DE DISSIDENT

SOLZJENITSYN EN PC’S.

ParaGraph International is een experiment, een “proefkonijn” dat gretig wordt beloerd. Zegt Stepan Pachikov : “Regis Mckenna, de marketinggoeroe van Silicon Valley, raadde me ooit ten stelligste af aandelen te verkopen aan Motorola of IBM. Hij vond dat ParaGraph z’n eigen kultuur moest ontwikkelen en niet de zoveelste koekjesfabriek mocht worden die de zaken doet volgens het boekje. “

De roots van ParaGraph liggen in Moskou anno ’88. Pachikov : “Russen kunnen méér dan vodka produceren. ” Als 14-jarige begon hij, gedurende de jaren ’60, fysika en wiskunde te studeren aan de school van Akademgorok (bij Novosibirsk). Zijn relaas : “In ’68 rolden de Russische tanks Praag binnen. Uit pure frustatie begon ik, samen met een vriend, de muren rond Adademgorok te bekladden. De KGB greep in. Ik kreeg 11 F-kwoteringen op school en werd overgeplaatst naar Tbilisi. “

Daar specializeerde Pachikov zich in fuzzy logic (hij ontwierp o.a. wiskundige metodes om de ekonomie te analyzeren). “Maar de jury vond mijn tesis té teoretisch. ” Pachikov belandde, zoals vele van zijn studiegenoten, in een boerderijkollektief (kolchose). “Ik besteedde er al mijn vrije uren aan dissidente literatuur : van Solzjenitsyn tot Shalamov en Avtarhanov. “

Vanaf ’80 werd hij nachtportier in een appartementencomplex, ten zuidwesten van Moskou. “Voor 70 roebels per maand. Ik was jong, zag er intelligent uit, droeg een bril, las boeken : de mensen zagen in mij een KGB-agent en hadden respekt voor me. ” In het appartement verbleven ook buitenlanders. “Op een dag kocht één van hen een Commodore 64-pc en vroeg me of ik hem hierbij kon helpen. Na twee dagen was ik die computer de baas. In ruil kreeg ik abonnementen op vaktijdschriften zoals Byte, PC World en PC Magazine. ” Pachikov werd een computerfanaat. “Steeds meer mensen gingen mijn diensten vragen en uiteindelijk kon ik me zelf een pc een Amstrad 6128 aanschaffen. “

Met enkele vrienden “waaronder Gary Kasparov, die hiervoor fondsen losweekte van het Goscomsport (nvdr – het overheidskomitee voor sport)” startte hij een computerklub voor kinderen op, in hartje Moskou op amper vijf minuten van het Centraal Partijbureau. “Het was de tijd van de Perestroïka. Ik kwam in kontakt met buitenlandse zakenlieden. De behoefte groeide om een eigen bedrijf op te richten. “

Halverwege ’88 affilieerde hij zich met de Russische koöperatieve Contour en zag ParaGraph het daglicht. Pachikov : “We wilden software maken voor de computers van de toekomst. ” Tijdens een seminarie met Russische academici, besloot hij zich op handschriftherkenning toe te leggen.

“We trokken in ’90 halsoverkop, met onze 40.000 dollar eerste inkomsten op zak, naar de vakbeurs Cebit in Hannover. Een stand hadden we niet gereserveerd wist ik veel dat die al een jaar op voorhand waren besproken maar de toenmalige president van Ashton-Tate bood ons enkele vierkante meters in de centrale hall. ” Een voltreffer.

“In juni ’90 trokken we dan naar de Comdex-beurs in de VS. We profiteerden er van de Gorby-mania. Voor onze stand met computertechnologie, rode vlaggen, matroesjka-popjes en samovar-teepotten schoven rijen geïnteresseerden aan. “

In oktober ’91 reef ParaGraph het kontrakt met Apple binnen voor de integratie van hun handschrifttechnologie op de Newton. Maar in december vorig jaar kon ParaGraph die exclusiviteitsrechten terugkopen. Voldeed de technologie dan niet ? De repliek van Pachikov, nuchter : “Handschriftherkenning kan nooit een perfekt niveau bereiken. Wie andersom beweert, verkoopt larie. Ook jij kan toch niet élke hanepoot ontcijferen ? Maar we kunnen er wel voor zorgen dat de technologie een zo aanvaardbaar mogelijk niveau bereikt. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content