BESSEL KOK. Leidt Duits AV-projekt

Bessel Kok duikt na zijn ontslag als gedelegeerd bestuurder van Belgacom niet op bij de BRTN. Hij is wel in de audiovisuele sektor aanbeland, maar dan wel in Duitsland. Kok is nu vice-president van het Europäisches Filmzentrum Babelsberg (EFB) en in die funktie verantwoordelijk voor de realizatie van het High Tech Center Babelsberg, een projekt dat begroot wordt op ruim 2 miljard frank.

Babelsberg is de plaats in de buurt van Potsdam, waar decennialang het hart van de Duitse filmindustrie heeft geklopt. In de UFA- (later DEFA-) filmstudio’s, die in de eerste helft van deze eeuw met Hollywood konden konkurreren, werden meesterwerken gedraaid als Der Blaue Engel (Joseph von Sternberg) en Metropolis (Fritz Lang).

Na de hereniging van Duitsland kwam het immense studiocomplex in handen van de privatizeringsinstelling Treuhandanstalt die het in 1992 verkocht aan de Compagnie Immobilière Phénix (CIP), een dochter van de Franse Compagnie Générale des Eaux, die vooral aktief is in waterdistributie en bouw, maar ook participaties heeft in de cinemagroep UGC en in betaal-tv-zender Canal Plus. Aan het hoofd van de nieuwe Studio Babelsberg GmbH staan de Franse CIP-man Pierre Couveinhes en de Duitse regisseur Volker Schlöndorff. Bedoeling is : ter plekke een cluster van bedrijven uit de AV-sektor te koncentreren, die samen Babelsberg opnieuw aan de wereldtop van de audiovisuele produktie zouden brengen. De Duitse overheid en dan vooral de deelstaatregering van Brandenburg subsidieert grif, ook al omdat dit projekt de werkloosheid moet helpen terugdringen.

Gekoppeld aan de CIP-aankoop van de studio-site werd het Europäisches Filmzentrum als vzw in het leven geroepen door de Duitse regisseur Peter Fleischmann, die er tevens de huidige voorzitter van is. Het verst gevorderde projekt van dat EFB is het High Tech Center, dat zich zal toespitsen op (experimenten met en konkrete toepassingen van) nieuwe technologieën in de verwerking van beeld en geluid. Op terreinen die van CIP worden gehuurd, wordt over enkele weken met de bouw van dat High Tech Center gestart. De kostprijs van het projekt, waarvoor Bessel Kok verantwoordelijk tekent, wordt geschat op 104 miljoen Duitse mark (zo’n 2,15 miljard frank). Daarvan mag maximaal 30 miljoen mark voor de bouw dienen, zo bepaalde de deelstaat Brandenburg die voor 90 % van het totaalbedrag subsidieert. Welke privé-investeerders mee in de boot stappen, kon of wilde de persverantwoordelijke niet zeggen.

EFB heeft een zevental werknemers in vaste dienst, Bessel Kok hoort daar niet bij, hij werkt er als consultant.

BESSEL KOK Verantwoordelijk voor de realizatie van een audiovisueel High Tech Centerin het Oostduitse Babelsberg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content