Start-up in diervrij vlees Paleo opent in Singapore eerste buitenlands kantoor: ‘De interesse is heel erg groot’

Hermes Sanctorum en Andy de Jong van Paleo © Paleo
Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

Paleo, de Vlaamse foodtechstart-up van voormalig Groen-politicus Hermes Sanctorum, breidt zijn activiteiten uit naar Azië. Het opent deze week in Singapore zijn eerste buitenlands kantoor.

Dat kantoor moet als uitvalsbasis dienen voor toekomstige activiteiten van Paleo in de bredere Aziatisch-Pacifische regio.

Sanctorum had eerder dit jaar aan Trends-Kanaal Z al te kennen gegeven dat hij naar de Amerikaanse en de Aziatische markt lonkte, omdat de procedures voor goedkeuring daar minder lang duren dan in Europa.

“Singapore is dé mondiale hotspot voor het diervrije vlees en vis van de toekomst. Als we ergens eerst moesten zijn, was het wel hier”, zegt Paleo-CEO Sanctorum.

Diervrij vlees en vis

Paleo ontwikkelt via precisiefermentatie met behulp van gisten dierlijke eiwitten, maar zonder dieren. Die eiwitten moeten vlees- en visvervangers meer naar vlees en vis doen smaken.

Het molecule waarop de Vlaamse foodtechstart-up focust, heet myoglobine. Het is verantwoordelijk voor de typisch rode kleur van rauw vlees, maar ook de bruine kleur van gebakken vlees. Paleo kan eiwitten van rund, varken, lam, tonijn en zelfs mammoet nabootsen.

Sanctorum gaat er prat op dat zijn product biologisch niet te onderscheiden is van de dierlijke variant, maar dan zonder dierenleed en grote ecologische voetafdruk (lees meer).

Heilige graal

Het is waar de voedingsindustrie naar op zoek is, zegt Sanctorum aan Trends-Kanaal Z. “We lossen eigelijk drie uitdagingen tegelijkertijd op: de kleur, de smaak én de nutritionele waarde, want myoglobines bevatten ook ijzer.”

Bekijk de video met toelichting van Sanctorum of lees hieronder verder.

Die drie oplossingen maken dat de industrie heel erg geïnteresseerd is, zegt Sanctorum. “Het is de heilige graal voor producenten van vlees- en visvervangers. Er is al veel gebeurd op gebied van de smaak van vervangers, maar we zijn er nog niet. De industrie is ook aandachtig voor de kleur en voedingswaarde.”

Drie jaar jong

Paleo werd in oktober 2020 opgericht door Hermes Sanctorum en zijn vennoot Andy De Jong en is drie jaar later vertienvoudigd in personeel. Het haalde begin dit jaar in een investeringsronde nog 12 miljoen euro op.

Lees een uitgebreid interview met Sanctorum, ‘de vegetariër die weet hoe een mammoet smaakt’.

Het gaat dus hard, al tempert Sanctorum: “Elke week bieden zich nieuwe bedrijven aan, die staan te popelen tot ons product volledig klaar is voor toepassingen in plantaardige vlees- en visvervangers. Ik moet vaak aanmanen tot geduld, terwijl ik tegelijkertijd ook alles in de steigers wil zetten voor als het zover is. Het wereldwijde potentieel voor ons product is enorm.”

Lees meer:

Partner Content