Daar zijn de kopers weer
De kopers zijn er, maar ze zijn veeleisend, de fiscaliteit begunstigt nog enkele maanden lang de verkopers, de intresten staan op een laag pitje. Het zijn allemaal elementen die de transacties in de badsteden aanmoedigen.
Het goede nieuws voor de zomer van 2014 is dat de kopers terugkeren naar de kust omdat de prijzen dalen en de rentes historisch laag zijn. De ‘schemeroorlog’ tussen verkopers die hardnekkig vasthouden aan hun vraagprijs en wispelturige kopers is weliswaar niet voorbij, maar een wapenstand lijkt in zicht. In sommige segmenten “zitten de eigenaars nog vast in een logica van drie jaar geleden”, vertelt een insider, maar in andere profiteren de kopers van het overaanbod om 10 tot 20 procent onder de prijs te bieden, en met succes. Een overzicht van de mogelijkheden in de bij de Belgen populaire kuststreken.
BASSE-NORMANDIE Tot 20 procent goedkoper
Eric Maurice, de voorzitter van de kamer van de Fédération Nationale de l’Immobilier (Fnaim) in de Calvados, omschrijft de toestand op de vastgoedmarkt aan de laag-Normandische kust als “zeer middelmatig, met sinds zes maanden over het algemeen een daling van de prijzen in de grootteorde van 20 procent”. De prijzen in Deauville, Trouville en Granville houden wel stand, vult hij aan.
Paul Courbonnois van het Orpi-agentschap in Trouville stelt dan weer een “lichte toename van het aantal transacties” vast. “Trouville heeft heel wat oude gebouwen die in de periode 2004-2008 te duur verkocht werden. Sindsdien zijn de prijzen duidelijk gedaald.” Buitenkansjes zijn vooral te vinden “in het stationskwartier, waar het vastgoed in waarde zal toenemen”. Hij geeft het voorbeeld van een “tweekamerappartement van 35 vierkante meter met beperkte kosten (69 euro per maand), een terras op het westen, zicht op zee en het casino, te koop voor 140.000 euro. Over twee jaar kan het zeker tegen een hogere prijs verkocht worden”, verzekert hij ons. “Trouville is een markt van appartementen en studio’s, waardoor de aanwezigheid en de oriëntering van het terras van groot belang is.”
Meer naar het binnenland dalen de prijzen snel. In Toucques, een buurgemeente van Trouville op minder dan twee kilometer van de zee, werd een degelijk appartement van 33 vierkante meter verkocht voor 89.000 euro, zonder dat over de prijs onderhandeld werd.
HAUTE-NORMANDIE, NOORDZEE Koopjes in zicht
Aan het meest noordelijke deel van de Franse kust is aan te koop staand vastgoed geen gebrek. Buiten de modebestendige badsteden als Le Touquet, die duur blijven, is er marge voor onderhandelingen.
De vastgoedmarkt aan de Normandische oostkust heeft volgens Virginie Petit van het agentschap Laforêt in Boulogne-sur-Mer “geleden onder het slechte weer in de eerste zes maanden van 2013. Maar op dit ogenblik gaat het veel beter: mettertijd beginnen de verkopers te begrijpen dat ze de prijzen moeten laten zakken.” Marc El-Horich van het ERA-agentschap in Boulogne-sur-Mer deelt haar optimisme: “In de voorbije veertien jaar stonden er nooit zo veel huizen te koop.” Wimereux is een van de meest interessante plaatsen. Het ligt met zijn dijk en zijn pittoreske strand op amper vier kilometer van Boulogne. Outreau en Bréquerecque zijn iets meer verstedelijkt, “maar ze zitten eveneens in de lift. Le Portel, daarentegen, draait minder goed omdat de grondtaks er afschrikt.” Petit verkocht einde mei een huis van 53 vierkante meter met tuin in Bréquerecque voor slechts 70.000 euro.
Het toont aan dat er ruimte is voor onderhandeling. In volle stadscentrum werd een volledig gerenoveerd driekamerappartement van 95 vierkante meter op de derde verdieping voor 120.000 euro gekocht door een vrijgezel. “Voordien ging dat soort flats niet voor minder dan 130.000 euro van de hand”, verzekert El-Horich ons. Met zicht op zee wordt het prijsverschil aanzienlijk. Een klein luxeappartement met zicht op zee, lift en terras, kostte een stel uit Rijsel, dat er een pied-à-terre wou van maken, niet minder dan 100.000 euro.
MIDDELLANDSE ZEE Veilige beleggingen
De Azurenkust ondergaat een beheerste prijscorrectie. Er vallen geen geweldige zaakjes te doen, wel veilige beleggingen die geroepen zijn om in waarde te stijgen.
Jacques Agid, voorzitter van Orpi Côte d’Azur, constateert “een prijscorrectie van 3 tot 5 procent over het voorbije jaar”. Die vaststelling maakt ook Julien Savelli, de voorzitter van de Fnaim-kamer van de Var. Hij stelt eveneens een daling van de prijzen vast, maar noemt die “onder controle”. Een en ander is echter niet van dien aard om de verkoop van vastgoed aan de Azurenkust aan te zwengelen: “In 2012 betrof 20 procent van de transacties secundaire verblijfplaatsen, nu is dat nog 6 procent”, benadrukt Savelli.
In Menton leidt Nicolas Powilewicz het agentschap Laforêt. Volgens hem bedragen de prijzen er 4000 tot 5000 euro per vierkante meter in het stadscentrum en 6000 tot 8000 euro op de boulevard. “De spoorlijn vormt een belangrijke grens: verderop dalen de prijzen tot 3000 euro”, zegt hij.
In de vallei van Gorbio werd een vijf jaar oude tweekamerflat van 45 vierkante meter verkocht voor 178.000 euro door Italianen die er 260.000 euro voor hadden neergeteld. Die winstderving werd wel gecompenseerd door de fiscale amnestie die in 2009 door de regering-Berlusconi werd uitgevaardigd, waarbij kapitaal dat naar Italië gerepatrieerd wordt vrijstelling krijgt. De haastige verkoop van woningen door Italianen is een gegeven dat verschillende vastgoedkantoren vaststellen. “Daardoor komt er heel wat onroerend goed op de markt, vooral driekamerappartementen”, besluit Powilewicz.
L’EXPANSION
“Trouville heeft heel wat oude gebouwen die in de periode 2004-2008 te duur verkocht werden”
“De verkopers beginnen te begrijpen dat ze hun prijzen moeten laten zakken”
“De tijd dat de mensen al hun spaargeld in de aankoop van een zomerverblijf stopten, is voorbij”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier