Robert van Beek

Zie jij ook zeepbellen ontstaan in je beleggingsportefeuille?

Robert van Beek Oprichter van About Life & Finance BV

Vroeger hebben we vaker te maken gehad met bubbels. Zo is één van de oudste zeepbellen, de tulpenbollen mania (Gouden Eeuw, maart 1637) een mooi voorbeeld van hoe gedrag en hebzucht onze beleggingsbeslissingen beïnvloedden, waardoor prijzen stegen naar ongekende hoogten.

De Smart Behavior Blog: doe niet langer domme dingen met je geld!

Confronterend, hilarisch maar zeker heel herkenbaar, schetsen we in deze wekelijkse blog de veelvoorkomende valkuilen voor beleggers en tekenen we de oplossing voor je uit…

Veel beleggers hebben ook recent ervaringen met bubbels. Bijvoorbeeld de zogenaamde TMT of dot.com internet bubble eind jaren negentig. Maar ook huizenprijzen daalden in diverse landen wereldwijd na een sterke stijging.

Veel beleggers vragen zich momenteel af of de stijgende aandelenindex een bubbel is geworden? De S&P 500 stond in maart 2009 op nog geen 700 punten. Nu heeft die de kaap van 2.000 punten overschreden. Ook de Bel20 blijft stijgen. Daarnaast zijn er voorbeelden van individuele aandelen waar veel beleggers bereid zijn meer te betalen, dan de rationele waarde van het bedrijf.

Feit is dat aandelen sterk gestegen zijn. En ook de obligatiebeleggers hebben een stevig rendement kunnen maken. Als markten lange tijd positief zijn, vrezen veel beleggers dat er opnieuw veel zeepbellen zijn ontstaan. En het vervelende aan een bubbel is dat we pas achteraf weten, dat er sprake was van een bubbel. Als de zeepbel, geklapt is…

Zie jij ook zeepbellen ontstaan in je beleggingsportefeuille?

Rendement en risico zijn verbonden met ons gevoel. Wat er in de wereld, en dus ook in de financiële markten gebeurt, beïnvloedt onze emoties. Als we risico’s zouden kunnen meten op basis van ons gevoel, dan denk ik dat iedereen het er wel over eens is dat de markt meer risicovol leek in bijvoorbeeld 2009 dan vandaag. We hebben een ander gevoel bij de risico’s. Want als koersen stijgen, er positieve economische berichten zijn, er hoge overnameprijzen betaald worden voor bedrijven en er ook meer overnames en fusies zijn, dan voelen mensen, en ook beleggers, zich beter in hun vel. We voelen minder risico’s.

Ik weet niet of binnenkort markten gaan crashen omdat er bubbels zijn ontstaan. Maar als er veel twijfels zijn dan weet ik wel dat stijgingen plots kunnen omslaan in forse dalingen. We zijn goed in het analyseren van het verleden. Maar de kunst is proberen grip te houden op de toekomst. De ene bubbel is de andere niet. Belangrijk is dat bubbels risico’s zijn, waar je altijd rekening mee moet houden.

Misschien is het veel beter om niet teveel te focussen op wat een mogelijke zeepbel kan worden. Maar probeer inzicht te krijgen in wat een bubbel betekent voor jou, je beleggingen, je plan en je doelstellingen. De impact en het risico is voor iedereen anders. En als de impact van een mogelijke zeepbel groot is, dan moet je actie ondernemen. (RvB)

Deze column is geschreven door Robert van Beek CFP® €FA, auteur en vertaler van ‘The Behavior Gap, Stop doing dumb things with your money’ van Carl Richards, columnist bij de New York Times. De sketches confronteren beleggers met hun gedrag en de manier waarop we communiceren over complexe financiële begrippen. Robert is sinds 1992 actief in de financiële wereld. Uw reacties zijn welkom op info@robertvanbeek.eu. Kijk ook op www.behaviorgap.eu en www.onepagefinancialplan.eu voor meer informatie.

Partner Content