Vanheede Environment Group is een familiebedrijf uit Wervik dat al 50 jaar actief is in de afval- en recyclagesector. "We willen zo veel mogelijk materialen een nuttige nieuwe bestemming geven", vertelt COO Dieter Grimmelprez. "En we merken dat de laatste vijf jaar steeds meer maakbedrijven daar interesse voor hebben. Gelukkig maar, want tenslotte moeten de nieuwe stoffen die we produceren ook een afzetmarkt vinden."

We willen zo veel mogelijk materialen een nuttige nieuwe bestemming geven.

Kunststoffen blijven een pijnpunt

Het bedrijf investeert in verdere innovatie en materialenkennis. CEO David Vanheede: "Het totale R&D-team bestaat uit 40 medewerkers die nieuwe toepassingen zoeken. Op dit moment lopen er onder meer programma's om nieuwe brandstoffen te ontwikkelen die fossiele brandstoffen kunnen vervangen en om kunststoffen nog beter te sorteren en te recycleren."

Lees ook: 98% gerecycleerd tijdens sloop van hoofdzetel

David Vanheede, Joost Joossen
David Vanheede © Joost Joossen

Vooral die kunststoffen blijven nog een pijnpunt. "Heel wat kunststoffen zijn vandaag niet of zeer moeilijk te recycleren. We moeten dus aan de basis ingrijpen, bij de producenten van kunststoffen. Er zal wetgevend initiatief nodig zijn om hen daartoe te verplichten, vrees ik. Want de markt zelf is te weinig vragende partij."

De omgekeerde logica

Vanheede Environment Group heeft zich in een aantal domeinen van recyclage en materialenkennis gespecialiseerd. Zo kon het bedrijf ook Europese activiteiten ontwikkelen. "We hebben een aantal unieke procedés ontwikkeld, zoals een brandstof die de kalk- en cementindustrie helpt om fossiele brandstoffen te vervangen en minder CO2 uit te stoten", benadrukt Dieter Grimmelprez.

Dieter Grimmelprez, Joost Joossen
Dieter Grimmelprez © Joost Joossen

Het is dit pad dat David Vanheede verder wil inslaan: "Ons vak wordt technischer en complexer. Het sourcen van de juiste stromen wordt steeds belangrijker. We keren de traditionele logica om. In functie van de grondstof die onze klanten nodig hebben, gaan we op zoek gaan naar het afval om deze grondstof te maken en te leveren. Ik verwacht ook dat de evolutie naar een circulaire economie zich de komende jaren alleen maar zal versnellen."

Lees alle artikels over Sustainable Growth

Vanheede Environment Group is een familiebedrijf uit Wervik dat al 50 jaar actief is in de afval- en recyclagesector. "We willen zo veel mogelijk materialen een nuttige nieuwe bestemming geven", vertelt COO Dieter Grimmelprez. "En we merken dat de laatste vijf jaar steeds meer maakbedrijven daar interesse voor hebben. Gelukkig maar, want tenslotte moeten de nieuwe stoffen die we produceren ook een afzetmarkt vinden."Kunststoffen blijven een pijnpuntHet bedrijf investeert in verdere innovatie en materialenkennis. CEO David Vanheede: "Het totale R&D-team bestaat uit 40 medewerkers die nieuwe toepassingen zoeken. Op dit moment lopen er onder meer programma's om nieuwe brandstoffen te ontwikkelen die fossiele brandstoffen kunnen vervangen en om kunststoffen nog beter te sorteren en te recycleren."Lees ook: 98% gerecycleerd tijdens sloop van hoofdzetelVooral die kunststoffen blijven nog een pijnpunt. "Heel wat kunststoffen zijn vandaag niet of zeer moeilijk te recycleren. We moeten dus aan de basis ingrijpen, bij de producenten van kunststoffen. Er zal wetgevend initiatief nodig zijn om hen daartoe te verplichten, vrees ik. Want de markt zelf is te weinig vragende partij." De omgekeerde logicaVanheede Environment Group heeft zich in een aantal domeinen van recyclage en materialenkennis gespecialiseerd. Zo kon het bedrijf ook Europese activiteiten ontwikkelen. "We hebben een aantal unieke procedés ontwikkeld, zoals een brandstof die de kalk- en cementindustrie helpt om fossiele brandstoffen te vervangen en minder CO2 uit te stoten", benadrukt Dieter Grimmelprez.Het is dit pad dat David Vanheede verder wil inslaan: "Ons vak wordt technischer en complexer. Het sourcen van de juiste stromen wordt steeds belangrijker. We keren de traditionele logica om. In functie van de grondstof die onze klanten nodig hebben, gaan we op zoek gaan naar het afval om deze grondstof te maken en te leveren. Ik verwacht ook dat de evolutie naar een circulaire economie zich de komende jaren alleen maar zal versnellen."Lees alle artikels over Sustainable Growth