De muze en de manufactuur

De Zwitserse meesterhorlogemaker Roger Dubuis vervolmaakte zich in het vak bij Patek Philippe, maar verlegt sinds 1995 in eigen naam de bakens van de hedendaagse Haute Horlogerie.

De Zwitserse meesterhorlogemaker Roger Dubuis vervolmaakte zich in het vak bij Patek Philippe, maar verlegt sinds 1995 in eigen naam de bakens van de hedendaagse Haute Horlogerie. Zijn geheim? De overwinning van een schijnbare paradox: hij is trouw aan traditie én tegelijk adept van avant-garde. Het resultaat? Een collectie luxueuze horloges met extravagante vormgeving in een mechaniek die de tanden van de tijd weerstaat.

Van kleinste radertje tot laatste kwaliteitstest, elke stap van ontwikkeling, design en productie van elk uurwerk gebeurt in eigen huis. De volledig geïntegreerde Manufacture Roger Dubuis is dan ook de enige uurwerkmaker ter wereld die elke kostbare tijdwijzer honoreert met het kwaliteitslabel Poinçon de Genève , sinds 1886 de ultieme standaard van Zwitsers vakmanschap. Daarmee staat Roger Dubuis onmiskenbaar aan de top van het selecte groepje Zwitserse horlogemakers dat zich mag rekenen tot het exclusieve gild van het Maison de Haute Horlogerie .

De zoektocht naar excellentie in conceptuele creativiteit en mechanisch detail gaf het levenslicht aan vier soorten uurwerken met elk een typische signatuur. La Monegasque refereert aan het mondaine Monte Carlo, Excalibur draagt kracht en meesterschap uit, Pulsion tikt delicaat op de tellen van de tijd en Velvet ademt verfi jnde glamour en glittert als diamant. In de Velvet Jewellery fonkelen 262 diamanten in een horloge van wit of roze goud en de Velvet High Jewellery verlicht de nacht met niet minder dan 1300 diamanten.

HET GEHEIM VAN DE VROUW

Om de gesofisticeerde en vrouwelijk gestileerde Velvet collectie nog meer (sex)appeal te geven en het feminiene horloge te verzinnebeelden in een iconische fotoreportage, reikte Roger Dubuis de hand naar de Engelse topfotograaf Nick Knight en Daphne Guinness, de veelgesolliciteerde Brits-Ierse aristocratische schoonheid.

Door zijn unieke belichting, treffende mise-en-scènes en eigenzinnige smaak groeide Nick Knight uit tot een echte meester in de modefotografie. Zijn werk straalt kracht en karakter uit, reden waarom hij een veelgevraagde fotograaf is om covers van rock- en popidolen te verzorgen. Stonden voor zijn lens voor het artwork van hun albums: Lady Gaga, Björk, Boy George, David Bowie, Kylie Minogue, Gwen Stefani, Seal en Massive Attack.

En nu dus ook Daphne Guinness, de elegante muze van heel wat fotografen en artdirectors. Nick Knight slaagde erin de contouren van de Velvet horloges rond Daphnes pols perfect te vatten. Haute horloge smeekt om haute couture. Knight liet Daphne Guinness poseren in creaties van Chanel Haute Couture, Nina Ricci by Olivier Theyskens, Iris Van Herpen Haute Couture, John Galliano, Christian Dior, Yves Saint Laurent, Massano en Stephen Jones.

De muze inspireerde de fotograaf. Knight: “Daphne Guinness is een buitengewoon mysterieuze vrouw. Je slaagt er niet in haar geheimen te ontrafelen.”

De magie van het moment heeft haar wortels mogelijk in het bezoek dat Daphne Guinness vóór de fotoshoot bracht aan de manufactuur. “Het is fascinerend om bij Roger Dubuis achter de schermen te kijken. Je ziet er zoveel verbeelding en precisie samensmelten.”

Dirk Remmerie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content