Impact Shakers lanceert fonds van 20 miljoen euro gericht op impact en inclusie

Yonca Braeckman en Alina Klarner. "We investeren alleen in start-ups met diversiteit in de foundingteams." © GF
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Impact Shakers voegt met een nieuwe fonds een belangrijk puzzelstuk toe om een impact-ecosysteem te bouwen. Het doel is met inclusief ondernemerschap maatschappelijke en ecologische problemen aan te pakken. General partners Yonca Braeckman en Alina Klarner maakten meteen ook bekend wie de eerste investering krijgt: Faircado, een Berlijnse start-up, waarvan de Belgische onderneemster Evoléna de Wilde d’Estmael een van de oprichters is.

Impact Shakers Ventures I heet het nieuwe Belgische fonds. Het startkapitaal bedraagt 20 miljoen euro. De twee general partners, Yonca Braeckman en Alina Klarner, kondigen vandaag de eerste sluiting van het fonds af, maar de bedoeling is dat het te investeren kapitaal aangroeit. De belangrijkste investeerder in het fonds is Victrix. Dat is het familyoffice van Virginie Saverys, een lid van de bekende redersfamilie. Victrix wordt geleid door haar zoon Basile Aloy. Victrix wierp zich eerder al op als investeerder in duurzame projecten. Zo investeerde het in duurzaam vastgoed via de Gentse projectontwikkelaar Revive. Ook Myleen Verstraete brengt kapitaal in Impact Shakers Ventures I. Die telg van een ondernemersfamilie gespecialiseerd industriële tapijten is medeoprichter van de impactinvesteerder Stichting PYM.

Acceleratie

Impact Shakers Ventures I mikt de komende jaren op investeringen in 24 bedrijven, à rato van zes tot acht per jaar. Die bedrijven worden telkens toegelaten tot een acceleratieprogramma van een half jaar. Aangezien de start-ups over heel Europa verspreid kunnen zijn, gebeurt de begeleiding op maat vooral online, met een kick-off in België. De toegelaten bedrijven krijgen een investering van 150.000 euro, met mogelijk een vervolginvestering tot 1,5 miljoen euro.

Het eerste bedrijf dat 150.000 beginkapitaal krijgt, werd tegelijk met het nieuws over het nieuwe fonds bekendgemaakt. Het gaat om het Berlijnse Faircado van de Belgische CEO Evoléna de Wilde d’Estmael en haar Iraans-Duitse medeoprichter Ali Nezamolmaleki. Faircado gebruikt artificiële intelligentie (AI) om een browserplug-in te ontwikkelen die automatisch tweedehands versies opspoort wanneer consumenten online boeken, elektronica of andere producten willen kopen. Faircado haalde eerder 1 miljoen euro op, nadat de oprichtster de pitchwedstrijd van het toonaangevende Europese technologiefestival Slush had gewonnen.

Het nieuwe impactfonds mikt op bedrijven met innovaties die een positieve verandering voor mens en planeet op gang brengen. Tegelijk vult het Impact Shakers Ventures I een grote lacune in het investeerderslandschap aan. Uit cijfers blijkt keer op keer dat de durfkapitaalwereld met een gebrek aan diversiteit kampt. Overwegend mannelijke investeerders kiezen voor overwegend mannelijke ondernemers. Mannelijke investeerders zijn wel van goede wil om daar iets aan te doen, maar onder meer door onbewuste vooroordelen en verschillen in hoe mannen en vrouwen pitchen en ondernemen veroorzaken een vicieuze cirkel.

“We investeren alleen in start-ups met diversiteit in de foundingteams,” zegt Yonca Braeckman, oprichter en CEO van Impact Shakers en general manager van het nieuwe fonds. “In de aanbiedingen die we krijgen heeft 80 procent van de start-ups een vrouwelijke stichter. Daarnaast gaat het ook om start-ups met mannelijke oprichters met een andere achtergrond. Ze vinden het moeilijk om een ingang te vinden bij de bestaande investeerders.” In dit artikel leest u meer over de visie van Yonca Braeckman.

Faircado

Over de instroom van start-ups hoeft het nieuwe fonds zich alvast geen zorgen te maken. Sinds de oprichting in 2018 heeft Impact Shakers een wereldwijd netwerk uitgebouwd. Elk jaar vinden meer dan 2.000 bedrijven de weg naar Impact Shakers in de hoop begeleid te worden en advies te krijgen over hun financiering.

‘Bij durfkapitaalinvesteerders gaat het vaak om het winnen van deals. Bij ons gaat het meer om samen iets op te bouwen’

Yonca Braeckman en Alina Klarner, Impact Shakers

“Met onze bestaande middelen kunnen we investeren in ongeveer 0,5 procent van die bedrijven”, zegt Yonca Braeckman. Het eerste bedrijf dat kwam bovendrijven, is het Berlijnse Faircado. “We kennen Evoléna de Wilde d’Estmaelal twee jaar. Ze is supergoed bezig en wat ze aan het doen is, is heel ambitieus.” De komende weken worden nog meer bedrijven van de eerste cohorte bekendgemaakt. “Gezien we een early-stagefonds zijn, kijken we bij onze selectie heel erg naar de oprichters, omdat in zo’n jong bedrijf alles nog kan veranderen”, zegt Yonca Braeckman. “We bekijken hoe groot de markt is en wat de positionering van het bedrijf op de markt is. We houden ook van mensen die bijna geobsedeerd zijn door de eindgebruiker en die een zo goed mogelijk product voor die eindgebruiker willen maken.”

Welzijn is naast impact en inclusie de derde pijler van Impact Shakers. Het achterliggende idee daarbij is dat oprichters die goed in hun vel zitten en ook op persoonlijk vlak groeien, cruciaal zijn om impactstart-ups te doen slagen. Het hele ecosysteem van ondernemers, investeerders, acceleratoren en andere partijen draagt daartoe bij.

Het hele Impact Shakers-netwerk functioneert daarbij volgens het principe van collaboration is systems change. Dat houdt in dat samenwerken de sleutel is om tot een systemische verandering in de maatschappij te komen. “We focussen op de mensen met wie we samenwerken, ook in relaties met co-investeerders. Bij durfkapitaalinvesteerders gaat het vaak om het winnen van deals. Bij ons gaat het meer om samen iets op te bouwen, in plaats van de deal te winnen. We vertrekken vanuit een ecosysteemaanpak met meer dan driehonderd partners. We willen ervoor zorgen dat de meest impactvolle ideeën een thuis vinden.”

Veel gespecialiseerde impactfondsen zoals Impact Shakers Ventures zijn er in België niet. “We volgen alle impactfondsen in Europa”, zeggen Alina Klarner en Yonca Braeckman. “Het zijn er niet zoveel, waaronder fondsen gespecialiseerd in climatetech, maatschappelijke uitdagingen en een klein aantal in diversiteit. In België heb je SI3 van Piet Colruyt, Impact Expansion van François de Borchgrave en Astanor, dat een nieuw voedingssysteem helpt te bouwen.” Daar komt het nieuwe fonds dus bij.

Yonca Braeckman en de Duitse Alina Klarner, die ervaring als investeerder opdeed bij een groeifonds dat 8 miljard dollar beheerde, werken voort aan de volgende sluiting van hun fonds.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content