Robert van Beek

Geld, energie, tijd en vaardigheid. 4 cruciale elementen bij beleggen.

Robert van Beek Oprichter van About Life & Finance BV

Beleggen doe je niet zomaar omdat iedereen het doet. Ook al lijkt beleggen, HET gespreksonderwerp van iedereen op straat, bij de bakker en beenhouwer. Als je op een goede manier om wil gaan met je centen dan sta je altijd stil bij een aantal afwegingen alvorens zomaar te gaan beleggen.

De Smart Behavior Blog: doe niet langer domme dingen met je geld!

Confronterend, hilarisch maar zeker heel herkenbaar, schetsen we in deze wekelijkse blog de veelvoorkomende valkuilen voor beleggers en tekenen we de oplossing voor je uit…

Hoe ziet jouw leven er uit? Heb je soms ook het gevoel dat alles aan je voorbij flitst? Hoeveel tijd investeer jij in je financiële zaken georganiseerd te krijgen en op orde te houden? Hoeveel tijd ben jij kwijt aan het selecteren van de beste beleggingen?

Ben jij het type wat alles zelf doet en ook zonder probleem al je energie steekt in altijd de beste beleggingen te selecteren. Je koopt elk boek over geld, beleggen en finance wat op de markt verschijnt. Je mist geen programma op TV als CNBC of Kanaal Z? Is er een beleggersavond of een evenement, dan ben je altijd daar te vinden. In de loop der jaren heb je zelf je eigen skills ontwikkeld en weet je misschien zelfs meer dan de gemiddelde belegger of zelfs meer dan de vele beleggingsadviseurs die je in de loop der tijd bent tegengekomen…

Of ben je het type wat eigenlijk geen tijd heeft om zich bezig te houden met je financiën. Is beleggen voor jou iets wat je allemaal wat complex vindt? Of word je al moe bij de gedachte alleen al aan je tijd te steken in je beleggingen? En vind je het eigenlijk wel net zo gemakkelijk om beroep te doen op kostenefficiënte passieve beleggingen als ETF’s en trackers die gewoon de markten volgen. Of op een adviseur die jouw situatie door en door kent. En betaal je deze persoon liever dan zelf al je tijd te steken in je beleggingen.

Geld, energie, tijd en vaardigheid. 4 cruciale elementen bij beleggen.

Er zijn vier belangrijke elementen: je geld, je energie, je vaardigheid (inclusief misschien ook je kennis) en je tijd. Het is aan jou om te besluiten hoeveel je wil en kan investeren van elk. En dit is voor jou in de meeste situaties totaal anders dan voor je buurman, beste vriend, je schoonbroer. En misschien zelfs wel anders dan voor je partner. Maar let op dat je in dat geval met je partner wel goede afspraken maakt wie wat wanneer doet!

Alles start altijd met een goede voorbereiding en overzicht. Stel voor jezelf bijvoorbeeld een vaste dag in de maand om je betalingen te doen en je rekeningen te klasseren. En eens per kwartaal of half jaar bijvoorbeeld om je beleggingen door te nemen.

In plaats van snel alle beslissingen in één keer te willen nemen en alles af te willen werken, kun je beter even rustig en goed nadenken alvorens te handelen op het eerste en beste nieuwsberichtje wat je hoort op de radio of leest op het internet. Zo geef je je beleggingen en je beleggingsbeslissingen ook de tijd om te groeien!

Laat je nooit verleiden tot overhaaste beslissingen! Neem altijd de tijd om een juiste afweging te maken. En laat je niet verleiden door de financiële nieuwsberichten die elke dag, elk uur, zelfs elke minuut je leven kunnen bepalen.

Als je beleggen echt FUN vindt, dan heb ik een gouden tip: je kunt als je wilt, 24 uur per dag bezig zijn met het volgen van de beurzen in Europa, Amerika en Japan!

Maar voor veel (of bijna alle) mensen telt: Tijd is kostbaar. Misschien moet je juist minder tijd investeren in naar CNBC kijken of elk boek te lezen over de beste en meest recente beleggingsstrategie!

Want dat geeft je meer tijd om te doen wat je eigenlijk echt belangrijk vindt! Wil jij niet meer tijd om leuke en zinvolle dingen te doen? (RvB)

Deze column is geschreven door Robert van Beek CFP® €FA, auteur en vertaler van ‘The Behavior Gap, Stop doing dumb things with your money’ van Carl Richards, columnist bij de New York Times. De sketches confronteren beleggers met hun gedrag en de manier waarop we communiceren over complexe financiële begrippen. Robert is sinds 1992 actief in de financiële wereld. Uw reacties zijn welkom op info@robertvanbeek.eu. Kijk ook op www.behaviorgap.eu en www.onepagefinancialplan.eu voor meer informatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content