‘Turbo’s zijn interessant voor de actieve belegger’

© Thinkstock

Trends had een gesprek met Jan Erftemeijer van ABN AMRO over turbo’s. Wat is een turbo en welke soort belegger heeft er het meeste baat bij?

Wat is een turbo?

Jan: “Een turbo is een instrument waarbij de belegger veel makkelijker kan inspelen op een beweging van onderliggende waarde zonder dat die rekening hoeft te houden met de tijd en de verwachtingswaarden. Op die manier wordt het voor beleggers makkelijker om waarden te berekenen.”

Waarom moet iemand investeren in turbo’s?

Jan: “De twee grote voordelen van een turbo zijn de transparantie en het feit dat ze direct op onderliggende waarden reageren. Een ander voordeel is dat de belegger niet het volledige beleggingsbedrag moet neerleggen, maar slechts een deel ervan. Het maximale verlies dat de belegger dan kan lijden is de prijs van de turbo.”

“Je kan een turbo gebruiken bij zowel een onderliggende waarde die stijgt als één die daalt. Normaal gezien kan je alleen maar profiteren van een stijging. Bij een turbo long kan je profiteren van een stijging van een index of een aandeel, maar je kan ook profiteren van een daling. Op die manier kan je beter inspelen op een verwachte beweging in de markt.”

Welke soort belegger heeft het meeste baat bij turbo’s?

Jan: “Je moet op voorhand weten welke belegger je bent. Een optiebelegger is vaak niet actief genoeg bezig met de markt om voordeel te halen uit de mogelijkheden die een turbo biedt. Als je bijvoorbeeld niet zeker bent hoe de markt zal evolueren en eerder geïnteresseerd bent in een lange termijn belegging, gebruik je beter geen turbo.”

“Een turbo is dus eerder interessant voor de actieve belegger die een stap verder gaat en beleggen ook echt leuk vindt. Iemand die de markt bestudeert en een duidelijk visie heeft. Het is met andere woorden heel belangrijk dat je een goed idee hebt van waar het aandeel naartoe zal gaan. Een handelsplan is dan ook de eerste vereiste om te beginnen beleggen, zeker met turbo’s.”

“Om af te sluiten: een turbo is prima voor een aandelenbelegger mits die een visie heeft, niet voor dividendrendement gaat en geen te hoge hefboom neemt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content