De beste fondsen van 2019
Het voorbije jaar domineerden drie thema’s de aandelenfondsen: China, Rusland en technologie.
Na de beursval van eind vorig jaar leek het erop dat 2019 een moeilijk jaar zou worden. Toch ging het aandelenbeleggers heel het jaar voor de wind. Bij de aandelencategorieën die het best presteerden, zitten geen verrassingen, met technologieaandelen voorop, gevolgd door de Chinese en de Russische beurzen.
1 Technologie
Technologieaandelen staken er in 2019 met kop en schouders bovenuit. De belangrijkste technologiefondsen die verkrijgbaar zijn op de Belgische markt tekenden een groei op van meer dan 40 procent. Het Threadneedle Global Technology-fonds, beheerd door Paul Wick, staat boven aan de ranglijst. Wicks strategie is minder gericht op grote namen uit de techsector. In de top tien van de portefeuille staan bedrijven zoals Lam Research, Synopsys, Marvell Technologies, Micron en Teradyne. Wick belegt al sinds 1990 in Amerikaanse technologieaandelen. Die ervaring toont zich in zijn prestaties.
De tweede plaats is voor het Fidelity-fonds. Sinds Hyun Ho Sohn in 2013 de beleggingsstrategie in handen nam, is het rendement aanzienlijk verbeterd. Het beheerde vermogen steeg tot bijna 5 miljard dollar. De strategie is veel meer gericht op Azië en Europa, wat blijkt uit de portefeuille waarin Samsung, Alibaba en SAP tot de belangrijkste posities behoren.
Het Blackrock World Technology-fonds sluit de top drie af. In de afgelopen vijf jaar heeft dat de beste jaarrendementen neergezet, deels door de ervaring van beheerder Tony Kim. Hij richt zich meer op bedrijven actief in cloudtoepassingen, zoals Amazon, Servicenow en Salesforce.
2 China
Alle aandelen uit China en omliggende regio’s zoals Taiwan en Hongkong boekten het voorbije jaar uitstekende resultaten. Aandelen die enkel in Hongkong noteren, deden het iets minder. Acht fondsen haalden een rendement van meer dan 35 procent. Ze zetten in op zowel China als de buurlanden, met namen zoals Alibaba, Tencent en Ping An. Enkele fondsen speelden sterk in op de Chinese binnenlandse markt, met minder bekende bedrijven zoals de likeur- en drankenproducenten Kweichow Moutai en Wuliangye Yibin, de zuivelproducent Inner Mongolia Yili en de producent van huishoudapparaten Midea Group.
J.P. Morgan Asset Management domineert de ranglijst met de hoogste drie plaatsen. “Howard Wang bewijst al lang zijn expertise op die markten, met een team dat aanzienlijk is gegroeid tot dertien toegewijde analisten”, schreef Morningstar onlangs in een rapport over de fondsen van die Amerikaanse beheerder. “De beleggingsfilosofie richt zich op aandelen met goede groeivooruitzichten op lange termijn, bedrijven met een stevige concurrentiepositie en een sterke groei van de cashflow”, aldus Morningstar. Met die strategische insteek heeft J.P. Morgan zich in het verleden vooral geconcentreerd op sectoren zoals technologie, consumptiegoederen en gezondheidszorg.
3 Rusland
De fondsen die beleggen in Russische aandelen hebben vooral goed gepresteerd dankzij de grootste beursgenoteerde bedrijven op die markt. De top twee in de ranglijst bestaat uit indexproducten die de Russische aandelenmarkt passief volgen. Daarin wegen de belangrijkste drie Russische bedrijven – Sberbank, Lukoil en Gazprom – zo zwaar, dat ze meer dan de helft van het beheerde vermogen uitmaken.
De actief beheerde fondsen in Russische aandelen kennen een lager gewicht toe aan die drie grote bedrijven. Ze leverden dit jaar een rendement tussen 43 en 36 procent op, wat een opmerkelijke inhaalbeweging is tegenover voorgaande jaren. Daarmee komen de Russische aandelenfondsen over de afgelopen vijf jaar op het niveau van de technologieaandelenfondsen, met een jaarlijks rendement van ongeveer 18,5 procent. Beleggers die hun ecologische voetafdruk willen beperken, laten de Russische aandelenmarkt en de bijbehorende fondsen het beste links liggen, want een heel groot deel van die markt bestaat uit olie-, gas- en grondstoffenbedrijven.
4 Andere sectoren
Ook aandelenfondsen die mikken op groeisectoren deden het heel goed. Dat geldt voor producten die beleggen in Europese aandelen (+3% voor Fidelity Funds – European Dynamic Growth en Echiquier Major SRI Growth Europe) en in Amerikaanse aandelen (+39% voor MFS Meridian US Concentrated Growth en Fidelity Funds – American Growth Fund).
De fondsen die inzetten op de energietransitie stegen ook. Robeco SAM Smart Energy ging 42 procent hoger, KBC Eco Fund Alternative Energy 33 procent en BlackRock Sustainable Energy 32 procent. Fondsen die inspelen op milieutrends scoorden ook heel goed. Pictet Global Environmental Opportunities won 39 procent, Nordea 1 Global Climate and Environment Fund 38 procent en BNP Paribas Fund Climate Impact Classic 36 procent.
Gemengde fondsen
Flexibele gemengde fondsen met aandelen en obligaties blijven populair in België. De meeste van die gemengde producten haalden rendementen van meer dan 10 procent, of zelfs 20 procent voor die met de meest agressieve strategie, zoals R-Valor (+29%), BL Global Flexible (+22%) en NN Patrimonial Aggressive (+21%). Ook Flossbach von Storch Multiple Opportunities blijft met een groei van bijna 19 procent in de gratie van beleggers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier