De miljonairs van de Costa Flamenca
Steeds meer Vlamingen ruilen het kille noorden voor een plek onder de Spaanse zon. Vijftigers slijten er hun dagen met golfen, vrije beroepen vinden er een vermogende cliënteel. En Vlaamse projectontwikkelaars weten niet hóé snel ze de villa’s daar uit de grond moeten trekken.
Aan het woord is Jos Denys, vijftiger en Bruggeling. We ontmoeten Jos en zijn vrouw Martine in het luxueuze clubhuis van de Real Club de Golf Campoamor aan de Costa Blanca. Het koppel kocht twee jaar geleden een woning in het golfoord met dezelfde naam. Hun dagen brengen ze door met golfen (driemaal per week), bezoekjes aan de nabij gelegen steden Murcia en Alicante, en vooral met genieten van het mooie weer.
Fons Buster, eveneens vijftiger, is sinds kort nauw betrokken bij het project in Campoamor. Buster was jarenlang financieel directeur bij Janssen Pharmaceutica en stond ook aan de wieg van de biotechtweeling Tibotec-Virco. Vandaag adviseert Fons Buster voor Golf Zee Strand Property’s ( GZS), een Antwerpse firma die in de Benelux exclusief agent voor het project is. De bedoeling is dat Buster met zijn kennis van de financiële wereld grote investeerders warm maakt voor het project. Fons Buster gebruikt expliciet het woord ‘adviseren’ in plaats van werken, want ook hij wil vanaf nu meer genieten van het leven en het mooie weer. “Het is een maatschappelijke trend,” zegt hij. “Mensen die hard hebben gewerkt en die op een bepaald moment, meestal rond vijftig jaar, vinden dat het genoeg is geweest. Ze willen vanaf nu genieten van het leven of _ om het met een modewoord te zeggen _ onthaasten. En waar kan je dat beter dan in dit aangename klimaat van de Costa Blanca? Trouwens, de bedrijfswereld stimuleert vroeg uitstappen.”
Villa’s van 8 tot 65 miljoen frank
Het golfoord Real Club de Golf Campoamor is een gigantisch project. Op het zacht glooiende terrein (volledig omheind) van 2.500.000 vierkante meter staan vandaag al 1100 woningen (700 opgeleverd en nog 400 in aanbouw), een mix van appartementen, rijhuisjes en villa’s (prijzen vanaf ongeveer 200.000 euro of 8 miljoen frank tot 1,6 miljoen euro of 65 miljoen frank). Op korte termijn komen er nog eens 400 woningen bij. De huizen zijn gebouwd rond een terrein met achttien holes. Op het hoogste punt van het terrein staan het clubhuis en een vijfsterrenhotel (85 kamers). Om de 100 à 150 meter ligt er een zwembad voor de residenten. Op korte termijn komen er ook een kindercrèche, een sauna en een fitnessclub. Dit is nog maar de eerste fase van het project. Met de aanleg van een tweede terrein met achttien holes wordt binnenkort gestart, voor een derde is de vergunning aangevraagd. En een bouwvergunning voor nog eens 6000 woningen is al binnen.
De man achter dit project is Augustín Pérez, vroeger hoofdaandeelhouder van de spaarkasgroep Caja Murcia en nog steeds grootgrondbezitter met verschillende citrusvruchtenplantages. Het zijn echter de Belgen van GZS die hier het mooie weer maken. GZS verkocht immers het merendeel van de 1100 woningen. Luc Boon, directeur van GZS, wordt hier dan ook met de nodige egards behandeld. In het clubhuis lijkt hij zowat iedereen te kennen. “Ik kom hier ontzettend graag,” zegt hij. “Dit zijn allemaal klanten. Het doet me goed als ik zie dat die mensen het hier naar hun zin hebben. Ik leef ook tussen mijn klanten, wat in de wereld van het vakantievastgoed toch niet evident is.” Ook in het hotel waar we hem voor het eerst ontmoeten, is ” señor Boon” duidelijk een graag geziene gast. “Is ook niet moeilijk,” zegt Boon. “Ik ben hun belangrijkste klant en ik werk voor de belangrijkste man van de regio.”
