Wat is een turbo?

© reuters

Een turbo is een beleggingsproduct dat beleggers de mogelijkheid geeft met een hefboom te beleggen in verschillende onderliggende waarden zoals aandelen, beursindices, valuta, obligaties, grondstoffen en beleggingsfondsen.

Beleggen met een hefboom

Je kan als belegger met een hefboom investeren in een onderliggende waarde. Stel dat u ervan overtuigd bent dat de goudprijs op korte termijn gaat stijgen tot 1800 dollar. U kunt dan opteren voor een turbo long op goud. De term ‘long’ duidt erop dat het product inzet op een stijging van de onderliggende waarde. Denkt u daarentegen dat de goudprijs op korte termijn terugvalt tot 1500 dollar, dan moet u inzetten op een turbo short.

Vervolgens moet u een uitoefenprijs en een stoplossniveau bepalen. De uitoefenprijs (of ‘strike’) is de koers van de onderliggende waarde waarop de prijs van de turbo wordt berekend. Bepaalt u de uitoefenprijs op 1650 euro, dan zal de turbo stijgen zodra de goudprijs boven dat bedrag uitkomt en waarde verliezen zodra de prijs daaronder duikt.

De stoploss is het niveau waarop het product wordt gedeactiveerd. Dat niveau kan op elk moment worden bereikt gedurende de periode dat de onderliggende waarde wordt verhandeld. Als de koers van de onderliggende waarde de stoploss heeft bereikt, wordt de turbo gedeactiveerd en kan hij niet meer worden verkocht of aangekocht.

Speeder en sprinter

Een turbo wordt ook wel een speeder of een sprinter genoemd. Het zijn op zich dezelfde producten, maar de aanbieder is anders. Een turbo wordt enkel uitgegeven door ABN AMRO. Jan Erftemeijer van ABN AMRO duidt toch even op het verschil tussen de verschillende producten: “De belegger heeft vaak vanuit het verleden een keuze gemaakt op basis van de manier hoe turbo’s werden aangeboden. Wat we zien is dat de belegger handelt uit gewoonte en niet meer kijkt naar de prijs van de verschillende aanbieders. Op die manier doen ze zichzelf te kort. Je kan dus beter altijd een goede vergelijking maken en op die manier de beste turbo, sprinter of speeder kopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content