Amerikaanse centrale bank verhoogt rente opnieuw

© belga

De Amerikaanse centrale bank heeft woensdag, zoals verwacht, beslist om de rente opnieuw met een kwart procentpunt te verhogen. Het is de tweede rentestijging van het jaar.

Het belangrijkste rentetarief komt nu te liggen in een vork van 1,75 tot 2 procent. De stijging komt er tegen een achtergrond van economische groei, lage werkloosheid en signalen van een hogere inflatie. Ze kan leiden tot een sterkere dollar. De vorige renteverhoging was in maart. Het is ook de zevende rentestijging sinds eind 2015, toen de Fed na meer zeven jaar een einde maakte aan de nulrente.

Er worden dit jaar nog twee renteverhogingen verwacht. De Fed schroefde woensdag ook de vooruitzichten op inzake economische groei dit jaar (naar 2,8 procent). De prognose voor 2019 blijft onveranderd: 2,4 procent. Donderdag komt de Europese Centrale Bank (ECB) met een rentebesluit.

In een latere toelicht zei de voorzitter van de Fed, Jerome Powell, dat de ‘ongerustheid toeneemt’ bij de Amerikaanse zakenmilieu’s en verantwoordelijken van de Fed, over de commerciële spanningen tussen de regering van president Donald Trump en de handelspartners van de VS.

In die discussie zoekt de Fed volgens hem weliswaar geen rol. Zijn belangrijkste boodschap was dat de Amerikaanse economie het momenteel erg goed doet. Daardoor zijn de vooruitzichten, ook wat betreft de arbeidsmarkt, gunstig. De Fed blijft de situatie volgens Powell wel voortdurend in de gaten houden.

Partner Content