Robert van Beek

Investeren en speculeren zijn niet hetzelfde. Wat doe jij?

Robert van Beek Oprichter van About Life & Finance BV

De beurzen en markten zijn continue in beweging. Elke dag is er nieuws. En elk moment van de dag, twijfelen veel beleggers of ze daar iets moeten met doen. Want nieuws zet beleggers aan het denken. Moet ik echt niet handelen op basis van de flikkerende koersen op mijn scherm?

De Smart Behavior Blog: doe niet langer domme dingen met je geld!

Confronterend, hilarisch maar zeker heel herkenbaar, schetsen we in deze wekelijkse blog de veelvoorkomende valkuilen voor beleggers en tekenen we de oplossing voor je uit…

Nieuws geeft het gevoel dat je acuut moet reageren. Negatief nieuws geeft angst en onzekerheid. Positief nieuws wakkert een koopgevoel aan. Zeker als iedereen zegt dat het, HET moment is, om aandeel Y te kopen.

Er zijn beleggers die snel kiezen voor het aandeel waarvan iedereen zegt dat het koopwaardig is. Het aandeel Y dat volop in het nieuws staat en dat je dus moet hebben. Maar na een maand daalt de koers van aandeel Y. En zes maanden later is de aandacht ervoor, net als de waarde ineens verdwenen. En ook de stiekeme droom van snel rijk worden is ook zo snel verdwenen!

Investeren en speculeren zijn niet hetzelfde. Wat doe jij?

Dit klinkt niet echt als een goed doordachte strategie om met je geld om te gaan. Maar toch zijn er veel beleggers die alleen maar handelen op nieuws.

Wanneer je investeert, stel je jezelf een aantal vragen voor je gaat handelen. Is mijn vermogen en mijn portefeuille goed samengesteld en juist verdeeld? Hoe past de belegging die ik wil doen hierin? Komt mijn strategie in gevaar nu ik iets in het nieuws gehoord heb? Of komt mijn lange termijn doelstelling in gevaar? Want het rendement dat ik wil behalen, is een rendement dat ik nodig heb om mijn doelstelling te realiseren!

De basisprincipes van investeren en de keuze van je beleggingen zijn:

  1. Welke verdeling kies je in je portefeuille. Uit hoeveel aandelen, obligaties en liquiditeiten bestaat je asset allocatie?
  2. Waarop baseer je de keuze van de beleggingen in je beleggingsportfolio? Maak voor jezelf een aantal afspraken.
  3. Zorg ervoor dat beleggingen goed samengaan. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende spreiding.
  4. Zorg ervoor dat de juiste balans behouden blijft! Je heb niet voor niets een bij je risicoprofiel en horizon passende verdeling gemaakt. Volg je plan!

Klinkt logisch en vanzelfsprekend? Zeker, maar niet iedereen handelt hiernaar. Als een portefeuille goed en degelijk is samengesteld voor een lange termijn, dan kan dit het verschil maken tussen goede resultaten of een grote teleurstelling. Het verschil tussen investeren en speculeren is dat je een stapje terug durft te zetten. En je niet elke dag laat leiden door al het nieuws wat op je afkomt. En dat je altijd MOET handelen.

Als jij teleurgesteld bent in je laatste beleggingstransacties, durf jij jezelf de vraag te stellen: Ben je echt aan het investeren of misschien toch (onbedoeld en onbewust) aan het speculeren? (RvB)

Deze column is geschreven door Robert van Beek CFP® €FA, auteur en vertaler van ‘The Behavior Gap, Stop doing dumb things with your money’ van Carl Richards, columnist bij de New York Times. De sketches confronteren beleggers met hun gedrag en de manier waarop we communiceren over complexe financiële begrippen. Robert is sinds 1992 actief in de financiële wereld. Uw reacties zijn welkom op info@robertvanbeek.eu. Kijk ook op www.behaviorgap.eu en www.onepagefinancialplan.eu voor meer informatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content