3 vragen aan : Henri Vanhoenacker
Antiekhandelaar
De Senaat keurde onlangs een totaalverbod op ivoor goed. Wat zijn de gevolgen voor de kunsthandel?
“Ik ben voor een totaalverbod op de handel in nieuw ivoor. Maar ik heb een probleem met het preconventie-ivoor, dat is verwerkt in kunstvoorwerpen. Door het verbod kun je geen sculptuur van Wolfers, geen Antwerps kabinet, geen middeleeuwse diptiek of geen 18de-eeuwse miniatuur meer verhandelen als er ivoor in zit. Dat heeft verregaande gevolgen voor de kunsthandel en voor het erfgoed.”
Olifanten of neushoorns zijn ook erfgoed.
“Dat klopt en ik respecteer dat. Maar in decoratieve kunstvoorwerpen is ook ivoor van walrussen, nijlpaarden of wrattenzwijnen verwerkt. Met het blote oog is dat nauwelijks te onderscheiden. Als er geen voorwerpen met oud ivoor erin mogen worden verhandeld, dan zakt die markt in elkaar. En dan belandt een heel stuk kunstgeschiedenis in de vuilnisbak.”
Zijn er alternatieven?
“Als een kunstvoorwerp met ivoor wordt verkocht, zijn de meeste handelaars bereid een procent belasting te betalen. Dat bedrag kan gaan naar de bescherming van olifanten of neushoorns. Maar door antieke voorwerpen met ivoor te verbieden, red je geen enkel dier. De wet is ongenuanceerd en raakt iedereen in de kunsthandel.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier