‘2016 WORDT EEN JAAR MET HOGE VOLATILITEIT’
De Belgische-aandelenfondsen van KBC kwamen vorig jaar als de beste uit de bus. Maar hoe hebben ze de beurscorrectie sinds Nieuwjaar doorstaan?
We zouden het bijna vergeten door alle beursellende in de eerste anderhalve maand van het jaar, maar 2015 was een goed jaar voor wie zijn geld in Belgische aandelen investeerde. Wie eind 2014 belegde in de twintig Bel-20-aandelen, in dezelfde verhouding als hun gewicht in de Belgische sterindex, behaalde vorig jaar een rendement van 16,7 procent, inclusief dividenden. Slechts twee actief beheerde fondsen met een focus op Belgische aandelen slaagden er vorig jaar niet in beter te doen: NN Invest Belgium (14%) en NN Invest Belgium High Dividend (13,5%).
Die sterke performance van de Belgische-aandelenfondsen is een beetje atypisch in een jaar dat twee van de drie zwaargewichten van de Bel-20 het veel beter dan het gemiddelde deden. Bij de vorige herschikking van de index, die telkens op de derde vrijdag van maart plaatsvindt, kregen zowel AB InBev (+26% in 2015), KBC Groep (+28%) als Engie (-11%) een gewicht van 12 procent, het hoogst mogelijke.
Doorgaans klagen fondsbeheerders in zo’n jaar dat ze de index niet kunnen volgen, omdat ze slechts een beperkt percentage van hun middelen in één bedrijf mogen investeren. Beleggingsfondsen mogen maximaal 10 procent van hun middelen in aandelen en schuldinstrumenten van één bedrijf stoppen, en de optelsom van alle posities van bedrijven met een groter gewicht dan 5 procent mag niet uitkomen boven 40 procent.
Zwaargewichten
Ondanks die plafonds was de som van alle Bel-20-aandelen die meer dan 5 procent van de Bel-20-index uitmaken, in heel 2015 hoger dan 70 procent, weet Pierre Nicolas, die NN Invest Belgium en NN Invest Belgium High Dividend beheert. “In een fonds dat moet beantwoorden aan de 10-40 procentregel, leidt dat tot een belangrijke handicap tegenover de Bel-20. Enkele van die zwaargewichten – UCB, KBC en AB InBev – hebben duidelijk beter gepresteerd dan de Bel-20 in 2015. De alternatieven waren aandelen die veel minder liquide waren of die volgens ons al duur noteerden, en bijgevolg een niet-verwaarloosbaar risico op teleurstelling boden.”
Bart Daenekindt, de beheerder van KBC Equity Belgium en KBC Equity Flanders, nuanceert dat. “Enerzijds maakte de sterke prestatie van AB InBev het ons vorig jaar moeilijk om beter dan de index te doen, maar anderzijds konden we dankzij een onderweging van Engie ook verlies vermijden.” (Als een beheerder minder gewicht geeft aan een aandeel dan het gewicht van het aandeel in een index, heet dat ‘onderweging’.) KBC Equity Belgium is voor 2015 de winnaar van een Trends Fund Award in de categorie Belgische aandelen op vijf jaar en KBC Equity Flanders is de winnaar in dezelfde categorie op één jaar.
Daenekindt zegt ook dat zijn fondsen ongeveer 40 procent van hun middelen buiten de Bel-20 hebben geïnvesteerd. “Dat was een goede keuze vorig jaar, aangezien de Belgische small- en midcaps beter presteerden dan de largecaps. Ik blijf ook overtuigd van namen als IBA, dat betaalbare technologie heeft ontwikkeld om kankerpatiënten te bestralen met protonen. Ook de aandelen van de bioscoopuitbater Kinepolis, omdat het volop free cashflow genereert, en die van het autotechnologiebedrijf Melexis houd ik zeker bij, hoewel ze duur zijn. De specialist in diepvries- en conservegroenten Greenyard Foods en Bekaert zijn dan weer aan een herwaardering toe.”
Start van 2016
Nicolas wijst erop dat zijn defensieve positionering in 2015 en 2016 vruchten heeft afgeworpen, omdat zijn fondsen beter hebben standgehouden dan de Bel-20 en beter deden dan de concurrentie sinds het begin van het jaar. NN Invest Belgium en NN Invest Belgium High Dividend verloren allebei iets minder dan 8 procent in de eerste twee maanden van 2016. KBC Equity Belgium (-8,5%) en KBC Equity Flanders (-7,6%) zijn over diezelfde periode ongeveer evenveel van hun waarde kwijtgeraakt.
Was u voorbereid op een beurscrash?
BART DAENEKINDT. “Voor 2016 waren we veel voorzichtiger dan de afgelopen jaren. We hadden ook meer moeite om aandelen te vinden waarvan we overtuigd waren. Het vreemde is dat net de defensieve kwaliteitswaarden het een stuk harder te verduren kregen dan de meer cyclische waarden. Een goed voorbeeld is de farmasector, die het in de eerste anderhalve maand van het jaar bijna 10 procent slechter deed dan de rest van de markt. Het is nochtans een defensieve sector met een vrij lage waardering, stevige en stabiele kasstromen en een winstgroei van bijna 10 procent. We blijven ervan uitgaan dat kwaliteit en hoge vrije kasstromen op lange termijn de bovenhand halen.”
Wat wordt de belangrijkste uitdaging voor de rest van het jaar?
DAENEKINDT. “Het wordt een jaar met een hoge volatiliteit. De macro-economische cijfers in de Verenigde Staten, de vrees voor een sterke groeivertraging in China en een devaluatie van de yuan, en de schrik voor deflatie houden de markten in hun greep. We verwachten dat de markt een bodem kan vormen, maar we gaan toch uit van een moeilijk 2016. ”
Wat is uw strategie om op de lange termijn beter dan gemiddeld te presteren?
DAENEKINDT. “Bedrijven met een stabiele hoge vrije kasstroom die erin slagen een groot deel van hun winsten om te zetten in cashflows, zullen het op lange termijn beter doen dan de bredere markt. Daarnaast vind ik een hoog rendement op het geïnvesteerde kapitaal (eigen vermogen plus schulden, nvdr) een goede waardemeter voor kwaliteit. Ook onze focus op kleine en minder bekende bedrijven moet helpen het verschil te maken.”
KBC Equity Flanders
Isin-code: BE0164243223
KBC Equity Belgium
Isin-code: BE0129009966
ILSE DE WITTE
Slechts twee actief beheerde fondsen slaagden er vorig jaar niet in de Bel-20 te verslaan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier