Beleggen is een deugd

“Een aandelenbeurs wordt gezien als een bron van macht, kracht en invloed. Wat is het eerste dat een land doet als het onafhankelijk wordt? Een vlag ontwerpen en een beurs oprichten,” vertelde Jean-François Théodore (53) in maart 1997. Waarmee de voorzitter van de Parijse beurs toen wilde aangeven dat de bouw van een pan-Europese beurs niet van een leien dakje zou lopen.

Een echte pan-Europese beurs is er vandaag nog altijd niet, maar Euronext – de fusiebeurs tusen Parijs, Amsterdam en Brussel – zou wel eens de eerste stap in die richting kunnen zijn.

Théodore mag zich de volgende vier jaar alvast voorzitter van die fusiebeurs noemen. Maar of hij ooit ook de plak zal mogen zwaaien over een echte pan-Europese beurs is verre van zeker: onder Théodores leiding is de beurs van Parijs weliswaar uitgegroeid tot de derde grootste in Europa, meer ze bleef een eind achter op Londen en Frankfurt. De intussen grotendeels afgeblazen toenadering tussen Londen en Frankfurt duwde Parijs helemaal in het defensief en Jean-François Théodore kreeg bakken kritiek over zich heen. En struikelen deed hij ook bijna over de slechte prestaties van de Parijse optie- en termijnbeurs MATIF ( Marché à Terme d’Instruments Financiers).

Maar met Euronext spelde Jean-François Théodore zijn critici toch wel de les. Brussel, Parijs en Amsterdam begrijpen dat samengaan meer oplevert dan de som van de afzonderlijke delen. Nu wil Euronext nog meer beurzen aan het project lijmen. Jean-François Théodore katapulteerde het Palais Brongniart in elk geval meteen naar de voorste gelederen van de concentratiebeweging die zich nu op het oude continent voltrekt. Euronext zal een beurskapitalisatie van 2380 miljard euro vertegenwoordigen, voor 1300 genoteerde ondernemingen. Door de opkomst van de euro en de steeds nadrukkelijker integratie van de financiële markten zal Euronext allicht uitgroeien van de grootste beurs in euroland (op dit ogenblik 47% van de beurskapitalisatie in de eurozone en 25% van de Europese beurskapitalisatie) naar de belangrijkste beurs van Europa.

Jean-François Théodore heeft een typisch Franse carrière uitgebouwd. Hij heeft diploma’s op zak van het Institut d’Etudes Politiques in Parijs en van de prestigieuze Ecole Nationale d’Administration ( ENA). Zijn parcours daarna: het ministerie van Economie en Financiën (74-78), Crédit National (78-80), het bureau voor Afrikaanse staten en de frankzone (80-82) en het bureau voor buitenlandse investeringen in Frankrijk (82-84). Hij was van 1984 tot 1986 onderdirecteur van de Etablissements de Crédit en vervolgens van de Thesaurie (1986-90). Hij stapte uiteindelijk de beurs van Parijs binnen met de rang van directeur-generaal (90-91). Sinds 1991 is hij er PDG. Daarnaast is hij sinds 1998 ook voorzitter van de federatie van Europese beurzen.

Zijn beroepsbezigheden voeren Théodore vaak naar Brussel, maar samen met zijn vrouw komt hij ook geregeld voor een kort verblijf naar België, vooral dan naar Brugge en de kust. Zijn echtgenote, Claudine Lefebvre, is afkomstig van Pas-de-Calais. Ze heeft Belgisch bloed in de aderen en draagt dezelfde familienaam als de huidige patron van de Beurs van Brussel. De toekomstige topman van Euronext weet overigens onze bieren en onze keuken op prijs te stellen.

Jean-François Théodore werkt veel, zelfs op zaterdagochtend, maar dat is volgens hem de normaalste zaak van de wereld: “Mijn echtgenote is dermatologe en ontvangt heel wat patiënten op zaterdagmorgen. We spreken doorgaans af tijdens de namiddag om een van onze gemeenschappelijke passies te delen: film.” Een andere, minder bekende passie van het echtpaar Théodore is de verkenning van Azië. Ze trekken er elk jaar naartoe, op een ogenblik dat de meeste Fransen alleen denken aan hun wintersportvakantie. Of het nu India, Laos, Thailand of Cambodja is, deze bijna ritueel geworden rustpauzes zijn inmiddels uitgegroeid tot momenten van volledige ontheemding, herbronning en sereniteit in die prachtige, van boeddhisme doordrongen contreien.

Het belangrijkste credo van Jean-François Théodore is het lokken van particulieren naar de beurs. Dat moet een van de sterkste troeven worden van Euronext. Overal waar hij komt, pleit de man ervoor dat ook de kleine spaarder toegang krijgt tot de instrumenten van de beurs. Soms gebruikt hij daarvoor zelfs lichtjes moraliserende argumenten: “Beleggen op de beurs is deugdzaam. Het vormt alles bij elkaar een bron van financiering voor de ondernemingen, en, wat de particulieren betreft, een lonende manier om hun geld te beleggen. Bovendien draagt het bij tot de werkgelegenheid.”

Het internet zal de evolutie nog bespoedigen. Op dit ogenblik zijn er grosso modo 100.000 aandelenrekeningen on line. Jean-François Théodore voorspelt dat het er tegen het jaar 2002 meer dan 2 miljoen zullen worden. Volgens de toekomstige Euronext-voorzitter zal het bezitten van aandelen bij de spaarders een zeer sterke verbondenheid creëren.

Onder zijn impuls heeft de beurs van Parijs trouwens – samen met Cortal, CCF, Alstom, Crédit Agricole, Suez Lyonnaise des Eaux en Rhône-Poulenc – een reclamecampagne helpen financieren om het individueel aandeelhouderschap aan te moedigen. Een campagne waar een bedrag naartoe is gevloeid dat kan worden vergeleken met de sommen die de autoconstructeurs uitgeven bij de lancering van nieuwe modellen. Om maar te zeggen hoeveel belang hij eraan hecht…

jean-marc damry

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content