De stad als moderne mijn voor materialen
Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Onderzoekers gaan ervan uit dat de mens al één vierde van de totale voorraad aan zeldzame natuurlijke materialen heeft opgebruikt. Voor sommige grondstoffen is de uitputting zelfs nabij. Eén van de oplossingen is urban mining: zoveel mogelijk nieuwe grondstoffen halen uit het afval van de stad.
Urban mining ziet de stad als een moderne mijn, waar tal van grondstoffen – zelfs edele metalen – te vinden zijn. Werner Annaert van sectorvereniging Go4Cycle, die 220 bedrijven vertegenwoordigt: “We halen al vele jaren het afval uit de samenleving. Alleen slagen de recyclagebedrijven er steeds beter in om de reststoffen selectief in te zamelen en er veel meer nieuwe grondstoffen uit te halen.”
Ophaling is geen eindpunt meer
Die aanpak om de kringlopen te sluiten werd gestimuleerd door de wetgever. “Ophalen van afval is geen eindpunt meer, maar het begin van een nieuwe keten. Er wordt dus veel meer aandacht besteed aan welke stoffen kunnen worden ingezameld, wat de kwaliteit is, welke grondstoffen het oplevert en welke bestemming die dan kunnen krijgen.”
Lees ook: Nieuwe grondstoffen op basis van beschikbaar afval
De volgende stap is om die hele redenering om te gooien en vanuit circulaire economie te gaan redeneren. Werner Annaert: “We moeten de omslag maken om eerst na te denken: welke producten hebben we nodig? Welke materialen zijn daarvoor vandoen? Hoe kunnen we die via urban mining vinden?”
Er is een boost in de innovatie nodig om nog verder te gaan in de richting van ecodesign.
De zoektocht naar oneindige producten
“Tegelijkertijd is er een ruimere uitdaging om ervoor te zorgen dat wat geproduceerd wordt in de toekomst oneindig meegaat? Dat vergt meer samenwerking tussen de productie- en recyclagebedrijven, maar evenzeer op beleidsniveau tussen de domeinen economie en afval en milieu. Er is een boost in de innovatie nodig om nog verder te gaan in de richting van ecodesign.”
Werner Annaert
En toch zijn er vandaag al voorbeelden die aantonen dat het kan. “Derbigum, dat oplossingen voor waterdichte daken maakt, heeft nu dakbanen, waterdichting en lijm die tot 30% uit gerecycleerd materiaal bestaan. Het zal die aan het einde van de levenscyclus terugnemen en volledig kunnen recycleren”, aldus Annaert.
“En ik denk ook aan Govaplast, dat een proces heeft ontwikkeld om terrasplanken te maken uit 100% gerecycleerd kunststofafval. Die nieuwe planken zijn zelf ook volledig recycleerbaar.”