AFTELLEN TOT 2000
“Ik was erbij toen in de herfst van 1995 het commerciële akkoord tussen GIB Group en Promodès werd ondertekend,” herinnert Luc Vandevelde zich. “Maar slechts als toeschouwer, ik was nog maar net bij de groep.”
Twee jaar later, op zijn 46ste, is deze Limburger goed geplaatst om één van de belangrijkste Belgische zakenmensen van Frankrijk te worden. “Officieel is er nog niets beslist. Maar het is waar dat hij voorbestemd is om honderd dagen vóór het jaar 2000 Paul-Louis Halley aan het hoofd van de groep op te volgen,” bevestigt men bij Promodès (zie ook blz. 24). Zo’n toekomst had de man uit Halen zich niet kunnen voorstellen toen hij in 1971 met zijn diploma boekhouden op zak zijn eerste stappen zette bij Kraft in Brussel.
Op zijn 28ste werd Vandevelde de jongste financieel directeur van Kraft bij het Spaanse filiaal, dat het niet goed deed. Drie jaar later had hij er orde op zaken gesteld en verhuisde naar het nieuwe Europese hoofdkwartier van de Amerikaanse groep, in het Zwitserse Lausanne (1983). Eerst werd hij verantwoordelijk voor de planning, nadien vice-president voor de strategie en ontwikkeling van Kraft Europe. “In die hoedanigheid heb ik de eerste overnames van Kraft uitgevoerd. Ik heb er de smaak te pakken gekregen.” Het Europese hoofdkwartier maakte echter fouten en werd ontmanteld. Luc Vandevelde vertrok naar Duitsland (1986), als administratief en financieel directeur van het grootste continentale filiaal van de Amerikaanse voedingsgroep. Twee jaar later had hij het slecht geleide filiaal weer op het goede spoor gezet. Vervolgens belandde hij op de hoofdzetel in Chicago, als vice-president financiën en administratie van Kraft International.
Hij was nog maar nauwelijks in zijn nieuwe functie geïnstalleerd (begin 1988) toen Kraft werd belaagd door Philip Morris, dat reeds General Foods had overgenomen. “Ik maakte deel uit van het team dat met hand en tand de onafhankelijkheid van Kraft verdedigde,” vertelt Luc Vandevelde. Het was een wanhopige strijd, met als enige gevolg dat de prijzen stegen. Maar eens te meer bereed de Limburger de golf, die tot de grootste internationale fusie in de agro-voeding zou leiden. In de nieuwe groep Kraft-General Foods werd hij vice-president administratie en kreeg hij bovendien de verantwoordelijkheid toevertrouwd voor de ontwikkeling van de groep. Zo was hij het die met Jacob-Suchard onderhandelde over de overname van de Duits-Zwitserse groep (en dus ook van Côte d’Or, dat reeds in 1987 door Jacob-Suchard was opgekocht).
Als beloning voor zijn goede diensten werd hij in 1990 topman van KGF Frankrijk. Een belangrijk territorium, dat in 1993 uitgebreid werd met Italië.
Zijn carrière leek nu helemaal uitgestippeld… te veel zelfs naar zijn zin. En dus begon hij met Paul-Louis Halley, die hij via een gemeenschappelijke vriend had leren kennen, over een overstap te praten. “Ik was zowel gecharmeerd door die grote industriebaron als overtuigd van de toekomst van de grootdistributie de sector heeft meer internationale groeikansen heeft dan alle andere.” Dat laatste zal hij nu op alle terreinen van de Europese handel moeten bewijzen.
LUC VANDEVELDE (PROMODES) Goed geplaatst om één van de belangrijkste Belgische zakenlui van Frankrijk te worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier