De duistere entourage

Willy Van Damme medewerker Trends

Het dossier-Super Club nadert zijn ontknoping met de aanhouding van Maurits De Prins en Jozef Delcroix. In hun kring bewegen zich “zakenlui” die ook aandacht vragen. Marc De Schutter bijvoorbeeld.

M arc De Schutter kwam in de openbaarheid in augustus ’90 toen hij samen met Jozef Delcroix en diens broer CVP-senator Leo Delcroix de eregast was van Maurits De Prins op diens fameuze Texaanse barbecue.

De Schutters intrede in de grote zakenwereld dateert van twee jaar eerder. Toen was hij betrokken bij de oprichting van de nv Saluna, de voetbalinvest van Antwerp FC, samen met invloedrijke mensen uit de omgeving van de Kredietbank als Eddy Wauters, Karel Vertongen, Paul Degenaers en Louis Wouters. Datzelfde jaar doet hij ook zijn intrede als bestuurder bij het facilitaire videobedrijf Lavithas, waar hij in ’89 voorzitter van de Raad van Bestuur wordt. Bij Lavithas ontpopt De Schutter kinesist van vorming en een verwoed zeiler zich tot de rechterhand van Jan Maes, de ex-KB en Noordkrediet, en financieel man van Super Club. Het faillissement vanaf september ’92 van de onoverzichtelijke serie bedrijfjes en nepfirma’s omheen Lavithas betekent het einde van de vriendschap met Jan Maes. Beiden beschuldigen elkaar zelfs tot voor de rechtbank. De vraag is wie aan wie nog geld moet, en wie de meeste schuld draagt in deze Lavithas-zaak. Vandaag is het Mechels gerechtelijk onderzoek hierover rond.

Met Guido Van Belle, de gewezen filmrechtenhandelaar uit Lavithas, en Maurits De Prins blijft De Schutter goede vrienden. Met De Prins en diens vriend Robert Scheers start hij in maart ’93 Sparrow Industrials, een verkoper van tweedehandse jeansbroeken. Medio ’95 eindigt dit avontuur in een faling. Het geld blijkt grotendeels afgevoerd naar op het eiland Man gedomicilieerde Ierse postbusbedrijven. Nepbedrijven die door dezelfde accountants gerund worden die ook al bij Super Club actief waren.

In januari ’94 begint De Schutter met Satellite. In deze nv lieert hij zich met de Antwerpse Indiër Steven Mehta, geen familie van de gelijknamige diamantairs. Mehta heeft contacten met Indo Magnetics Cassettes pvt. ltd, een producent van blanco videobanden in het Indische Bombay. Satellite, dat poogt deze spotgoedkope magneetbanden te commercialiseren, gaat al snel ten onder in ruzies en beschuldigingen. In oktober ’95 wordt het na dagvaarding voor de rechtbank in faling gezet. Van enig actief is er geen sprake. Opmerkelijk zijn de rijkelijke vergoedingen die aan De Schutter worden toegekend. In de jaarrekening van ’94 staat 3,1 miljoen frank ingeschreven onder de post bestuursbezoldiging. Dit terwijl de aankoop van handelsgoederen dat jaar 660.465 frank bedroeg. Het verlies in ’94 tikt dan ook af op 3,6 miljoen frank.

Falingen zonder actief

Typisch voor deze en andere falingen van bedrijven van Marc De Schutter is het feit dat er geen actief overblijft en de boekhouding weinig of geen substantie vertoont. Dat is bijvoorbeeld ook het geval met de falingen van de nv’s Marcinvest (begin ’95) en Marco (april ’96). Marcinvest least drie wagens waaronder een Lexus. Deze zijn zowel verhuurd aan Sparrow Industrials als verkocht aan Moviemax Service, de eveneens ter ziele gegane filmrechtenmaatschappij van Guido Van Belle. Het magere restje aan actief dat normaal nog in Marcinvest moet zitten, blijkt volgens De Schutter aan hemzelf verkocht. Facturen ontbreken echter.