“Deze hotelketen ligt eigenlijk aan de basis van mijn contact met Augustín Pérez,” vertelt Boon. “In de jaren negentig werkte ik als vastgoedmakelaar in Marbella. Pérez heeft toen bij de plaatselijke hotelmanager geïnformeerd welke makelaar de meeste kamers boekte, volgens de redenering dat die makelaar ook de meeste kopers aanbracht. Dat bleek ik dus te zijn.”
September was super
Intussen is GZS al twee jaar exclusief agent voor Campoamor. Hoeveel commissie hij opstrijkt, wil Boon niet kwijt, maar hij zegt dat GZS dit jaar een omzetcijfer zal realiseren van 62 miljoen euro (2,5 miljard frank). “Dat is uitsluitend uit de verkoop van huizen op Campoamor. Dit jaar hebben we er al 318 verkocht, tegen het jaareinde zullen dat er zo’n 350 zijn.” Boon twijfelt er niet aan dat de verkoop op peil zal blijven. Volgens hem is de interesse sinds 11 september niet afgenomen. “Ik heb een supermaand september gehad en oktober was fenomenaal,” beweert hij.
GZS adverteert uitgebreid in golfmagazines en in de weekendedities van Vlaamse en Nederlandse kranten. Boon schat de verhouding tussen de Vlaamse en Nederlandse klanten op 20-80. Luc Boon: “De Nederlandse markt is sowieso groter. We hebben ook nog niet op Brussel, Wallonië en Luxemburg gewerkt. Dat zijn we volgend jaar wel van plan. Maar een andere reden voor het Nederlandse overwicht is dat de Nederlanders meer golfen. En Campoamor is toch in de eerste plaats een golfoord.” GZS heeft een team van acht verkopers die in de eerste plaats moeten nagaan hoe geïnteresseerd de belangstellenden zijn. “De mensen echt overtuigen doen we hier ter plaatse,” legt Luc Boon uit. “Als ze echt geïnteresseerd zijn, nodigen we ze uit om het project te bezoeken. Ze hoeven alleen een deel van de vlucht te betalen. Maar wie op het vliegtuig stapt, heeft zo goed als gekocht. Meer dan 90% van de mensen die naar hier komen, koopt.”
De grootste troef van deze ontwikkeling is de ligging, zegt Boon. “Het winterklimaat hier is beter dan in Marbella en zeker beter dan aan de Côte d’Azur. En de prijzen zijn hier nog redelijk. Maar ik voorspel dat we over enkele jaren hier eenzelfde evolutie krijgen als in Marbella. Ik voorzie de komende vijf jaar een jaarlijkse prijsstijging van 20%.”
Nieuwe rijken in Marbella
“Voilà, wat vindt u ervan?” vraagt Marc Van Hoecke. We staan op een afgeplatte heuveltop in Nagüeles, een deelgemeente van Marbella aan de Costa del Sol. Beneden glinstert de Middellandse Zee, in de verte zien we de Rots van Gibraltar. We zijn omgeven door groen, achter ons ligt La Concha, een uitloper van de Sierra Blanca en het typische plaatje waar iedereen Marbella aan herkent. Dit mooie stukje Zuid-Spanje is gedeeltelijk Belgisch. B+Villa’s España, de Spaanse dochter van de Aarschotse villabouwer B+Villa’s, zal hier via een joint venture met een Spaanse grootgrondbezitter een luxueus oord ontwikkelen. Op een oppervlakte van 6,5 hectare komen 23 villa’s en 25 huizen. Van Hoecke, marketingmanager bij B+Villa’s España, heeft het terrein zelf, na twee jaar intensief speurwerk, gevonden en is zichtbaar trots. “Dit is een van de beste locaties van heel Marbella,” zegt hij. “Je bent op drie minuten van het stadscentrum en de zee, je hoort en ziet niets van de autopista die vlakbij ligt, en je hebt een adembenemend uitzicht.”
Na een halve dag rondrijden in Marbella en omgeving willen we hem graag geloven. Dat je van op het terrein van B+Villa’s slechts enkele kranen ziet, mag een wonder heten. Marbella is immers één grote bouwwerf en volgens Marc Van Hoecke is dat al vijf jaar zo. Op enkele jaren tijd groeide deze badplaats (met 100.000 geregistreerde inwoners) uit tot de derde belangrijkste vastgoedmarkt van Spanje (na de miljoenensteden Madrid en Barcelona). De Costa del Sol is de snelst groeiende vastgoedmarkt in Spanje, merkt vastgoedmakelaar Knight Frank op in een studie over de Spaanse residentiële markt.
De sterke economische groei van de afgelopen jaren en de gelijktijdige fiesta op de beurzen verklaren voor een deel de bouwwoede in Marbellla. In het zog van de oude rijken zijn er ook heel wat nieuwe rijken naar Marbella afgezakt. De vraag rijst dan ook of Marbella _ nu het economische plaatje er veel minder rooskleurig uitziet _ binnenkort met een geweldige kater zal opgescheept zitten. Zullen er voor al die projecten ook kopers worden gevonden? Wordt hier nu een enorm overaanbod gecreëerd?
Aimé Vandepoel, gedelegeerd bestuurder van B+Villa’s, maakt zich geen zorgen. Hij heeft de Spaanse dochtervennootschap uitgebouwd tot een bedrijf dat voor continuïteit gaat en dat vrij zelfstandig werkt van het Belgische moederbedrijf. Er werken in totaal acht mensen.
Ook Marc Van Hoecke heeft vertrouwen in de vastgoedtoekomst van Marbella. Hij wijst ons erop dat de vastgoedprijzen hier in een jaar tijd met 25% zijn gestegen. “En de vraag blijft aanhouden,” zegt hij. “We starten binnenkort met de derde fase van het Islas de Miraflores-project. Het gaat om dertig woningen. Daarvan hebben we er al 26 verkocht in een half jaar tijd.” Het Miraflores-project is een combinatie van appartementen en huizen (in totaal zo’n 75 woningen) die rond een golfterrein met achttien holes liggen. In het volledig ommuurde terrein liggen ook enkele zwembaden. De kleinste appartementen (twee slaapkamers) worden vandaag verkocht tegen 273.000 euro (11 miljoen frank), de mooiste huizen kosten het dubbele.
West-Vlamingen domineren verkoop
Aimé Vandepoel is lang niet de enige Belg met vastgoedactiviteiten in en rond Marbella. Vooral West-Vlamingen vinden makkelijk de weg naar de Spaanse costa’s. Even voorbij Tarifa bouwt ex-textielman Bernard Devos een zestigtal villa’s en een vijfsterrenhotel.
In Marbella zelf ontwikkelt de West-Vlaamse familie Desimpel een luxueus appartementencomplex: Terrazas de Puente Romano. Geert Elewaut, een Vlaming die al een aantal jaren in Marbella woont en er een makelaarskantoor runt, mag zich exclusief agent voor het project noemen. “Het gaat om een zeer prestigieus project, het behoort tot de topdrie in Marbella,” zegt hij. “De ligging is uniek: naast het befaamde hotel Puente Romano, vlakbij de zee.”
Op een terrein van 6400 vierkante meter komen er 24 appartementen, verdeeld over twee bouwblokken. Het kleinste appartement zal een binnenruimte hebben van 200 vierkante meter, de grotere zullen een oppervlakte hebben van 320 vierkante meter. De prijzen liggen tussen 867.000 en 1,63 miljoen euro (tussen 35 en 65 miljoen frank), wat ook naar Marbellaanse normen zeer hoog is.
Marbella is al jaren de geliefkoosde vakantiebestemming van de Desimpels. Het hoeft niet te verwonderen dat een geboren zakenman als Aimé Desimpel ook tijdens zijn vakanties de ogen open houdt voor zakelijke opportuniteiten. En volgens Geert Elewaut heeft Desimpel wel degelijk een koopje gedaan: “Op de dag van de aankoop van de grond waren er al twee kopers die bijna 2,5 miljoen euro meer boden om het project zelf te mogen doen.” Desimpel betaalde ongeveer 5 miljoen euro (200 miljoen frank) voor de grond. De grondprijs per vierkante meter bedraagt dus ongeveer 781 euro (31.500 frank). Volgens Elewaut loopt de verkoop goed. “Momenteel zijn we nog bezig met de structuurwerken, maar we hebben de helft van het project al verkocht. We zitten nu aan een omzetcijfer van 12 miljoen euro.”
Een groep privé-investeerders rond de Roeselaarse bouwgroep Coussée-Bostoen ontwikkelt in Los Monteros (op twee kilometer van Marbella-centrum) naast het bekende golfterrein Rio Real het project Golf Gardens, een complex met 68 appartementen op een terrein van 11.500 vierkante meter. De prijzen zijn hier democratischer: 353.250 euro (14,25 miljoen frank) voor een tweeslaapkamerappartement (180 vierkante meter) tot 520.570 euro (21 miljoen frank) voor een duplexpenthouse (240 vierkante meter) met drie slaapkamers en drie badkamers.
Ook hier is de verkoop in handen van West-Vlamingen. Exclusief agent is Marbinmo, een dochteronderneming van de bekende Knokse makelaar Groep Cauwe. Kim Celens, de man ter plaatse, is optimistisch over de verkoopvooruitzichten. “In de eerste fase worden er dertig appartementen gebouwd. Daarvan hebben we er al tien verkocht nog voor we met de grondwerken zijn begonnen.”
Geen gegarandeerd succes
Toch is Marbella geen El Dorado dat gegarandeerd succes biedt. Dat ondervonden een twintigtal Belgen die onder leiding van Eddy Clarisse (ex- POC, de projectontwikkelaar achter Casa Lena in Knokke) enkele honderden miljoenen franken opzij legden voor een ambitieus project. De Belgische investeerders zien onder meer vanwege de grote complexiteit af van het project en het terrein staat nu weer te koop.
Zijn de Belgen een belangrijke bevolkingsgroep in Spanje? Dat het land in ieder geval goede investeringskansen biedt, weet Gerard Brackx, de oprichter van Jetair, al decennia. Hij wordt niet voor niets de ‘ontdekker van Benidorm’ genoemd. Maar ook het rijke Marbella biedt perspectieven. Geert Elewaut: “In mijn klantenbestand zitten zo’n vijfhonderd Belgen en ik werk alleen in Marbella. In een iets ruimere omgeving schat ik dat hier ongeveer 2000 Belgen een woning hebben. Twee procent lijkt me een realistische schatting. Daarmee zijn de Belgen ondervertegenwoordigd, maar het aandeel van de Belgen is wel aan het stijgen.” De Engelsen zijn, gesteund door hun sterke pond, de belangrijkste kopers en investeerders in Marbella. Voorts zijn hier veel Duitsers, Scandinaviërs, Ieren en Nederlanders.
Marbella wordt steeds internationaler, maar ook steeds jonger. Marc Van Hoecke maakt een gelijkaardige analyse als Fons Buster: “Crisis of geen crisis, in Europa bestaat een grote groep van mensen die voldoende middelen hebben om van hun rente te leven. Dat was misschien vroeger ook al zo, maar het verschil is dat steeds meer van die mensen ervoor kiezen om op jongere leeftijd te gaan genieten van het leven. Ze verkopen de zaak of laten die over aan de kinderen. Indien nodig kunnen ze de zaken van hieruit opvolgen. Met de huidige communicatiemogelijkheden is dat veel makkelijker dan vroeger.”
Geert Elewaut merkt op dat er ook heel wat vrije beroepen het kille noorden voor het warme zuiden ruilen _ maar niet stoppen met werken. “Tandartsen, gynaecologen, advocaten, die vinden hier allemaal een goede cliënteel. Je hebt hier de keuze uit een vijftiental Duitse advocatenkantoren.” Toch is volgens Elewaut Marbella voor de meeste mensen nog altijd een tweede verblijfplaats. “Ik schat dat de eerste verblijfplaatsen hier slechts 10% van de totale markt innemen, maar dat aandeel stijgt.”
Laurenz Verledens
De vastgoedprijzen in Marbella zijn in een jaar tijd met 25% gestegen.
Tandartsen, gynaecologen en advocaten vinden in Marbella allemaal een goede cliënteel.
Alleen al in de omgeving van Marbella hebben er zo’n 2000 Belgen een woning.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier