ATLEETMAGNEET

Een sporthal, een Huis van de Sport, een gymnastiekhal en een hotel voor sportievelingen maken van Gent het centrum van de Vlaamse atletiek.

Vanaf 1 november verrijst op de Gentse sportterreinen van de Blaarmeersen een gloednieuwe topsporthal voor 6000 toeschouwers. De vzw Topsporthal Gent, de bouwheer, investeert er 250 miljoen frank. Dat bedrag wordt bij elkaar gebracht door het Gentse stadsbestuur (50 miljoen frank), de provincie Oost-Vlaanderen (50 miljoen), de vzw Topsport Vlaanderen 2002 (die de Vlaamse regering vertegenwoordigt en 100 miljoen frank inbrengt) en Bloso die de grond ter beschikking stelt en tevens 50 miljoen frank op tafel legt.

De atletiekpiste die nu telkens drie maanden in de expohallen wordt opgesteld en daarna weer uit elkaar wordt geschroefd, zou in het nieuwe sportcomplex definitief onderdak kunnen vinden.

Voor de bouw van de Topsporthal in Gent werd een architectuurwedstrijd uitgeschreven op Europees niveau. “De interesse was groot, ook vanuit het buitenland”, meldt Michel Van Espen, directeur infrastructuur bij Bloso en gedelegeerd bestuurder van de vzw Topsporthal Gent. Winnaar werd Van Acker & Partners dat samenwerkt met het studiebureau SWK en het studieontwerpteam Boydens uit Brugge. Zij maken de studie voor een ruwbouw van 180 miljoen frank. “Op 1 november 1999 zou de Topsporthal worden opengesteld,” zegt Van Espen. “Even later begint het indoor atletiekseizoen. Als we deze timing volgen, hebben we nog een aantal inloopmaanden om de kinderziekten weg te werken.” Om leefbaar te zijn, moet de Topsporthal jaarlijks 10,9 miljoen frank inkomsten genereren. Daarmee zijn personeels-, werkings- en organisatiekosten gedekt.

Van Espen: “De haalbaarheid van het project hangt af van de organisatie van bijvoorbeeld de Davis Cup of de bekerfinales in het basketbal of het volleybal. Zeker is dat Vlaanderen nood heeft aan een dergelijke infrastructuur. We hebben tot vandaag geen enkele niet-commerciële sportieve accomodatie die meer dan 3000 toeschouwers kan opvangen. Flanders Expo of het Antwerpse Sportpaleis hebben geen voorzieningen waar sport staat op de eerste plaats. We zullen bij het verhuren van de Topsporthal commerciële en niet-commerciële tarieven hanteren om ook kleinere organisatoren een kans te geven.”

Van Espen sluit niet uit dat de Topsporthal sportief gerichte commerciële activiteiten zal organiseren, een sportbeurs bijvoorbeeld. Volgend jaar zou ook het Huis van de Sport, dat de verschillende sportfederaties in ons land moet herbergen, op de Gentse Blaarmeersen worden opgebouwd. Daarin investeert het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen 120 miljoen frank. Ook wordt spoedig een Trainingsgymnastiekhal gebouwd, vlakbij de Topsporthal, wat een investering vergt van 45 miljoen frank. Bloso plant ten slotte ook een Sporthotel voor een honderdtal bedden, kostprijs: 60 miljoen frank. Van Espen: “We creëren een sportcluster die enig is in Vlaanderen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content