Marco diende als sluis om de nv Luc Thibaut & Co Financiers leeg te halen. Maar omdat Marco op zijn beurt vakkundig werd leeggehaald het laat een put van 603 miljoen frank achter kunnen de spaarders van Thibaut, die twee miljard te goed hebben van De Schutter, hun geld wel vergeten.

Marco was ook een middel om Super Club te pluimen. Zo komen er op 21 mei ’90 ter attentie van Maurits De Prins bij Super Club vier facturen van Marco ter waarde van elk 1,5 miljoen frank (zonder BTW) toe. Vermelde “prestatie” op elke factuur : “Bespreking van de oprichting van een buitenlandse vestiging”.

Na die opeenvolgende debacles stort De Schutter zich op de petroleumhandel via vriend Paul Celis, voorzitter van FC Hoboken en man met invloed in het Antwerpse. Zegt Paul Celis : “Na Lavithas zag de man zwarte sneeuw. Hij werkte een aantal maanden op freelance basis voor mij bij de uitbouw van mijn keten van pompstations. Hij is een harde werker en heeft alles correct afgehandeld.”

In september ’95 nam De Schutter in Rijkevorsel de bvba Kempenaers Brandstoffen over, een groothandel in petroleumproducten die onder andere aan Paul Celis leverde. Een zaak die na een snelle groei enkele maanden later op de klippen loopt. Eerst draait Kredietbank de geldkraan toe, de doodssteek komt na een inval van de douanen en accijnzen. Een raid waarbij geknoei ontdekt wordt met mazout en diesel, goed voor een boete van 41 miljoen frank. De camions worden in beslag genomen en dat betekent het definitief einde van Kempenaers Brandstoffen (en van de nv Parco dat eigenaar was van Kempenaers). De familie Kempenaers wacht nog steeds op het geld van hun verkoop. Verklaart De Schutter : “Ik ben het slachtoffer van een bepaalde petroleummaffia die voor mij een val had opgezet om zo een succesvol onafhankelijk verdeler te ruïneren.”

De Schutters vriendin is spoorloos

Begin ’96 wordt Marc De Schutter geseind in een zaak van “slagen en verwondingen”. Volgens De Schutter het gevolg van een snel bijgelegde ruzie met zijn vriendin, de 30-jarige Vera Van Laer. Sinds 5 juli ’96 is Vera Van Laer, die via de bvba’s Belpar en Iron betrokken was bij de uitbating van bars, spoorloos. Zegt De Schutter : “Op een avond is ze met de trein naar Nice gegaan, maar ze is daar nooit aangekomen. Ik heb een privé-detective ingehuurd om ginds te speuren. Zonder resultaat.”

Eind ’96 komt er een nieuw opsporingsbericht voor De Schutter, ditmaal wegens “vrijheidsberoving, miniem gebruik van geweld en afpersing”. Een bericht dat volgens recente gegevens nog steeds geldig is. “De seining is het gevolg van een kwaadwillige wijkagent en de problemen met mijn verhuizingen. De klacht is totaal onzinnig,” verdedigt De Schutter zich.

In ’96 ook verhuist De Schutter zijn domiciliëring naar de Spaanse badstad Marbella, woonplaats van onder andere Guido Van Belle en Carol Van Aken, hoofdrolspeelster in de met Super Club en Lavithas verbonden nv Holiday Investment Time Sharing (Hits). Hits verkocht appartementen in timesharing. Het liet geen actief achter en er zouden minstens 700 gedupeerden zijn. Het gerechtelijk onderzoek is nu afgelopen. De Schutter : “Ik was nog de enige die hier verbleef en werd constant lastig gevallen door allerlei figuren, soms zelfs zware gangsters ( nvdr De Schutter werd volgens een goed ingelichte bron verleden jaar zwaar toegetakeld). Vooral sinds dat verhaaltje als zou De Prins miljarden hebben gekregen van Philips. Ik ben dat beu en heb mij bij mijn advocaat ginds een kamertje gehuurd.”

Een magistraat als vriend

Tot voor de recente aanhoudingen van De Prins en Delcroix heeft niemand uit dit dossier ooit een dag in voorarrest gezeten. Wat bij insiders theorieën over gerechtelijke bescherming doet rondgaan. De handel en wandel van sommige magistraten blijkt niet van aard om die theorieën te ontkrachten, zelfs al zijn die magistraten te goeder trouw. Zo werd de Antwerpse substituut Eric Gorazza op zijn huwelijksdag in ’91 rondgereden in de Mercedes 600SEL van Marc De Schutter. De Schutter en Jan Maes waren gast op het huwelijksfeest. En als toetje mocht Gorazza zijn wittebroodsweken gratis doorbrengen in het met geld van de spaarders van Thibaut gekochte condominium in het Californische Santa Monica. Dit alles terwijl Gorazza’s parket sinds mei ’90 een onderzoek voert naar Super Club. Zegt Eric Gorazza : “Ik wist toen niet van een onderzoek tegen Jan Maes of van diens relatie met Super Club. Ik heb trouwens die reis zelf betaald en maar een paar dagen in dat condominium gelogeerd. Marc De Schutter was echter een goeie vriend en dergelijke vriendschappen bouw je niet zomaar op een dag af. Met de gerechtelijke onderzoeken waar hij rechtstreeks of onrechtstreeks bij betrokken is, heb ik echter niets te maken. Je zal nergens mijn handtekening vinden bij een van de seponeringen van klachten tegen hem of zijn familie.” Verklaart De Schutter : “Eric Gorazza is een correcte jongen en een goeie vriend. Het is trouwens niet de enige Antwerpse magistraat die bij mij op bezoek komt. Er zijn er nog een ganse serie met wie ik op goede voet leef.”

Een ander verhaal dat het geruchtencircuit voedt, is dat van het echtpaar Marc Goossens/ Ingrid De Schutter, zus van Marc. Deze hebben in Ekeren-Donk een goeddraaiende winkel voor binnenhuisinrichting, Pikobello. Toen zus met de rest van de familie brak, begon de herrie. Sinds mei ’91 maakte de rijkswacht reeds meer dan 30 pv’s op voor zaken als diefstal, inbraak, vernielingen en geweldpleging, in bepaalde gevallen de daders identificerend. Zegt Marc Goossens : “De schade die wij reeds hebben geleden, loopt in de miljoenen. Van het gerecht horen wij niets. Alles wordt steeds weer geseponeerd. Zelfs de rijkswacht vindt al die seponeringen grof. Ze hebben ons recent aangeraden klacht neer te leggen bij de onderzoeksrechter.” Verklaart Marc De Schutter : “Dat is een burenruzie waarmee ik niets te maken heb. Mijn vader is gewoon boos omdat hij problemen heeft met die winkel die de toegang tot zijn woning bemoeilijkt. Het zijn echter allemaal pietluttige klachten.”

Nieuwe start

Ondanks de massa gerechtelijke kopzorgen blijft De Schutter koppig verderwerken. Ditmaal via Goldline bv gevestigd in zijn villa in het Zeeuwse Philipine, via Edmul Holding bv eigendom van de Curaçaose Lazarra Corporation nv. Via Goldline een dochter van de Indirish Corporation ltd uit de Britse Maagdeneilanden voert De Schutter onder andere kerstartikelen uit het Verre Oosten in. Volgens insiders in samenwerking met Guido Van Belle. Diens broer Johan Van Belle is trouwens een van de verkopers die voor Goldline werken. “Het is een succes. Gans Antwerpen hing vol met zijn kerstslingers. In drie maanden haalde hij een omzet van 80 miljoen frank,” aldus een insider. Zegt De Schutter : “Gezien mijn situatie is die constructie naar de Bahamas de enige methode waarmee ik kan werken. Ik reis nu regelmatig Azië rond. Landen als Pakistan en Hongkong worden door mij bezocht. Die producten worden dan in Europa via een netwerk van onafhankelijke verkopers doorverkocht. Ik heb mensen in Groot-Brittannië, Nederland, België en Italië. Binnenkort trek ik naar Denemarken om ook daar de zaak van start te laten gaan. Mijn boekhouding is nu in orde.”

Afwachten maar ?

WILLY VAN DAMME

MARC DE SCHUTTER Na talloze falingen is hij opnieuw gestart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content