomas (24 jaar) en Reed (26 jaar), en de Zuid-Koreaan Si-Woo Kim (21 jaar).

Brooks Koepka, die van de eerste afslag tot de laatste putt onklopbaar was, is nog maar 27 jaar. Hij speelde uit in 16 slagen onder de par en evenaarde daarmee het record van Rory McIlroy in 2011 tijdens de Congressional. Koepka’s statistieken zijn al even indrukwekkend: 88 procent van de fairways in regulatie in alle vier ronden. Koepka werd professional in 2012 en speelde aanvankelijk mee in de Europese Challenge Tour. In 2013 was hij dan ook van de partij toen op de Royal Waterloo de Telenet Trophy werd gespeeld. Daarna ging het snel. Hij nam deel aan de PGA Tour en kwalificeerde zich voor de Ryder Cup 2016. Zijn titel op Erin Hills dankt hij vooral aan zijn omnivalentie: hij is goed in alle onderdelen van het golfspel.

Brooks Koepka symboliseert de nieuwe lichting die vandaag de plak zwaait. In de US Open vielen de gevestigde waarden als vliegen. Zo raakten de eerste drie in het wereldklassement, Dustin Johnson, Rory McIlroy en Jason Day, de tweede dag al niet voorbij de cut. Voor het eerst sinds 1994 werd een toernooi van de Grand Slam gespeeld zonder Tiger Woods en Phil Mickelson. De eerste herstelt van een rugblessure, de tweede wilde de diploma-uitreiking van zijn dochter niet missen.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content