Robert van Beek

Lage rente, heb ik een alternatief? Een tweede verblijf!

Robert van Beek Oprichter van About Life & Finance BV

Volgens de verkopers van onroerend goed en projectontwikkelaars is het nu het moment om te investeren in een tweede verblijf. “Maar laat je niet verleiden door het te gemakkelijke verkooppraatje”, waarschuwt Robert van Beek.

De Smart Behavior Blog: doe niet langer domme dingen met je geld!

Confronterend, hilarisch maar zeker heel herkenbaar, schetsen we in deze wekelijkse blog de veelvoorkomende valkuilen voor beleggers en tekenen we de oplossing voor je uit…

Op dit moment is het bijna dagelijkse gespreksonderwerp van veel mensen: Wat te doen met mijn spaargeld want de spaarboekjes leveren niets meer op… Op zich is deze vraag niet alleen vandaag de dag belangrijk maar eigenlijk zou je deze vraag ook vorig jaar jezelf gesteld kunnen hebben. En ook zelfs daarvoor nog. Misschien moet je jezelf deze vraag wel herhaaldelijk stellen? Maar zeker ook als de media erop inspringt, lijkt het erop dat dit de mensen op straat , nog meer dan anders, bezig houdt. En ja, u heeft gelijk, ik schrijf er nu ook weer over.

Maar het fenomeen dat er veel over geschreven en gesproken wordt, is niet vreemd en ook niet nieuw. Of het nu hoge aandelenkoersen zijn, of juist lage rente, of nog gevaarlijker de combinatie! Want mensen worden (terecht?) onrustig. Ik heb afgelopen week veel mensen mogen ontmoeten en kunnen spreken. Na wat speakings en drie dagen op Second Home te staan, een beurs voor tweede verblijven, zie je dat deze vragen echt leven. En ook daar de discussie aangewakkerd wordt. Of zelfs gebruik of uitgenut!

Want is het nu niet het moment om in (buitenlands) onroerend goed te investeren? Inspelen op emotie dat je spaargeld een betere bestemming zou moeten krijgen. Een verre bestemming of dichtbij huis… Maar het is HET moment om te investeren in een tweede verblijf, aldus de verkopers van onroerend goed en projectontwikkelaars. Nu dit is ook niet vreemd natuurlijk, dat je als je je brood moet verdienen met verkoop van onroerend goed, dat je de gelegenheid aangrijpt.

Echter de rente stond een jaar geleden nog één procent hoger. En toen waren de onroerend goed prijzen in bepaalde regio’s nog maar net aan het bekomen van forse prijsdalingen. En het is de vraag of in bepaalde landen de prijzen al echt uitgebodemd zijn of misschien nog wel verder kunnen dalen…

Lage rente, heb ik een alternatief? Een tweede verblijf!
© Behavior Gap

Begrijp me niet verkeerd! Ik schrijf niet dat u absoluut niets met onroerend goed zou moeten doen! Misschien past dit wel perfect in uw financiële plaatje en uw planning. En nadat u al uw afwegingen, zowel positief als negatief, gemaakt hebt. En is deze lage rente nu DE trigger dat u aan het denken gezet bent. Maar laat je niet verleiden door het te gemakkelijke verkooppraatje dat onroerend goed ALTIJD de beste investering is voor iedereen. En daarom is een waarschuwing volgens mij wel op zijn plaats.

Ook onroerend goed prijzen kunnen stijgen en dalen. En onroerend goed moet je net als andere beleggingscategorieën, indien je het als investering beschouwt, gewoon vergelijken met realistische uitgangspunten voor wat betreft opbrengst en rendement, risico’s, beleggingshorizon en niet te vergeten kosten en belastingen! Zowel bij aanschaf, het bezit als bij verkoop. Dan kunt u een juiste rendementsberekening maken.

En als je je tweede verblijf wil laten renderen dan is zelf erin verblijven tijdens hoogseizoen, weliswaar geld besparen omdat je zelf geen vakantie hoeft te boeken, maar ook huuropbrengsten missen!!!

Ter illustratie, een voorbeeld van iemand die mij bevestiging kwam vragen voor in zijn ogen de BESTE beslissing: Feit meneer van Beek is dat de rente laag staat! Zelfs nog lager dan een jaar geleden. Dus ik ga NU geld lenen om een mooi huisje in Frankrijk te kopen. Ik heb voldoende op mijn spaarrekening om de kosten te betalen voor de aankoop en verbouwing. Ik heb me eens goed laten informeren en in Frankrijk zijn de prijzen nog niet zo gigantisch gedaald als in Nederland, Griekenland, Ierland of Spanje de laatste jaren. En ook u weet dat onroerend goed gewoon een goud gegarandeerde belegging is, dat kan niet misgaan want onroerend goed is waardevast en doet het altijd goed! ????

Ik heb hem verteld dat ik zijn redenering niet helemaal kon volgen. Dat ik het niet eens was met zijn ideeën en zeker niet verstandig vond om er nu voor te gaan lenen. Maar de beste man keek mij licht geïrriteerd aan en verliet de stand met de opmerking dat ik het niet helemaal begrijp, hoe het werkt… (RvB)

Deze column is geschreven door Robert van Beek CFP® €FA, auteur en vertaler van ‘The Behavior Gap, Stop doing dumb things with your money’ van Carl Richards, columnist bij de New York Times. De sketches confronteren beleggers met hun gedrag en de manier waarop we communiceren over complexe financiële begrippen. Robert is sinds 1992 actief in de financiële wereld. Uw reacties zijn welkom op info@robertvanbeek.eu. Kijk ook op www.behaviorgap.eu en www.onepagefinancialplan.eu voor meer informatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content