De digitale huisbioscoop

Met zijn superieure beeld- en geluidskwaliteit en een cataloog die duizenden titels bevat, is de dvd-speler een absolute must voor cinefielen. Welk toestel haalt u best in huis? En welke films mogen niet in uw collectie ontbreken?

De dvd is nog een piepjong medium. De technologie werd geïntroduceerd in 1997, tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Toch gingen er op nauwelijks vijf jaar tijd zo’n 400.000 dvd-spelers over de toonbank – alleen in België wel te verstaan.

Echt verwonderlijk is dat niet: de dvd-schijf heeft een opslagcapaciteit die minimaal zeven keer hoger ligt dan die van een reguliere audio-cd. Ideaal dus om speelfilms op te slaan. Maar de grootste troef is ongetwijfeld de uitmuntende kwaliteit en duurzaamheid van dit cinefiele speelgoed: de zilverkleurige schijfjes zijn niet alleen onverslijtbaar, de beeldkwaliteit ervan ligt ook merkbaar hoger dan die van alle tot nu toe beschikbare videodragers.

Een andere troef voor cinefielen is dat de films meestal in hun oorspronkelijke beeldratio op de schijfjes worden geperst. Cinemascope-films kunnen met andere woorden worden bekeken in hun originele 2,35:1-verhouding. En dat in schril contrast met de meeste VHS-cassettes, die de films uitbrengen in het foute formaat en na intensief gebruik verworden tot een schokschuddende potpourri van beeld en geluid.

Niet te vergeten ook zijn de talrijke extra mogelijkheden van dvd’s. Standaard bijvoorbeeld is de handige opdeling in hoofdstukken, waardoor u meteen van het geanimeerde hoofdmenu kunt overschakelen naar uw favoriete scène. Op de meeste dvd’s vindt u ook een uitgebreide taalkeuze en onderschriften in de meest diverse talen. En ten slotte bevat een schijfje vaak een uitgebreide selectie aan ‘ deleted scenes’, trailers, documentaires of commentaren.

Welk toestel?

Welk toestel u het best in huis haalt, hangt uiteraard volledig af van de kwaliteitseisen en het beschikbare budget. Ook al kan dat laatste tegenwoordig nog nauwelijks als excuus worden ingeroepen. Kostte een dvd-speler in 1998 nog ruim 800 euro, dan haalt u nu al voor 250 euro een degelijk toestel in huis. Uit een recente studie van Test-Aankoop blijkt overigens dat vrijwel alle modellen ruimschoots aan de kwaliteitsnormen voldoen. De keuze is dan ook niet makkelijk. Niettemin werden na een vergelijkende test twee modellen van Toshiba – de SD-110 en de SD-210 – uitgeroepen tot ‘beste koop’. Die eer viel ook de Thompson DTH 4000 te beurt, al wordt dit model momenteel vervangen door de DTH 5000. De prijzen van de drie toestellen schommelen steevast rond de 320 euro.

Wie zijn woonkamer wil omturnen tot een heuse privé-bioscoop, koopt best een volledige Home Cinema-keten. Die bevat niet alleen een dvd-speler, maar ook een 5.1 Dolby Digital-versterker die de klank weergeeft over vijf verschillende kanalen. Een aanrader hier is de Philips MX-1060 D, een compleet systeem met cd/dvd-speler, RDS tuner-versterker en de decoders Dolby Digital en ProLogic. Dit toestel – te koop voor 925 euro – wordt geleverd met vijf satellieten en een actieve basluidspreker die de zogeheten Woox-technologie gebruikt om lage tonen te accentueren.

De volgende stap in de revolutionaire opmars van dit nieuwe medium lijkt de doorbraak van de dvd-recorder, een toestel waarmee u zelf schijfjes kunt branden. Hoewel de meeste merken al aan hun tweede generatie toe zijn, lijkt de doorbraak hier toch nog niet voor morgen. En dat niet alleen wegens de dure prijskaartjes. Zo zijn er nog steeds drie verschillende schrijfsystemen op de markt: de dvd-RW, ontwikkeld door Pioneer; de dvd+RW, dat onder meer wordt gesteund door Sony en Philips; en de dvd-RAM van Panasonic. Hoewel nogal wat insiders tippen op het dvd+RW-systeem, blijft het voorlopig koffiedik kijken welk systeem het pleit in zijn voordeel zal beslechten.

Dave Mestdach [{ssquf}]

Voor 250 euro haalt u al een degelijk dvd-toestel in huis.

De doorbraak van de dvd-recorder is nog niet voor morgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content