Wie niet lezen wil, moet luisteren: streamingdiensten voor audioboeken

. © iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Velen kennen Spotify en Netflix als de populaire streamingdiensten voor muziek en films. Minder bekend is dat ook gelijkaardige services bestaan voor audioboeken. Zijn die interessant voor uw vakantielectuur?

Naast digitale e-books zijn ook luisterboeken in audioformaat populair. Bij Bol.com vindt u er meer dan 60.000, weliswaar voornamelijk Engelstalige titels. Voor wie vaak onderweg is, vormen ze een handig alternatief om zich te ontspannen of iets bij te leren. Wanneer u een audioboek aanschaft in de vorm van een fysieke cd, betaalt u al snel 20 euro of meer, waardoor de prijs hoger ligt dan die van een e-book. Maar er bestaan ook streamingformules.

Audiobooks biedt u toegang tot meer dan 100.000 Engelstalige audioboeken in allerlei (ook zakelijke) genres. Audible, een initiatief van de internetgigant Amazon, is met 350.000 titels nog uitgebreider. Ook daar is het aanbod grotendeels Engelstalig, al vindt u er ook veel Duitse werken. Beide diensten rekenen maandelijks 14,95 dollar voor een credit aan. Daarmee mag u elke maand één zelf gekozen werk beluisteren en downloaden. Extra credits aanschaffen kan natuurlijk ook altijd.

U kunt Audiobooks en Audible dertig dagen gratis uitproberen, maar u moet wel meteen uw creditcardgegevens ingeven. Gedownloade luisterboeken mag u na uw opzeg behouden. Bent u niet tevreden over een ‘aankoop’, dan kunt u die bij Audible inwisselen voor een ander werk. Dat kan echter niet onbeperkt. Audiobooks biedt die optie niet aan. Er zijn overigens ook Android- en iOS-apps van beide services beschikbaar, waarmee u gesynchroniseerd op meerdere toestellen kunt luisteren.

Goedkopere alternatieven

Downpour heeft een catalogus van ruim 95.000 Engelstalige luisterboeken. Daar betaalt u maandelijks 12,95 dollar voor een credit, waarmee u één werk naar keuze kunt beluisteren. Opzeggen kan op elk moment. Wat op dat moment in uw bezit is, blijft dat ook. Bij Bookchoice betaalt u slechts 3,99 euro per maand. Daarvoor krijgt u maandelijks een selectie van acht Nederlandstalige e-books voorgeschoteld. Wanneer u de app downloadt, kunt u die ook beluisteren als audioboek.

De Nederlandstalige afdeling van het Zweedse Storytel pakt het nog anders aan. Daar betaalt u 9,99 euro per maand voor een onbeperkt aantal luisterboeken en e-books. De eerste veertien dagen zijn gratis en daarna is uw abonnement op elk moment opzegbaar. U kiest er permanent uit meer dan 60.000 titels in het Engels en het Nederlands. Wij troffen er ook een goedgevulde rubriek ‘Economie & zakelijk’ aan. Alle werken kunt u beluisteren en downloaden. Dat kan via een app op uw smartphone, tablet of Windows-computer (Mac wordt niet ondersteund).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content