Een echte Zuid-Italiaan

© Daniel Geeraerts

In de Europese wijk van Brussel treft men een bonte verzameling in- en uitheemse eethuisjes, waar ambtenaren, politici en lobbyisten aanschuiven. Het ontbreekt de wijk ook niet aan Italiaanse eethuizen. Helaas is het Belgisch-Italiaanse repertoire op hun kaarten veelal samengesteld uit afgestompte klassiekers. Costa d’Amalfi gooit het over een andere boeg. Het restaurant groeide uit tot een referentie voor de Zuid-Italiaanse keuken.

De stad Amalfi ligt onder Napels en is bekend voor haar mooie kust en voor haar zonovergoten lokale kookstijl. De streekbereidingen zijn relatief eenvoudig en gestoeld op eersteklas producten, zoals vis, schaal- en schelpdieren. Alessandro de Cesare en zijn vijf vennoten komen bijna allemaal uit hetzelfde dorp in de buurt van Amalfi. Ze beschouwen het als hun taak Brussel te laten proeven van de traditioneel klaargemaakte bereidingen uit hun geboortestreek. De basis van veel bereidingen is colatura di alici di Cetara. De saus van in pekel gefermenteerde ansjovis staat garant voor diepe smaken.

De eetzaal van Costa d’Amalfi is aangekleed met pluche en mahoniekleurig gelakt hout. Er is een ommuurd terras. Op de eerste verdieping eet men meer privé. De kaart vermeldt vooral minder bekende gerechten uit de streek rond Napels en Amalfi en is opgesteld in het Engels en Frans. De wijnkaart biedt een ruime keuze Italiaanse flessen onder 40 euro.

Op tafel kwam de floraal smakende olijfolie Orria Terre del Cilento. Het eerste gerecht was polipo, crema di patate e colatura di alici of malse octopus met saus van ansjovis en aardappelpuree (15,50 euro). Tagliatelle al rosmarino con ragu di coniglio stond voor pasta met ragout van konijn, rozemarijn en olijven (18,50 euro). Beide bereidingen waren om de vingers bij af te likken. De derde bereiding was biologische, al dente gekookte deegwaren met rauwe tonijn, saus van anjovis en zwart van inktvis (18,50 euro). Het hoofdgerecht was haas van het zeldzame runderras podolica, met een korst van gehakte noten en onder een glazen stolp gerookt met verse kruiden (28,50 euro). Bij het malse vlees kwamen een lichte kaassaus, groenten en aardappelen in veldkleed. Deze verrassend smakelijke maaltijd werd beëindigd met mini-chocoladecake met vanillesaus en rood fruit (8,50 euro) en een in bloempot gepresenteerde tiramisu (8 euro). Beide toonden dat nagerechten niet de sterkste kant van het restaurant zijn.

Costa d’Amalfi ***

Stevinstraat 192

1000 Brussel

Tel. 02/330.70.99

Zaterdagmiddag en zondagavond gesloten

Lunch twee gangen 18 euro

Kader: pluche en mahoniehout

Onthaal en bediening: vriendelijk en vlot, in Italiaans en Frans

Keuken: authentieke Italiaanse streekgerechten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content